Protecció Civil

Protecció civil: Recomanacions i restriccions per l'alt risc d'incendi

query_builder   15 agost 2012 10:14

event_note Nota de premsa

Protecció civil: Recomanacions i restriccions per l'alt risc d'incendi

 
 
  • Es demana als ajuntaments i veïns d’urbanitzacions que extremin les mesures de prevenció d’incendis forestals de cara als propers dies

 

  • Avui, A 44 municipis de l’Anoia, el Bages i el Solsonès, queden suspeses les activitats que puguin generar perill d’incendi forestal
 
 
 
Atesa la previsió meteorològica de risc d’incendi per avui i també per als propers dies, des de Protecció Civil de la Generalitat es vol posar molt èmfasi en els consells de prevenció, especialment per a les persones residents a urbanitzacions de les comarques del Maresme Nord, Selva, Gironès i Baix Empordà.
 
A més, i tenint en compte que avui és festa major a molts municipis de Catalunya, cal que els Ajuntaments extremin les mesures de prevenció d’incendis forestals, especialment pel que fa referència a les activitats pirotècniques.
 
 
Suspensió permisos activitats risc Catalunya Central
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha suspès per avui els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal a 44 municipis de les comarques de l’Anoia, Bages i Solsonès.
 
Això afecta a les activitats següents: generar restes vegetals, feines agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc.
 
 
 
Consells veïns urbanitzacions per als propers dies
 
Atès que les previsions de risc d’incendi seguiran sent elevades els propers dies, es demana als municipis sobretot de les comarques del Maresme Nord, Selva, Gironès i Baix Empordà, que són altament urbanitzats i que es trobin a la vora de superfícies boscoses, que remullin totes les zones perimetrals de les urbanitzacions i els voltants enjardinats de les cases, per tal que en cas d’incendi la humitat pugui facilitar la gestió de l’extinció.
 
És en aquests municipis on la Direcció General de Protecció Civil, davant l’increment de risc d’incendi forestal i situació de sequera que pateix la vegetació a l’entorn de les urbanitzacions, demana recordar a la població els següents consells de prevenció:
 
-          Facilitar la recollida i el tractament de les restes vegetals provinents de la neteja de les parcel·les urbanitzades, a fi i efectes d’evitar la seva acumulació, incrementant els punts de recollida, ja siguin contenidors, deixalleries o altres disponibles
-          Incrementar la vigilància a l’entorn forestal de les urbanitzacions i supervisar que no tinguin lloc activitats que generin risc d’incendi forestal
 
 
1. A casa i al jardí
 
- Mantingueu una franja lliure de vegetació i de residus del bosc de com a mínim 2 metres al voltant de la façana i de 10 metres al voltant de la parcel·la.
- Vigileu que hi hagi 3 metres de distància entre els arbres del jardí.
- Netegeu la teulada de fulles seques, branques i altra matèria orgànica.
- No cremeu ni acumuleu les restes vegetals, dipositeu-les als contenidors i a les deixalleries habilitats per la seva recollida.
- Allunyeu de la casa les reserves de llenya.
- Tant per la neteja de la vegetació com per qualsevol tasca en general, eviteu fer servir maquinària que generi guspires i prioritzeu les tasques manuals.
- Compte amb la xemeneia! Cal protegir-la per evitar que entrin a la casa espurnes o brases.
- Tingueu una mànega de reg flexible i prou llarga per envoltar la casa.
- Emmagatzemeu els combustibles (bombones de butà, contenidors de gasoil, etc.) en recintes ventilats i protegits.
- Eviteu les tanques de bruc sec: són molt inflamables.
- Eviteu les barbacoes, els petards, les bengales i qualsevol element que generi flama o guspira.
- És prohibit fer cap mena de foc fins al 15 d’octubre.
 
 
2. Als carrers de les urbanitzacions.
 
- Eviteu aparcar als giradors i als carrers estrets perquè hi puguin circular els vehicles d’emergència.
- Els arbres del carrer no han d’envair les parcel·les i han d’estar podats fins als 3,5 metres d’alçada perquè hi puguin passar els vehicles de bombers.
 
 
3. En cas d’incendi.
 
- Aviseu immediatament al telèfon d’emergències 112 i indiqueu la posició del foc o del fum.
- Mantingueu la calma en tot moment i estigueu atents a les indicacions de les autoritats o dels cossos d’emergència.
- Si el fum i el foc són prou lluny per poder estar fora, remulleu amb les mànegues l’entorn de la vostra parcel·la.
- Si el fum o el foc arriba a casa vostra, avança molt ràpidament o és arriscat fer l’evacuació, i mentre les autoritats no us donen altres instruccions, confineu-vos a casa vostra
- Entreu a casa amb tota la família i els animals domèstics. Cal que us mantingueu agrupats.
- Retireu qualsevol objecte combustible al voltant de la casa.
- Tanqueu les portes, les finestres i les claus de pas del gas, el gasoil i altres combustibles.
- Tapeu qualsevol obertura per evitar els fums i els gasos de l’incendi.
- Ompliu d’aigua la banyera i les piques, i remulleu de manera abundant les zones amenaçades per les flames.
- Si heu d’evacuar: Camineu en direcció oposada a l’incendi fins que arribeu a un lloc segur (designat per les autoritats). Evacueu primer els infants, els avis, les persones amb dificultats respiratòries i amb ansietat.
 
 
 
Barcelona, 15 d’agost
10.00 hores