Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El DAAM continua la prospecció intensiva del foc bacterià

query_builder   22 agost 2012 08:06

event_note Nota de premsa

El DAAM continua la prospecció intensiva del foc bacterià

 
De moment no s’ha detectat cap focus a Catalunya
 
 
El foc bacterià és una malaltia de les plantes produïda pel bacteri Erwinia amylovora, que pot afectar greument diversos fruiters: pereres, pomeres, codonyers i nesprers, així com  plantes de la família de les Rosàcies utilitzades en parcs i jardins com Amelanchier, Chaenomeles Cotoneaster, Crataegus, Photinia davidiana, Pyracantha, Sorbus..., i està considerada com de quarantena per la Unió Europea (UE).
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) realitza cada any una campanya de prospecció intensiva de les plantacions fruiteres que té com a objectiu la detecció de possibles focus inicials de foc bacterià per tal de procedir immediatament a la seva eradicació, de manera que aquesta eradicació sigui més efectiva.
 
Catalunya compta amb més de 23.000 hectàrees de plantacions de pera i poma, ambdues espècies molt susceptibles al foc bacterià. Conscient de la greu amenaça d’aquesta malaltia que actualment està afectant diverses regions de l’Estat espanyol, la UE i la major part dels seus Estats, la Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DAAM du a terme una intensa campanya de prospecció que compta enguany amb 18 tècnics a la demarcació de Lleida i 6 a la de Girona.
 
La campanya es va iniciar el passat mes de juny a les dues demarcacions, i de moment no s’ha detectat cap focus de la malaltia al territori català, malgrat que sí que s’ha confirmat focus propers a Aragó, en concret, als municipis d’Albelda, Binaced, Tamarit i Altorricó, a la comarca aragonesa de la Llitera. És per això que per part del DAAM s’està fent molt esforços, atès que la propagació de la malaltia podria causar pèrdues molt importants en la nostra fructicultura.
 
Catalunya va patir aquesta malaltia en la zona fructícola de Lleida els anys 1998 i 1999, posteriorment es va detectar a la Cerdanya, tocant a França, i l’any 2007 a la comarca del Gironès. En tots els casos els focus d’aquest organisme nociu foren completament eradicats del nostre territori.
 
Tot i la intensa prospecció que du a terme el Departament, si algun agricultor o tècnic veu símptomes sospitosos de foc bacterià a les seves plantacions cal que ho comuniqui immediatament al personal tècnic de la seva Agrupació de Defensa Vegetal (ADV) o al Servei de Sanitat Vegetal del DAAM per tal de procedir a la presa de mostres i la seva ràpida tramesa al Laboratori de Sanitat Vegetal per a la seva anàlisi.
 
Cal recordar que els fruiters i espècies ornamentals esmentades no es poden plantar en espais públics de Lleida i Girona, ni tampoc a les voreres, mitjanes i altres zones enjardinades de carreteres, autovies i autopistes d’arreu de Catalunya.
 
El DAMM espera, amb aquestes importants mesures, poder continuar estant exempts d’aquesta perillosa malaltia dels fruiters i que el territori català continuï sent considerat Zona Protegida de foc bacterià. La prospecció intensiva es mantindrà durant tot el mes de setembre.