Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agricultura visita els afectats i es reuneix amb el sector per fer front als danys ocasionats per la tempesta de diumenge

El DAAM acorda amb Agroseguro incrementar fins a 40 el nombre de tècnics que avaluen la zona afectada

query_builder   7 agost 2012 20:33

event_note Nota de premsa

Agricultura visita els afectats i es reuneix amb el sector per fer front als danys ocasionats per la tempesta de diumenge

El DAAM acorda amb Agroseguro incrementar fins a 40 el nombre de tècnics que avaluen la zona afectada

Es tracta de les calamarsada que afecta les comarques del Segrià i la Noguera en menys d’un mes
moment de la visita
moment de la visita
 
El director general d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, acompanyat de la directora dels Serveis Territorials del departament d’Agricultura a Lleida, Cristina Bosch, el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré, el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé, el president del Consell Comarcal del Segrià, Pau Cabré, i l’alcalde de Gimenells, Albert Aldavert, han visitat aquesta tarda, la zona de Gimenells, afectada per la tempesta que va sacsejar aquest diumenge les collites d'una tretzena de localitats de les comarques de Segrià i la Noguera.
 
Posteriorment, s’han reunit amb els alcaldes dels municipis afectats, les organitzacions de productors, federacions de cooperatives i els sindicats representants del sector per comunicar-los que el Departament d’Agricultura ha acordat amb Agroseguro incrementar de 34 fins a 40 el nombre de tècnics que avaluen els danys, per tal de poder donar resposta el més aviat possible a les explotacions afectades.
 
D’altra banda, el DAAM també ha informat al sector de la importància de fer la declaració de sinistre el més aviat possible per tal de poder avançar més ràpidament en la tramitació de les indemnitzacions. També s’ha explicat al sector la resta de mesures que ja es van arbitrar per la pedregada de  fa unes setmanes i que ara es faran extensives als municipis afectats per aquesta, tant les que promou el propi Govern com les que s’han demanat al Ministerio.
 
La tercera tempesta en menys d’un mes
 
Aquesta última tempesta, que es va produir la tarda-vespre del passat 5 d’agost, va afectar a mig Segrià i la baixa Noguera, produint nous danys en explotacions agràries a causa del fort vent i en alguns casos calamarsa, moltes de les quals ja s’havien vist afectades per la tempesta del dia 27 i 5 de juliol.
 
En les tres ocasions, la tempesta es va desplaçar en direcció nord-est provinent de la Franja d’Aragó, afectant la zona mitja i nord-est de la comarca del Segrià.
 
El temporal va descarregar pedra sobre els terme de Gimenells i Pla de la Font, la zona de Raïmat i Almacelles, zona més afectada per aquesta tempesta, i va causar danys per vent sobre els termes d’Alcarràs, Alpicat, Torrefarrera, Alguaire, Almenar, Rosselló, Benavent i Vilanova de Segrià. També s’han produït danys en algunes estructures de plantació.
 
L’afectació
 
Els cultius afectats són les plantacions de fruita dolça que encara estan per recol•lectar i algunes plantacions de blat de moro a la zona de Raïmat, Pla de la Font i Almacelles. La pedra que va caure a la zona de Gimenells i Pla de la Font va incrementar entre un 10 i un 20% el dany per pedra que ja portaven acumulat les explotacions fructícoles, arribant puntualment a danys del 80% de la collita. Les fortes ventades acompanyades de pedra i aigua intensa han causat danys en la vinya, principalment a cara vent, per fregament, cops sobre el raïm i caiguda de fulla, afectant a una superfície d’unes 200 hectàrees i amb danys significatius de fins al 50% sobre una superfície d’unes 80 hectàrees a la zona de Raïmat.
 
El vent ha produït danys per caiguda del fruit principalment del cultiu de la pera, de les varietats Conference i Alexandrina, que encara estan per recol·lectar. Els danys oscil·len entre el 10 i el 30% de la collita i se sumen als danys de tempestes anteriors, dificultant l’aprofitament dels fruits anteriorment danyats per destí industrial, i accelerant la podridura dels fruits en els pròxims dies que s’espera fortes calors.
 
A la comarca de la Noguera l’afectació l’ha provocat el fort vent en les plantacions de pera a punt de recol·lectar, també principalment en Conference i Alexandrina, als termes municipals d’Albesa, Menàrguens, Torrelameu i Térmens.
 
 

1  

Imatges

moment de la visita

moment de la visita 279