Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 3 d'agost)

query_builder   2 agost 2012 19:35

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal (previsió per demà, 3 d'agost)

Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi s’incrementa lleugerament a l’Empordà i les Terres de l’Ebre, mentre que disminueix també lleugerament a la resta del país. Segueix dominant el perill alt i és puntualment molt alt cap a Girona, Terres de l’Ebre i Catalunya Central. El perill moderat es situa en alguns indrets del litoral i prelitoral nord i cap als Pirineus. Perill baix només als Pirineus més occidentals.
Mapa de risc d'incendi forestal
Donada la situació d’elevat risc, al llarg del dia d’avui s’han realitzat rutes aèries de vigilància per tot el territori, que fan efectius de Bombers de la Generalitat, els Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit.  Aquestes rutes han començat a les 14.30 i s’han allargat fins a les 19.00 hores.
 
Els Bombers de la Generalitat continuen treballant l’incendi a Ossera, a l’Alt Urgell. En aquests moments, hi ha una vintena de dotacions terrestres i 4 mitjans aeris. Els efectius dels Bombers han aconseguit estabilitzar la major part del perímetre i han treballat a l’interior, amb eines manuals i també amb mànegues d’aigua. A hores d’ara (19.00) no hi ha flama, encara que el foc afecta el subsòl atesa la densitat de mantell vegetal que hi ha a la superfície. Hi ha molts punts calents que poden revifar-se i , per aquest motiu, el foc encara es considera actiu i s’estarà amatent a la seva evolució al llarg de la propera nit.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya indica per demà les següent previsió meteorològica:
 
Predomini del cel assolellat a Catalunya. Es donaran núvols baixos al Pirineu i Prepirineu de Lleida i àrees properes al Delta de l’Ebre de matinada i primera hora del matí. A partir del migdia es formaran alguns núvols a punts del Pirineu, Prepirineu i punts de muntanya del Pre-litoral.
 
Les temperatures es mantindran semblants a les de dijous (avui) i en algun punt lleugerament més baixes. Oscil·laran entre els 26 i 31 ºC al Pirineu i litoral, i entre els 29 i 34ºC a la resta. Les temperatures més altes es donaran a la Catalunya Central, ponent i Vall de l’Ebre.
 
El relació al vent, fins mig matí i de nou a última hora bufarà Tramuntana a la zona nord de l’Alt Empordà i algun cop fort de matinada al cap de Creus. A la resta de Catalunya vent fluix i direcció variable a l’inici i final del dia.  Cap al centre de la jornada el vent girarà cap a component sud.
En relació a la humitat,  a les comarques d’ interior la  humitat mínima oscil·larà entre 25-40% a primeres hores de la tarda. A les zones costaneres la humitat serà més elevada, amb valors mínims de 45-50%
 
La Direcció general de Protecció Civil manté el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT) en fase de prealerta durant el dia d'avui dijous, d’acord amb el risc d’incendi forestal. Per demà divendres el risc d’incendi forestal es preveu a les comarques següents:
 
-       Demarcació Catalunya Central: Anoia,  Bages, Osona, Solsonès
-       Demarcació de Girona: Alt Empordà, Baix Empordà, Gironès, Pla de l’Estany, La Selva
-       Demarcació de Lleida:  Garrigues, Segarra,
-       Demarcacíó de Tarragona: Conca de Barberà, Priorat
-       Demarcació de Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Terra Alta
 
El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya CECAT  ha informat de la situació de Prealerta als municipis de les comarques afectades.
Protecció Civil de la Generalitat demana la complicitat de la ciutadania per alertar el més aviat possible al telèfon d’emergències 112 de qualsevol indici de foc forestal ja que els primers instants d’un foc són vitals per evitar mals majors. També recorda la necessitat d’abstenir-se de qualsevol activitat de risc en les zones de risc i de ser molt prudents prop del bosc evitant en qualsevol cas conductes com llençar burilles per la finestra del vehicle encara que semblin apagades. Aquestes conductes són sancionables.

1  

Imatges

Mapa de risc d'incendi forestal

Mapa de risc d'incendi forestal 222