Interior

Puig

El conseller Puig demana extremar la precaució i la prevenció davant la nova onada de calor i l'elevat risc d'incendis

query_builder   16 agost 2012 15:34

event_note Nota de premsa

El conseller Puig demana extremar la precaució i la prevenció davant la nova onada de calor i l'elevat risc d'incendis

FOTO
El conseller d’Interior, Felip Puig, ha demanat avui “extremar la precaució i la prevenció” davant del nou episodi d’onada de calor previst per divendres, dissabte i diumenge, amb fortes temperatures a bona part del país, i que es podria allargar també a dilluns, dimarts i dimecres.
 
“Tenim una alta temperatura i la tindrem durant aquests 3, 4 o 5 dies, però sobretot tenim els nostres boscos fregits, rostits i molt secs”, ha dit Puig.
 
“Amb onada de calor o sense, tenim un elevat risc d’incendi forestal”, ha expressat.  “És evident que estem davant d’una situació complicada. Els boscos de Catalunya estan sotmesos a un estrès hídric excepcional després de l’hivern més sec dels darrers 40 anys i la falta de pluja dels darrers mesos”, ha afegit.
 
En aquest sentit, Puig ha volgut reforçar els missatges de precaució i de prudència a la ciutadania i ha demanat “sentit comú” per evitar qualsevol risc i protegir els col·lectius més vulnerables com la gent gran, els malalts crònics, els menors o les persones afectades per patologies cardíaques, entre d’altres.. “Tota precaució és poca”, ha afirmat.
 
El conseller ha fet aquestes declaracions en roda de premsa, acompanyat de responsables de Protecció Civil, Bombers i Agents Rurals, desprès de presidir la reunió prèvia del comitè tècnic del Pla d’emergències per incendis forestals INFOCAT, al Centre de Coordinació d’Emergències de Catalunya (CECAT).
 
El conseller ha explicat que “hem pres totes les determinacions possibles per determinar tots els serveis i tenim tots els protocols activats per actuar amb tota normalitat davant un episodi com aquest”.
 
El titular d’Interior ha anunciat que davant d'aquesta situació, en els propers dies es disposaran d’una sèrie de mesures restrictives d’activitats i desplaçaments i recomanacions per la ciutadania per tal de minimitzar la situació de risc per les persones, els béns i el medi ambient.
 
A les comarques on s’activi el nivell 3 del Pla Alfa es prohibiran activitats de risc com les agrícoles o forestals, de manteniment de xarxes elèctriques o de comunicacions i viàries, així com la suspensió d’activitats de cacera. També es restringirà l’ús de pirotècnia o material de risc en festes populars i majors en els municipis afectats.
 
Puig també ha explicat que “els Bombers de la Generalitat i el cos d’Agents Rurals, amb el suport dels mitjans aeris dels Mossos d’Esquadra i del Servei Català de Trànsit faran patrullatges aeris intensius per poder detectar més ràpidament possibles conats de foc”. També es reforçaran els patrullatges terrestres i la localització de les diverses columnes mòbils situades estratègicament al territori.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es farà arribar a tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques els avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions.
 
Protecció Civil també demana ser molt prudents i vigilants a les platges, on ja han mort 14 banyistes des del juny. La situació d’onada de calor incrementa el risc per infants i, sobre tot, persones d’edat avançada. Cal extremar la prudència i ser conscients de les pròpies possibilitats, evitant l’exercici en hores de més calor i consultar sempre l’estat del mar mitjançant la bandera que onegi a les platges. Cal preferir sempre platges amb servei de vigilància, especialment si anem a la platja amb criatures.
 
Per la seva banda, els Bombers de la Generalitat incrementen, de forma habitual a l'estiu, el nombre de rescats i recerques de persones tant a la muntanya com en pantans, rius o gorgs. Amb la pujada de les temperatures prevista per a aquests dies, també s'hi preveu una major afluència de gent a aquests entorns, amb el conseqüent risc de patir un accident. Per aquest motiu, demanen extremar la precaució a l'hora de practicar activitats a la muntanya i al medi natural.
 
Els operadors de transport públic i infraestructures RENFE, FGC, ADIF, Transports Metropolitans de Barcelona TMB i altres posaran en marxa els seus plans de contingència per onada de calor i risc d’incendi, restringint les activitats que puguin generar situacions de perill, reforçant l’observació de possibles indicis de foc forestal en zones no urbanes.
 
Pel que fa a l’episodi d’onada de calor de demà, dissabte i diumenge, el departament de Salut posarà en marxa els seus dispositius per aquestes ocasions, reforçant la xarxa primària i especialitzada d’atenció, així com el servei del telèfon Sanitat Respon (TF 061) i el dispositiu preventiu del Sistema d’Emergències Mèdiques SEM. La Creu Roja de Catalunya també reforça el seu dispositiu preventiu i de teleassistència a gent vulnerable.
 
Des del Govern s’agraeix la comprensió i col·laboració de la ciutadania i les institucions a l’hora de seguir les recomanacions  i restriccions que es determinin.

1  

Fitxers adjunts

FOTO 2

FOTO 2
JPG | 46