Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   19 agost 2012 13:41

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Es manté el nivell de perill d’ahir. Predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. Perill alt quasi a tota la resta. Perill moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental.
Mapa de risc d'incendi forestal
Atès l’alt risc d’incendi forestal que afecta tot el país, avions de vigilància i atac del cos de Bombers de la Generalitat faran rutes aèries pel territori que s’afegiran a les que faran també els mitjans aeris del cos d’Agents Rurals. En aquest sentit, helicòpters del Servei Català de Trànsit i del cos dels Mossos d’Esquadra, que faran les seves rutes habituals de seguiment del trànsit a les carreteres catalanes, ampliaran la seva vigilància per detectar possibles columnes de fum.
 
Així mateix, a la tarda, unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, faran rutes terrestres de vigilància per aquelles zones més sensibles del territori.
 
Cal destacar que per avui diumenge, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Dia amb intervals de núvols i amb algun possible ruixat al vespre cap el nord-oest (Pirineu i Prepirineu). Les temperatures màximes seran similars o lleugerament més baixes, en general. Oscil·laran entre els 28 i 33 ºC al litoral i entre els 33 i 38 ºC a la resta del territori. Tot i així trobarem temperatures localment més altes a Ponent.
 
El vent bufarà de component sud fluix amb algun cop moderat, més reforçat al litoral nord i al prelitoral sud amb algun cops fort durant la tarda. La Humitat la tindrem molt semblants a la d’aquest dies enrere, al migdia estaran més altes al litoral entre 60-80% i aniran disminuint cap a l’interior arribant a la depressió central i a les valls del Pirineu, Prepirineu als 15-20%.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui durant alguns dies de la propera setmana. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor, i el Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
En relació amb això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté la suspensió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en els mateixos 313 municipis de les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
Això afecta a les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté, com a mesura especial, les restriccions d’accés als massissos següents:
 
Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.
 

2  

Fitxers adjunts

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques

Mapa de risc d'incendi forestal amb llegenda de comarques
JPG | 121

Mapa de risc d'incendi forestal

Mapa de risc d'incendi forestal
JPG | 78