Protecció Civil

Protecció Civil: Gran part de Catalunya estarà afectada demà per l'onada de calor

query_builder   19 agost 2012 19:37

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Gran part de Catalunya estarà afectada demà per l'onada de calor

  • El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) ha ampliat per demà a 36 les comarques afectades per l’onada de calor. A Lleida i la Catalunya Central hi haurà més probabilitat que es superi el llindar de temperatures extremes
  • Un total de 46 persones han estat ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) per patologies que podrien estar relacionades amb la onada de calor
  • Per demà es manté l’alt risc d’incendi, amb la qual cosa seguiran vigents les mesures preventives com el tancament d’11 massissos i les restriccions a 313 municipis afectats pel Pla Alfa3
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) mantindrà per demà la fase d’alerta del pla  PROCICAT per onada de calor i també l’alerta del pla INFOCAT per alt risc d’incendis.
 
Demà a partir del migdia s’afegiran 7 comarques de Barcelona, Tarragona i Terres de l’Ebre (Alt Camp, Alt Penedès, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Penedès, Montsià i Terra Alta) a la possibilitat de superar el llindar de temperatures extremes, mentre que el Barcelonès desapareixerà. Les comarques de l’interior i Lleida augmentaran la probabilitat que es superi aquest llindar. També es preveu que l’episodi s’allargui fins dimecres.  
 
Les previsions del Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indiquen per demà dilluns, a partir del migdia, alguns ruixats febles i aïllats al Pirineu i Prepirineu, localment acompanyats de tempesta i calamarsa. A la resta del territori no s’esperen tants núvols com avui.
 
Les temperatures seran similars o lleugerament més altes respecte les d’avui, tant mínimes com màximes. Les temperatures màximes oscil·laran entre els 28 i 32 ºC al litoral, entre els 32 i 37 ºC al prelitoral i entre els 34 i 39 ºC a la resta de l'interior.
 
 
 
Les temperatures extremes es podran assolir a partir de demà al migdia, amb una probabilitat d’entre el 30% i el 70% (probable) i entre el 10 i el 30% (possible), a les comarques de:
 
-          Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Jussà, Pallars Sobirà i Vall d'Aran
-          Catalunya Central: Berguedà, Solsonès, Bages i Osona (probable) i Anoia (possible)
-          Lleida: Noguera, Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i  Urgell (probable)
-          Girona: Ripollès, Garrotxa, Alt Empordà, Gironès, Pla de l’Estany i Selva
-          Tarragona: Alt Camp, Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà i Priorat
-          Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Ribera d’Ebre, Montsià i Terra Alta
-          Barcelona: Alt Penedès, Vallès Oriental, Vallès Occidental, Baix Llobregat
 
 
Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2. Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061.
 
Des que va començar aquest nou episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui a les 19.00 hores el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 46 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor. Les assistències s’han fet a la demarcació de Barcelona (28),11 a Girona, 3 a la Catalunya Central, 2 a Tarragona, 1 a Terres de l’Ebre i 1 a Lleida.
 
Del total de persones ateses pel SEM, 10 han estat a consulta, i 36 han requerit mobilització d’efectius. Dels 46 afectats, només 19 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.
 
Des de Protecció Civil de la Generalitat es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions. Alguns d’aquests consells els podeu trobat en aquest enllaç: Consells protecció civil onada de calor
 
 
Alerta del pla INFOCAT
 
Per demà també seguirà vigent l’alerta del pla INFOCAT per risc d’incendi, amb predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a diferents indrets de l’interior i prelitoral. El perill serà alt gairebé a tota la resta, i moderat  només a zones elevades del Pirineu Occidental.
 
 
 
La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat ha informat que donat que es preveu que les condicions de perill continuïn, es mantindran les actuals mesures incloses en el pla alfa 3 durant els primers dies de la setmana (dilluns i dimarts). A mesura que les condicions millorin es comunicarà la desactivació d’aquestes.
  
Barcelona, 19 d’agost de 2012