Protecció Civil

Protecció Civil: Per demà encara es preveu calor intensa, especialment a les comarques de Lleida

query_builder   21 agost 2012 19:47

event_note Nota de premsa

Protecció Civil: Per demà encara es preveu calor intensa, especialment a les comarques de Lleida

 

  • Es mantenen les alertes del Pla Infocat per risc d’incendi i Pla Procicat per onada de calor

 

  • De cara a demà, el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) indica temperatures semblants a les d’avui, tot i que amb més probabilitat que es superi el llindar a les comarques de Lleida

 

  • L’episodi d’onada de calor s’ha de mantenir fins a finals de setmana, amb la qual cosa Protecció Civil insisteix a fer seguiment de la població més vulnerable i seguir els Consells protecció civil onada de calor

 

  • Un total de 110 persones han estat ateses pel Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) des del passat dijous a la tarda per patologies relacionades amb la onada de calor

 

  • Continuen vigents les mesures preventives per alt risc d’incendi com el tancament d’11 massissos i les restriccions a 304 municipis
 
 
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) mantindrà demà, per setè dia consecutiu, l’alerta del pla PROCICAT per onada de calor i també l’alerta del pla INFOCAT per alt risc d’incendi generalitzat a tot Catalunya.
 
De cara a demà dimecres, les temperatures, a les hores centrals del dia, no seran tant altes com les d’avui. El vent bufarà fluix i de component sud al litoral, i a la matinada començarà a bufar tramuntana fins a migdia, moderada i amb algun cop fort. Les humitats relatives seran semblants a les d’avui i fins i tot una mica més baixes. A l’Empordà baixaran degut a la tramuntana i al vent de component sud.
 
Aquest migdia, s’ha superat el llindar de temperatura màxima extrema a 74 de les 169 estacions que té el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), amb algunnes temperatures com 38º a Girona, 39,3º a Organyà (Alt Urgell), 39,1 a Vilanova de Meià (Noguera), 39 a Artés (Bages), o 40,5 a Sant Romà d'Abella (Pallars Jussà).
 
Per demà a la tarda es preveuen temperatures molt altes arreu del territori. Concretament, a partir del migdia, les temperatures extremes es podran assolir a:
 
-          Alt Pirineu i Aran: Alt Urgell, Pallars Jussà, Alta Ribagorça, Cerdanya i Pallars Sobirà
-          Catalunya Central: Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès
-          Lleida: Noguera, Garrigues, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell (major probabilitat)
-          Girona: Gironès, Pla de l’Estany, Selva, Alt i Baix Empordà, Garrotxa i Ripollès
-          Tarragona: Conca de Barberà, Alt i Baix Camp, Baix Penedès i Priorat
-          Terres de l’Ebre: Baix Ebre, Terra Alta, Montsià i Ribera d’Ebre
-          Barcelona: Vallès Oriental, Vallès Occidental, Alt Penedès i Baix Llobregat
 
 
Salut Pública manté activat el Pla d’actuació per prevenir els efectes de l’onada de calor sobre la Salut (POCS) en fase 2 (màxim). Recordeu que podeu contactar amb Sanitat Respon mitjançant el número telefònic 061.
 
Des que va començar aquest nou episodi d’onada de calor (dijous dia 16 d’agost) i fins avui dimarts, a les 19.00 hores, el Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM) ha atès 110 persones amb patologies que podrien estar relacionades amb la onada calor.
 
Per demarcacions, a Barcelona s’han atès un total de 70 persones, 22 a Girona, 9 a Tarragona, 5 a la Catalunya Central, 3 a Lleida i 1 a Terres de l’Ebre.
 
Del total de persones ateses pel SEM, 26 han estat a consulta, i 84 han requerit mobilització d’efectius. Dels 110 afectats, només 44 han hagut de ser traslladats a centres sanitaris.
 
Atès que l’episodi d’onada de calor fa dies que va començar, i està previst que encara es mantingui fins a finals de setmana, Protecció Civil insisteix a fer seguiment de la població més vulnerable i seguir els Consells protecció civil onada de calor
 
Així mateix, es mantenen informats tots els Ajuntaments, ens locals i empreses de servei públic i infraestructures públiques dels avisos amb les recomanacions i restriccions per a la ciutadania i les institucions.
 
 
  
Alerta INFOCAT
 
Demà dimecres també es mantindrà en alerta el pla INFOCAT per alt risc d’incendi.
 
Demà es notarà un lleuger increment del perill d’incendi al nord-est, amb predomini del perill molt alt i presència de perill extrem a zones de la Catalunya central i interior de les comarques de Tarragona. El perill serà alt gairebé a tota la resta, i moderat només a zones elevades del Pirineu Occidental i oriental.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural mantindrà encara demà la suspensió dels permisos per a la realització d’activitats que puguin generar perill d’incendi forestal a 304 municipis que podeu trobar en l’enllaç següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf.
 
 
Per demà també es mantindran les restriccions d’accés als espais naturals de la riera de Merlès i la riera de Sadernes, així com als massissos següents:
 
  • Girona: Massis Albera, Les Gavarres, Massís de Cadiretes
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, Tivissa-Vandellòs, serralada del Montsant, muntanyes de Prades i a la Serra de Cardó-Boix.
  • Lleida: Montsec d’Ares, Montsec de Rúbies-Sant Mamet i Rialb-Serra d’Aubenç.
 
Per tal de reforçar la prevenció d’incendis i les mesures d’autoprotecció s'ha demanat als municipis en zona de risc que facin difusió a través d’aquells mitjans que disposin (megafonia, ràdio municipal, panells, rètols lluminosos...), del missatge següent:
 
“Protecció Civil de la Generalitat informa que, davant de la situació de risc d'incendi i l'onada de calor, cal que eviteu qualsevol activitat que pugui suposar risc de foc i que reduïu les activitats a l'aire lliure durant les hores de màxima insolació. Teniu cura de la gent gran i les criatures”.
 
També s'ha demanat als municipis que extremin les mesures de prevenció:
 
· Estant atents a la informació meteorològica i, en especial, els avisos de seguiment que fa Protecció Civil a través del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT).
· Establint els mecanismes de vigilància a les zones d’especial risc (urbanitzacions, zones d’esbarjo...) i fent seguiment de la situació meteorològica.
· Incrementant la vigilància de les activitats que poden ser susceptibles de generar o augmentar el risc d’incendis.
· Informant la població situada en les zones d’especial risc i els elements especialment vulnerables en general.
· Controlant la circulació de vehicles per zones forestals predeterminades i els llocs d’especial risc (urbanitzacions, zones de lleure, etc).
· Controlant les columnes de fum en terrenys forestals i en zones properes, estiguin o no urbanitzades.
· Recordant que no estan autoritzades les feines agrícoles susceptibles de generar risc d’incendi. 
· Fent apagar els focs que havien estat autoritzats, excepte aquells que tenen caràcter excepcional.
 
 
Barcelona, 21 d’agost de 2012