Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí inaugura una jornada dedicada als reptes de futur del sector del porcí

query_builder   20 juliol 2012 12:50

event_note Nota de premsa

Pelegrí inaugura una jornada dedicada als reptes de futur del sector del porcí

 
El conseller ha assegurat que “l’objectiu del Departament és que tots els ramaders catalans adaptin les seves explotacions a les normatives de benestar animal europees sense disminuir la productivitat”
 
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha inaugurat la Jornada sobre les Claus de Futur del Sector del Porcí, organitzada pels Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC). 
 
Una de les principals preocupacions del sector són els canvis als quals han de fer front les explotacions porcines per adaptar-se a la normativa europea de benestar animal, que entrarà en vigor l’1 de gener de 2013. En relació amb aquest tema, el conseller ha manifestat que el compliment de les noves exigències en benestar animal “és el repte més important que tenim avui sobre la taula. Si algú en el sector porcí europeu no se la pot jugar en aquesta imposició, és Catalunya.”
 
Per això, ha assegurat que “l’objectiu del Departament en benestar animal és que tots els ramaders catalans adaptin les seves explotacions sense disminuir la productivitat. Som conscients de la conjuntura econòmica actual, i per això volem que els costos d’adaptació siguin els mínims. És a dir, que les adaptacions permetin a les explotacions ser econòmicament viables”.
 
Pelegrí també ha apuntat a “la sanitat i la sostenibilitat com a obligacions inexcusables del sector”. I ha insistit a “mantenir i desenvolupar els alts nivells sanitaris que hem assolit en els darrers anys”. Aquest, segons el conseller, “ja no és un repte sinó un aspecte intrínsec més de la nostra producció que hem d’assumir com a indispensable”.
 
En l’àmbit sanitari, el conseller ha recordat la importància de la definició d’un laboratori únic per a les anàlisis oficials de porcí: el Laboratori del Grup de Sanejament Porcí (GSP) de Lleida, de manera que la resta de laboratoris de sanitat ramadera del DAAM han estat reestructurats. I ha parlat dels ajuts a l’execució dels programes sanitaris de porcí, que subvencionen el 100% del cost de les anàlisis de les truges i el 50% aproximadament del cost de les anàlisis de l’engreix.
 
Pel que fa a la qualitat mediambiental, el conseller ha explicat que s’ha presentat al sector i s’ha pactat amb el Departament de Territori i Sostenibilitat el Pla estratègic de millora de la gestió de les dejeccions ramaderes, perquè “la producció porcina no ha de suposar cap externalitat negativa envers la nostra societat, una cosa que sens dubte serà valorada pel consumidor i a mitjà termini ha de tenir un retorn positiu”, ha explicat el conseller.
 
Finalment, Pelegrí ha apuntat altres objectius del sector que no es poden descuidar com són “millorar la reducció de costos, impulsar la millora tecnològica i cercar nous mercats que ens permetin diversificar riscos i garantir en tot moment la sortida de la nostra producció”.
 
El porcí català representa el 40,4% del total espanyol i és el primer sector agrari a Catalunya, amb una alta especialització en relació amb el conjunt espanyol, que és la base d’una molt important industria càrnia. Així, el clúster carno-ramader català ha esdevingut una de les columnes vertebrals més sòlides de la nostra economia.
 
D’altra banda, el porcí català ha resistit les dificultats que propicia la crisi econòmica, amb un cens creixent en aquest darrer any, però sobretot amb un comerç exterior cada cop més important. Des de l’any 2009 a l’any 2011, Catalunya ha incrementat un 17,8% les seves exportacions de carn de porc, les quals representen avui el 70,1% de les exportacions espanyoles.