Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Les previsions de collita apunten un descens del 23% en poma i del 31% en pera a Catalunya

query_builder   20 juliol 2012 17:51

event_note Nota de premsa

Les previsions de collita apunten un descens del 23% en poma i del 31% en pera a Catalunya

FOTO WEB
Un moment de la presentació.
 
 
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Domènec Vila, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del Departament a Lleida, Cristina Bosch, i juntament amb el director d’Afrucat, Manel Simon, ha presidit, aquesta tarda a la seu del Departament a Lleida, la presentació de les previsions de collita de poma i pera a Catalunya.
 
Domènec ha volgut posar de manifest que l’elaboració d’aquestes previsions és un clar exemple de col·laboració entre el sector públic i el privat, “de suma de sinèrgies, i de què el Departament treballa i està al costat del sector, i per això apostem per fer aquests treballs que representen una bona eina per a ajudar en la planificació i la feina de tots els agents vinculats a un sector tan estratègic com és l’agroalimentari  i, en concret també, el fructícola”.
 
Tot seguit, Vila ha fet palès que les dades apunten que la collita de poma per al 2012 a Catalunya és de 255.000 tones, el que suposa descens del 23% respecte a 2011, degut bàsicament per les pèrdues de producció ocasionades pels danys de la pedregada del passat 5 de juliol a la zona del pla de Lleida, que és la demarcació catalana més productora d’aquesta fruita; així com també als menors rendiments estimats. La zona productora de Girona creix percentualment respecte al total i enguany podria collir el 37% del volum de producció de Catalunya, tot i que cal considerar que el descens de Lleida és del 28% i el de Girona del 12%. Val a dir que el calendari de collita es retardarà entre quatre i vuit dies respecte a l’any passat.
 
Per la seva banda, Afrucat, fent una breu anàlisi per demarcacions, ha posat de manifest que al descens d’unes 37.000 tones de poma pels danys de la pedregada a la zona de Lleida cal afegir que en aquesta demarcació els rendiments productius també baixen per quallats menors; i a més les temperatures més baixes i les pluges durant la floració no han afavorit el bon quallat, i en aquest sentit es podria parlar d’irregularitat. El calendari de collita s’estima que es retardarà d’entre 5 i 7 dies respecte a 2011.
 
La previsió de producció de poma a Girona per al 2012 baixa respecte a l’any 2011 perquè aquest va ser un any de collita rècord i perquè els quallats han fallat en alguns casos. La climatologia , de temperatures fredes i precipitacions, no va afavorir ni la pol·linització ni el quallat. La superfície productiva es manté perquè hi ha hagut renovacions de plantacions, sobretot en Golden i, en general, la floració ha estat normal-abundant i llarga i el quallat normal-escàs. La intensitat d’aclarida ha estat més lleugera que el 2011, i el calendari de collita s’estima que es retardarà entre quatre i vuit dies respecte a 2011.
 
I les previsions relatives a les demarcacions de Barcelona i Tarragona, les menors productores de poma, se situen en 1.700 tones (-8%) i 1.400 tones (-7%), respectivament.

Quant a la previsió de collita de pera a Catalunya aquest 2012, aquesta se situa en un volum de 182.000 tones, un 31 per cent inferior a 2011. El descens productiu també ve marcat pels danys de la pedregada registrada a Lleida el 5 de juliol que ha provocat un descens de la producció de 17.000 tones i pels menors rendiments estimats. Lleida és la principal demarcació productora i per tant la que marca els percentatges de descens. La data de collita es retardarà entre cinc i deu dies respecte l’any passat.
 
Així, es preveu que la demarcació de Lleida assoleixi les 171.859 tones de pera (-31%), Girona 8.030 tones (-17%), Tarragona 1.510 tones (-20%) i Barcelona 600 tones (-20%).  Una breu anàlisi de les zones més productores fa palès el fort descens per les pedregades i per uns menors rendiments ocasionats per quallats insuficients, que les condicions ambientals de temperatures més baixes, pluges i vents durant al floració no han afavorit el bon quallat, que totes les varietats baixen rendiments, i que s’està collint entre set i deu dies més tard que l’any passat.
 
Pel que fa a Girona, les previsions de collita de pera aquest 2012 és a la baixa atès que els rendiments s’estimen menors al 2011. Les condicions climàtiques (fred, pluja i elevada humitat relativa) durant la floració i el quallat no han estat favorables. S’ha registrat caigudes fisiològiques normals, la data de collita es preveu que es retardi 5-7 dies en relació a 2011, la superfície productiva global es manté tot i que aquest hivern s’han arrencat plantacions de Conference.
 
 

3  

Fitxers adjunts

Un moment de la presentació.

Un moment de la presentació.
JPG | 1912

Dossier previsions pera.

Dossier previsions pera.
PDF | 426

Dossier previsions poma.

Dossier previsions poma.
PDF | 529