Protecció Civil

Protecció Civil: Demà dimarts es preveuen temperatures extremes a tot Catalunya

query_builder   20 agost 2012 19:29

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Demà dimarts es preveuen temperatures extremes a tot Catalunya

 
  • El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica per demà temperatures molt elevades arreu, i que a 18 comarques hi haurà més probabilitat que es superi el llindar de temperatures extremes

 

  • Atès que l’episodi d’onada de calor fa dies que va començar, i està previst que encara es mantingui, Protecció Civil insisteix a fer seguiment de la població més vulnerable i seguir els Consells protecció civil onada de calor

 

  • Un total de 80 persones han estat ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) des del passat dijous per patologies que podrien estar relacionades amb la onada de calor

 

  • Per demà es manté també l’alt risc d’incendi i les mesures preventives com el tancament d’11 massissos i les restriccions a 313 municipis afectats pel Pla Alfa3
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) seguirà demà, per sisè dia consecutiu, amb l’alerta del pla PROCICAT per onada de calor i també amb l’alerta del pla INFOCAT per alt risc d’incendi.
 
Per demà s’esperen temperatures molt altes arreu del territori, de manera que totes les comarques de Catalunya apareixen amb possibilitat de superar el llindar de temperatures extremes.
 
Pel que fa a totes les comarques de Lleida, comarques de la Catalunya Central, Pallars Jussà i Alt Urgell (Alt Pirineu), Vallès Occidental i Vallès Oriental (Barcelona), Conca de Barberà (Tarragona), Gironès i Selva (Girona), demà hi ha una probabilitat més alta que es superi aquest llindar de temperatures extremes. També es preveu que l’episodi s’allargui almenys fins dijous o divendres.
 
El vent bufarà de sud-oest, des del Baix Llobregat fins a l’Alt Empordà, però serà més reforçat que avui, sobretot al litoral. La humitat relativa baixarà a la zona del litoral (des del Barcelonès fins al Baix Empordà). Pel que fa a la resta del litoral es mantindran els mateixos valors que avui del 60% mentre que a l’interior serà molt baixa, al voltant del 20%. Per dimecres, començaran a baixar lleugerament les temperatures però a les comarques de ponent serà on es mantindran més altes.
 
A partir de demà al migdia, les temperatures extremes es podran assolir, amb una probabilitat d’entre el 30% i el 70% (probable) i entre el 10 i el 30% (possible), a les comarques de:
 
-          Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell i Pallars Jussà (probable), Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Sobirà i Vall d'Aran (possible)
-          Catalunya Central: Berguedà, Solsonès, Bages, Osona i Anoia (probable)
-          Lleida: Noguera, Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i  Urgell (probable)
-          Girona: Gironès i Selva (probable), Alt Empordà, Baix Empordà, Ripollès, Garrotxa i Pla de l’Estany (possible)
-          Tarragona: Conca de Barberà (probable); Alt Camp, Baix Camp, Tarragonès, Baix Penedès i Priorat (possible)
-          Terres de l’Ebre: Ribera d’Ebre, Baix Ebre, Terra Alta i Montsià
-          Barcelona: Vallès Oriental i Vallès Occidental (probable); Barcelonès, Alt Penedès, Baix Llobregat, Garraf i Maresme
 
 
Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2. Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número 061.
 
Des que va començar aquest nou episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui a les 19.00 hores el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès un total de 80 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor. Les assistències s’han fet a la demarcació de Barcelona (53), 14 a Girona, 6 a Tarragona, 3 a la Catalunya Central, 3 a Lleida i 1 a Terres de l’Ebre
 
Del total de persones ateses pel SEM, 19 han estat a consulta, i 61 han requerit mobilització d’efectius. Dels 80 afectats, només 32 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.
 
Atès que l’episodi d’onada de calor fa dies que va començar, i està previst que encara es mantingui, Protecció Civil insisteix a fer seguiment de la població més vulnerable i seguir els Consells protecció civil onada de calor
 
Així mateix, es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions.
 
  
Alerta del pla INFOCAT
 
Demà es mantindrà també en alerta el pla INFOCAT per alt risc d’incendi. Predominarà el perill molt alt i perill extrem a zones de la Catalunya central i interior de les comarques de Tarragona. El perill alt quasi a tota la resta i moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental.
 
Els Bombers de la Generalitat han treballat avui, i fins a les 18.00 hores, en 22 incendis de vegetació arreu de Catalunya. El més important d’ells, a Porrera (Priorat), on han cremat unes 4 hectàrees de vegetació al fons d’un barranc. Els Bombers de la Generalitat remullen en aquests moments la zona amb 11 dotacions terrestres i 3 mitjans aeris. Al llarg del dia s’han estat fent rutes per totes les zones més vulnerables, amb els mitjans aeris dels Bombers, el Cos d’Agents Rurals, els Mossos d’Esquadra i el Servei Català de Trànsit.
 
La Direcció General de Medi Natural i Biodiversitat ha informat que donat que es preveu que les condicions de perill continuïn, es mantenen per demà les actuals mesures incloses en el pla alfa 3. A mesura que les condicions millorin es comunicarà la desactivació d’aquestes.
  
 
Barcelona, 20 d’agost de 2012