Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   2 agost 2012 12:23

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

  • Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi disminueix excepte al nord-est, on s’incrementa. Serà entre molt alt i alt cap a Girona, Terres de l’Ebre i, més puntualment, a la Catalunya central. Perill entre alt i moderat a la resta de l’interior i prelitoral. Perill moderat cap al litoral i baix als Pirineus més occidentals.
Mapa diari de risc d'incendi forestal
Al llarg de la passada nit, s’han recuperat les humitats relatives tret de les comarques pirinenques de la demarcació de Lleida. Malgrat tot, els nivells continuen sent baixos, de manera que el risc potencial d’incendi forestal encara és alt. De fet, els Bombers de la Generalitat continuen treballant l’incendi que afecta una superfície estimada de 10 hectàrees a Ossera, a l’Alt Urgell. En aquests moments, hi ha 19 dotacions terrestres i 8 mitjans aeris. Tot i que el foc avança molt lentament, pel pendent d’un barranc, els Bombers tenen encara molta feina a fer, ja que han de rematar amb eines manuals tot el perímetre afectat pel foc. L’únic punt on hi ha flama és al cap, ja que a la resta del terreny hi ha nombrosos punts calents, que s’han d’apagar bé.

Donada la situació de màxim risc, un dia més s’han planificat rutes aèries de vigilància per tot el territori, que fan efectius de Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit.

En aquest sentit, els Agents Rurals té previstes per avui les següents rutes de vigilància:
•    Avió: Sud Bages, Sud Solsonès, Osona, Garrotxa, Alt Empordà.
•    Helicòpter: Comarques de Lleida i zona incendi Ossera (Alt Urgell)

Cal destacar que avui, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
Predomini del cel assolellat i no s’esperen precipitacions. A partir del migdia es formaran alguns núvols a punts del Pirineu i pre-litoral. Cap a final del dia hi haurà intervals de núvols baixos al vessant nord del Pirineu.  
 
Les temperatures baixaran lleugerament, si bé localment baixaran de manera moderada a la depressió Central i a la vall de l'Ebre. Oscil•laran entre els 26 i 31 ºC al Pirineu, al litoral i prelitoral, i entre els 30 i 35 ºC a la resta.
El relació al vent, al llarg del matí s'imposarà el component sud fluix amb cops moderats a l'interior, i de component est entre fluix i moderat al litoral, amb predomini del sud-est durant la tarda. A banda, a l'Alt Empordà fins a migdia i de nou al final del dia bufarà tramuntana entre fluixa i moderada amb algun cop fort, sobretot a última hora de la jornada
 
La humitat a les comarques de ponent estarà al voltant del 60-70%, a la catalunya Central i plana de Vic 65-75% i a la resta de Catalunya les humitats oscil•laran entre el 55-65%. Cap al migdia la tendència és a disminuir.


Protecció Civil de la Generalitat ha posat el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT en fase de prealerta durant el dia d'avui i fins les 00.00 hores, d’acord amb el risc d’incendi forestal a les comarques següents:

-    Demarcació Catalunya Central: Anoia,  Bages, Osona, Solsonès
-    Demarcació de Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany
-    Demarcació de Lleida:  Garrigues, Noguera, Segarra, Segrià
-    Demarcacíó de Tarragona: Conca de Barberà, Priorat
-    Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta
 
Determinades comarques de la Catalunya Central i del Prepirineu hi ha risc forestal, que tot i no arribar a ser molt alt, és superior a l’habitual i cal tenir-ho molt en compte en la detecció de columnes de fum i avís al 112.
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT)  ha informat de la situació de Prealerta als municipis de les comarques afectades.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari de risc d'incendi forestal

Mapa diari de risc d'incendi forestal
JPG | 517