Economia i Hisenda

Mas Colell

El conseller d'Economia i Coneixement confirma que la Generalitat estudia les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmic

Mas-Colell considera "lògic" que, com a contribuents a l'Estat, els catalans puguin apel·lar als serveis del Tresor

query_builder   25 juliol 2012 09:59

event_note Nota de premsa

El conseller d'Economia i Coneixement confirma que la Generalitat estudia les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmic

Mas-Colell considera "lògic" que, com a contribuents a l'Estat, els catalans puguin apel·lar als serveis del Tresor

El Govern de la Generalitat de Catalunya està estudiant les condicions del Fons de Liquiditat Autonòmic que el Govern espanyol va presentar fa unes setmanes per facilitar l’accés a la liquiditat a les comunitats autònomes.
 
En una entrevista emesa avui per la cadena britànica de televisió BBC News, el conseller d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, ha subratllat que, com a contribuents a l’Estat espanyol, “és normal que els catalans puguin apel·lar als serveis que ofereix el Tresor espanyol”, un procediment “ordinari” que, quan estigui en funcionament, hauria d’estar en la mateixa línia i tenir les mateixes condicions que els altres fons establerts per l’ICO.
 
Mas-Colell considerat “lògic” que el Tresor doni suport a les comunitats per fer front a les seves necessitats de liquiditat en les condicions més favorables possibles, la qual cosa inclou els venciments del seu deute i el finançament de l’objectiu de dèficit de l’1,5% del PIB.
 
Mas-Colell ha recordat que Catalunya ha estat pionera a l’Estat espanyol en l’aplicació de severes mesures d’austeritat i ha precisat que la Generalitat va reduir l’any passat un 9% la despesa no financera.
 
El conseller ha destacat que Catalunya demana al govern espanyol, des de l’agost de 2011, la creació d’hispabons o d’algun altre mecanisme de mutualització del deute, en previsió de les creixents dificultats d’accés als mercats per part de les entitats subestatals.
 
Mas-Colell ha qualificat d’”exagerada” l’actual posició de tancament dels mercats, però ha reconegut que, de forma més o menys justificada, “hi ha una pèrdua de confiança generalitzada en l’Estat espanyol”. Mas-Colell ha reclamat una política europea apropiada que equilibri les polítiques d’austeritat i les de creixement.
 
El conseller d’Economia i Coneixement ha demanat que no es creï alarmisme perquè el deute espanyol i català és sostenible i és assumible pels mercats. 
 
No obstant això, el responsable de la política econòmica del Govern català ha manifestat la seva preocupació davant la possibilitat que els mercats es puguin tancar per a l’Estat espanyol. “Espero que aquesta situació no es materialitzi i que les polítiques europees es desenvolupin el més ràpidament possible”, ha apuntat.

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 105