Bombers

En fase de control l'incendi forestal de Portbou

query_builder   22 juliol 2012 22:24

event_note Nota de premsa

En fase de control l'incendi forestal de Portbou

  •  Segons els Agents Rurals el foc hauria cremat 50 hectàrees de vegetació forestal
  • Tres persones han resultat mortes, aquesta tarda, als incendis de l’Empordà
  • El Departament d’Interior ha demanat a tots els habitants de l’Alt Empordà que es confinin fins a noves indicacions
  • Es demana també prudència, precaució i que no es desplaci ningú cap al nord
  • Protecció Civil manté el pla INFOCAT en fase d’emergència 2 i continua la prealerta del Ferrocat
 
Des dels volts de les 22.00 hores d’aquesta nit, l’incendi de Portbou es troba en fase de control. L’incendi hauria cremat, segons informa el cos d’Agents Rurals, unes 50 hectàrees de vegetació. En aquests moments continuen treballant a la zona una dotzena de dotacions terrestres.
 
Continua actiu l’altre incendi de l’Empordà que, segons les darreres dades hauria ja cremat 7.000 hectàrees. Es manté el dispositiu de d’una vuitantena de dotacions terrestres un cop els mitjans aeris s’han retirat amb l’arribada de l’ocàs.
 
Cal recordar que aquesta tarda tres persones han resultat mortes a la zona dels incendis i una més ha estat traslladada a l’Hospital de la Vall d’Hebron amb cremades de caràcter greu. Diverses persones han estat ateses amb afectacions de diversa consideració.
 
 
Davant de la situació crítica que es viu a l’Empordà, el Departament d’Interior ha demanat a tots els habitants de l’Alt Empordà que es confinin fins a noves indicacions.
 
És per això que es demana que, per la seva seguretat, és molt important que la gent segueixi els consells i les indicacions de les autoritats i dels equips d’emergència.  Es demana prudència, precaució i que no es desplaci ningú cap al nord. Als nuclis urbans i els pobles en què s’ha demanat el confinament, que tanquin portes i finestres, que les remullin i que treguin de l’exterior la roba estesa. Els veïns de masos i nuclis disseminats que es desplacin, si poden, cap al nucli de població més proper.
 
La situació a les carreteres de la zona és molt complicada. Segons informa el Servei Català de Trànsit (SCT), a causa de l’incendi estan tallades, en els dos sentit de la marxa l’autopista AP-7, i les carreteres N-II, Gi-500, Gi-501, Gi-610 i la N-260.
 
Davant d’aquesta situació, la carretera C-16, al túnel del Cadí, s’habilita com  a via oberta per circular cap a França i Barcelona. Es demana que la gent que s’hagi de desplaçar cap a França ho faci a través de l’Eix del Llobregat i l’Eix Transversal.
 
La Direcció General de Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha passat a fase d’emergència 2 el pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT, per simultaneïtat d’incendis a la Jonquera i Portbou.
 
S’han habilitat centres d’acollida als evacuats per l’incendi a Castelló d’Empúries, la Jonquera, Figueres i Palau de Santa Eulàlia. Per la seva banda, Creu Roja porta campament per muntar si fos necessari. Hores d’ara hi ha 4.241 abonats sense llum a la zona.
 
A causa de l’incendi, la DGPC també ha iniciat la Prealerta del pla d’actuació del Procicat per a emergències en el transport de viatgers per ferrocarril Ferrocat perquè s’ha tallat la circulació al túnel de l’AVE al Pertús a causa l’incendi forestal a la Jonquera.
 
Recordar que en les tasques d’extinció col·laboren efectius dels Bombers francesos, de la Unidad Militar de Emergencias i del Ministerio de Agricultura, Alimentación y Medio Ambiente.
 
Fins al lloc s’han desplaçat més de 40 patrulles dels Mossos d’Esquadra, 11 ambulàncies del Sistema d’Emergències Mèdiques, efectius de la Policia Local, de Protecció Civil, 25 Agents Rurals, i 100 voluntaris de les Agrupacions de Defensa Forestal, entre d’altres.