Direcció General de Comunicació

Incendi

Es demana als mitjans de comunicació fer la màxima difusió d'aquest comunicat

Recomanacions a la ciutadania de l'Alt Empordà amb motiu dels incendis a la comarca

Passa a fase d'emergència 2 el pla Infocat per simultaneïtat d'incendis a Portbou i la Jonquera

query_builder   22 juliol 2012 21:32

event_note Nota de premsa

Es demana als mitjans de comunicació fer la màxima difusió d'aquest comunicat

Recomanacions a la ciutadania de l'Alt Empordà amb motiu dels incendis a la comarca

Passa a fase d'emergència 2 el pla Infocat per simultaneïtat d'incendis a Portbou i la Jonquera

 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat aquest vespre a fase d’emergència 2 el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per la simultaneïtat d’incendis a Portbou i la Jonquera.
 
La DGPC manté la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè està tallada la línia de tren entre Girona i Portbou.
  
Més de 80 dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat continuen treballant intensament per frenar l’avanç de l’incendi que afecta la Jonquera. El foc ha començat al costat de la carretera N-II, a 500 metres de la frontera amb França.
 
També treballen ADF, Agents Rurals, Bombers de França, efectius del SEM, Protecció Civil municipal i de la Generalitat, Creu Roja, Salvamento Marítimo, tres seccions de la Unidad Militar de Emergencias (en desplaçament des de Saragossa i València)

Davant d'aquesta situació, Protecció Civil fa les següents recomanacions a la ciutadania de l'Alt Empordà, especialment en zones properes als focus dels incendis:

 
 
 • Eviteu desplaçar-vos excepte en cas d’urgència o instrucció expressa de les autoritats.
 
 • Excepte que us ho indiquin el contrari les autoritats, confineu-vos a casa, tanqueu portes i finestres, recolliu la roba estesa i remulleu estris, vegetació o mobiliari a l’exterior de casa vostra que pugui fer de combustible.
 
 • Escolteu les informacions de les autoritats a través de les ràdios de referència o Canals de televisió.
 
 • Els desplaçaments per carretera cap a França o en direcció sud des de la frontera s’han de fer utilitzant com a eix troncal la C-16. S’han aixecat les barreres al túnel del Cadí i a Sant Vicenç de Castellet. Des de Girona, s’hi ha d’arribar utilitzant de forma prioritària la C-25 o Eix Transversal.

 

 • Recolliu medicaments de la família en cas que les hagin de menester, documentació bàsica (DNI, passaport, receptes mèdiques, escriptura de la casa) i una ampolla amb aigua i llanterna amb piles. Agafeu el carregador del mòbil i parleu l’imprescindible per evitar que es descarregui. Tindreu així un kit d’emergència per si les autoritats us evacuen.
 
 • Si teniu un animal de companyia tingueu-lo lligat o engabiat i llest per endur-vos-el en cas que us ordenin l’evacuació.
 
 • Si us trobeu en una carretera tallada o amb col·lapse, tanqueu finestres i enceneu ventilació interior per evitar entrada de cendres.
 
 • Tingueu especial cura de gent gran i criatures, calmeu-los i vigileu si necessiten medicaments o alimentació especial.
 
 • Si teniu veïns d’edat avançada o malalts crònics o amb mobilitat reduïda que viuen sols, truqueu-los o comproveu en persona si es troben bé sense posar-vos en risc.
 
 
 • Els habitants de nuclis disseminats o cases aïllades propers a Portbou han de dirigir-se, en la mesura del possible, al nucli principal de Portbou. Si no, cal confinar-se.
 
 • Recordem que el Pla INFOCAT està en fase d’emergència 2 i que cal que obeïu les autoritats.
 

 
Segons informacions del Servei Català de Trànsit, a causa de l’incendi estan tallades, en els dos sentits de la marxa l’autopista AP-7, i les carreteres N-II, Gi-500, Gi-501 i Gi-610. La N-260 també s’ha hagut de tallar totalment. Per tot això, cap a dos quarts de set, s’han obert les barreres de peatge de la C-16 al túnel del Cadí, ja que era la única via d’accés a França.
 
 
Recordem els consells de prevenció davant el risc d’incendis forestals, fent especial èmfasi en no llençar burilles o llumins des del cotxe encara que semblin apagats i evitar realitzar qualsevol activitat que generi un risc d’incendi. Si diviseu alguna columna de fum, truqueu al telèfon d’emergències 112.