Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   21 agost 2012 13:00

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

Persisteix l’episodi d’elevat perill d’incendi, amb un increment del perill a la zona nord-est. Predomini del perill molt alt a gairebé tot l’interior, amb presència de perill extrem en zones de la Catalunya central i interior de les comarques de Tarragona. Perill alt en gairebé tota la resta. Perill moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
Mapa diari risc incendis
La situació d’alt risc d’incendi es manté i per quart dia consecutiu no s’han recuperat les humitats relatives a moltes zones del país. És per això que es mantenen les rutes aèries de vigilància forestals conjuntes i complementàries dels mitjans aeris dels Bombers de la Generalitat i del Cos d’Agents Rurals per aquelles zones més sensibles i vulnerables del territori. A més, un helicòpter del Servei Català de Trànsit s’afegirà a les tasques de vigilància, per detectar possibles columnes de fum, mentre fa una de les seves rutes habituals de seguiment de les carreteres catalanes
 
D’altra banda, unitats del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) dels Bombers de la Generalitat, faran rutes terrestres de vigilància per aquelles zones més sensibles pel que fa al risc d’incendi forestal.
 
Cal destacar que per avui dimarts, d’acord amb el Servei Meteorològic de Catalunya, es preveuen les següents situacions meteorològiques de risc:
 
Pel que fa a les temperatures, es tornaran a registrar les mateixes que ahir dilluns amb màximes d’entre 35-40 ºC a l’interior i entre 29-33 ºC al litoral. Durant el dia  creuaran bandes de núvols alts i a la tarda s’esperen ruixats, no tan forts com els d’ahir, a la zona dels Pirineus. El vent bufarà de component sud entre fluix i moderat en general, sobretot predominarà el xaloc a la Costa Brava i entre llebeig i migjorn a la resta del litoral. Al final del dia el vent quedarà fluix i de direcció variable. Referent a la humitat relativa, es manté entre 30-40% a l’interior i entre 60-70% al litoral.
 
Cal tenir present que hi ha un avís vigent per onada de calor que està previst que s’allargui fins divendres. En aquest sentit, Protecció Civil manté activada l’alerta del PROCICAT per onada de calor i recomana intensificar el seguiment de la població més vulnerable. Cal tenir en consideració que ens trobem en el cinquè dia de l’episodi d’onada de calor per a la persistència d’altes temperatures. El Departament de Salut manté activat el Pla d’actuació per prevenir el efectes de l’onada de calor sobre la salut (POCS) en fase 2 (nivell màxim).
 
Protecció Civil manté també en alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT. A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté el contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
En relació a això, i d’acord amb la previsió de risc d’incendi, el Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) manté la suspensió de tots els permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal en 304 municipis afectats en dies anteriors. Aquests municipis pertanyen a les comarques de l’Alt Camp, Alt Empordà, Alt  Penedès, Alt Urgell, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Baix Empordà, Berguedà, Conca de Barberà, Garrigues, Garrotxa, Gironès, Maresme, Montsià, Noguera, Osona, Pallars Jussà, Pla de l’Estany, Priorat, Ribera d’Ebre, Ripollès, Segarra, Selva, Solsonès, Terra Alta, Vallès Occidental i Vallès Oriental, que podeu trobar a l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. S’aixeca la prohibició als municipis de: Bagà, Castellar de n’Hug, Guardiola de Berguedà, La Pobla de Lillet (Berguedà), Campdevànol, Toses, Gombrèn (Ripollès), Camarles, l’Aldea (Baix Ebre).
 
Això afecta a les activitats següents: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. En aquests municipis se suspèn l’activitat cinegètica de la mitja veda, la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques. Finalment, és prohibit fumar en zones forestals.
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté, com a mesura especial, les restriccions d’accés als massissos següents:
 
  • Girona: Les Gavarres, Massís de Cadiretes i Massís de l’Albera
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports Tortosa-Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies- Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
  • Indrets singulars: riera de Merlès i riera de Sadernes.
 

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari risc indenci

Mapa diari risc indenci
JPG | 83