Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (migdia)

query_builder   1 agost 2012 12:54

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (migdia)

  • Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat  el perill d’incendi s’incrementa arreu i especialment a l’interior. Serà entre molt alt i alt i cap a la Catalunya central, interior de les Terres de l’Ebre i més puntualment a l’interior de Girona. Perill alt a la resta de l’interior i prelitoral. Perill moderat cap al litoral i baix als Pirineus més occidentals. 
Mapa diari de de risc d'incendi
En funció de la previsió meteorològica (veure més a baix) per al dia d’avui s’ha previst un ampli dispositiu de vigilància aèria de tot el territori especialment vulnerable, que es començarà a fer a les 13.00 hores i que es perllongarà fins a les 19.30 hores. En aquest dispositiu hi participaran mitjans 4 avions de vigilància i atac i 4 helicòpters bombarders dels Bombers de la Generalitat, 1 helicòpter i un avió del Cos d’Agents Rurals, 1 helicòpter del Cos de Mossos d’Esquadra i 1 helicòpter i 1 avió del Servei Català de Trànsit. A més, 5 columnes mòbils dels Bombers de la Generalitat estaran amatents a qualsevol incidència que pugui sorgir, des de les seves ubicacions estratègiques, a prop de les zones de més risc.
 
Cal destacar que avui, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, hi ha un avís de situació meteorològica de risc de calor (SMR_nivell 1) a la franja horària de 14:00-20:00h afectant a les comarques següents: Anoia, Bages, Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià, Solsonès i Urgell.  Les temperatures pujaran lleugerament en conjunt, tot i que localment l'ascens serà moderat. Les màximes oscil•laran entre els 33 i 38ºC a la depressió Central, i entre 29 i 34 ºC a la resta. Les temperatures més elevades es poden registrar al Segrià, nord de les Garrigues, Anoia i Bages.
 
La previsió meteorològica també indica que el cel estarà serè o poc ennuvolat en conjunt, si bé fins a mig matí hi haurà núvols baixos a punts de la depressió central, i al litoral i prelitoral sud i central, on localment estarà molt ennuvolat. A partir d'aleshores aniran minvant, alhora que a punts del Pirineu es formaran alguns núvols d'evolució a partir de migdia.
 
A més, al llarg de la tarda es formaran alguns núvols baixos al quadrant nord-est i d'altres punts del litoral, que al final del dia s'estendran a la resta de la meitat est.
 
Pel que fa a precipitacions no es descarta algun ruixat aïllat al Pirineu durant la tarda que serà d’intensitat feble i no es descarta que vagi acompanyat de tempesta.
El vent al llarg del matí s'imposarà progressivament el component sud fluix amb cops moderats arreu, amb intervals de component oest fluix a punts de la meitat oest. Al final de la tarda el vent anirà girant a component est entre fluix i moderat arreu. A la tarda bufarà vent d’oest fluix a la zona de la Depressió Central i això implicarà l’augment de temperatures. Al final del dia i matinada bufarà una mica de tramuntana entre fluixa i algun cop moderat restringida a l’Alt Empordà.
La humitat serà força elevada a tota la línia del litoral, al voltant d’un 70%-80%, aquest es pot reduir a les hores centrals del dia. Cap al migdia la humitat pot augmentar a les comarques interiors de Girona i a la resta de comarques de l’interior les humitats oscil•laran entre el 30-40%.

La Direcció general de Protecció Civil ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en fase de prealerta durant el dia d'avui, d’acord amb el risc d’incendi forestal a les comarques següents:
 
•    Demarcació Alt Pirineu i Aran: Cerdanya
•    Demarcació de Barcelona: Alt Penedès, Vallès Occidental, Vallès Oriental.
•    Demarcació Centre: Anoia,  Bages, Berguedà, Osona, Solsonès
•    Demarcació de Girona: Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès
•    Demarcació de Lleida:  Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià
•    Demarcacíó de Tarragona Alt Camp, Conca de Barberà, Priorat
•    Demarcació de Terres de l’Ebre: Ribera d’Ebre, Terra Alta
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT ha informat de la situació de Prealerta als municipis de les comarques afectades i es demana a la població la màxima precaució alhora de desplaçar-se o fer activitats prop de zones forestals o amb vegetació i la col•laboració per avisar el telèfon d’emergències 112 de forma immediata en cas de detectar qualsevol indici de foc al bosc.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de perill d'incendi forestal

Mapa diari de perill d'incendi forestal
JPG | 519