Justícia

Penats amb treballs en benefici de la comunitat (TBC) podran fer tasques de neteja d'espais naturals i edificis públics afectats pels incendis de l'Alt Empordà

query_builder   31 juliol 2012 17:51

event_note Nota de premsa

Penats amb treballs en benefici de la comunitat (TBC) podran fer tasques de neteja d'espais naturals i edificis públics afectats pels incendis de l'Alt Empordà

 
El Departament de Justícia ofereix als ens locals aquesta col·laboració a través de l’Associació Catalana de Municipis i de la Federació de Municipis de Catalunya
 
Les poblacions afectades pels darrers incendis de l’Alt Empordà que estan impulsant accions de restauració de danys podran incorporar a aquestes tasques persones que hagin de complir la pena de Treballs en Benefici de la Comunitat (TBC). Aquesta col·laboració es canalitza a través del Departament de Justícia, que és l’encarregat de fer complir aquestes condemnes dictades pels jutges amb l’objectiu que l’infractor exerceixi una activitat d’interès social.
 
En aquest sentit, un grup de penats s’ocuparà de netejar les cendres que s’han acumulat a les instal·lacions del Centre Penitenciari Puig de les Basses.
 
La col·laboració del Departament de Justícia en les tasques de prevenció i restauració forestal existeix des de 2007, any en què els penats es van començar a integrar en les brigades de les agrupacions de defensa forestal (ADF). Actualment, persones que realitzen treballs en benefici de la comunitat poden complir la seva pena fent tasques de cura, neteja i manteniment de camins forestals en 18 ADF de la demarcació de Barcelona.
 
Els treballs en benefici de la comunitat són penes que els jutjats o tribunals imposen per delictes lleus i que afavoreixen l’educació i la inserció social i laboral de la persona infractora mitjançant una activitat que serveix, alhora, per reparar el dany causat.
 
Per donar compliment a aquest tipus de mesures, el Departament de Justícia ha de comptar amb el suport de les institucions públiques i d’entitats privades sense ànim de lucre, amb les quals signa convenis.
 
Cal tenir en compte que la intervenció d’aquests penats és viable en la fase de prevenció i després de situacions de crisi, com la viscuda arran dels incendis de l’Empordà, però mai en tasques d’extinció pels coneixements professionals que requereix aquesta actuació.