Cultura

Les biblioteques públiques de Catalunya col·laboren en la difusió i la creació de nous continguts a la Viquipèdia

query_builder   23 agost 2012 10:52

event_note Nota de premsa

Les biblioteques públiques de Catalunya col·laboren en la difusió i la creació de nous continguts a la Viquipèdia

 
  • És una iniciativa pionera a nivell mundial en l’àmbit de les biblioteques i se’n presentaran les experiències a la propera trobada del moviment GLAM-Wiki (Galleries, Libraries, Archives and Museums) a la British Library
 
  • 150 bibliotecaris d’arreu de Catalunya han rebut formació sobre la Viquipèdia, que difondran entre els usuaris dels seus centres
 
  • Les biblioteques publicaran a la Viquipèdia nous continguts relacionats amb la seva tasca, com ara articles, imatges amb llicència Creative Commons i textos literaris lliures de drets
 
  • Una de les experiències innovadores és la incorporació d’un ‘viquipedista’ resident que ha col·laborat a la Biblioteca de Palafrugell
El Departament de Cultura vol  impulsar i fomentar la participació de les biblioteques públiques de Catalunya en el  projecte Viquipèdia, amb l’establiment de línies de col·laboració amb el moviment GLAM-Wiki (Galleries, Libraries, Archives and Museums). La col·laboració es materialitzarà a través de dos eixos de treball: la difusió de la Viquipèdia a les biblioteques i la incorporació de nous continguts relatius a biblioteques (articles, imatges, textos literaris lliures de drets) a l’enciclopèdia digital.
 
En l’àmbit de les biblioteques, aquest projecte del Departament de Cultura és pioner a nivell internacional. El Servei de Biblioteques de la Generalitat en presentarà les experiències al Congrés Nacional de Biblioteques Públiques de Burgos a l’octubre i a la propera trobada del moviment GLAM-Wiki (Galleries, Libraries, Archives and Museums) a la British Library.
 
Catalunya és un dels països del món capdavanters amb projectes viquipèdics. El Museu Picasso, la Fundació Joan Miró, la Biblioteca Museu Víctor Balaguer, el Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC) i el Museu d’Art Contemporani de Barcelona (MACBA) són algunes de les institucions que ja s'han sumat al moviment GLAM-Wiki. El Servei de Biblioteques està iniciant la col·laboració amb les institucions culturals catalanes que formen part del moviment GLAM-Wiki.
 
 
Difusió de la Viquipèdia entre els usuaris
 
Durant els mesos de juny i juliol, 150 bibliotecaris d’arreu de Catalunya han rebut formació sobre la Viquipèdia amb la finalitat que, posteriorment, formin els usuaris de les biblioteques. També se’ls han presentat els projectes internacionals que han estat referents en el moviment GLAM-Wiki. El taller ha permès capacitar als equips bibliotecaris per impartir tallers i revalorar els seus fons, especialment les col·leccions locals.
 
Paral·lelament, el Departament de Cultura ha reeditat 1.500 exemplars d’una guia de benvinguda i funcionament de la Viquipèdia que s’està distribuint a les biblioteques.
 
Una de les experiències pioneres ha estat la contractació per part de l’Ajuntament de Palafrugell durant els mesos de juliol i agost d’un viquipedista resident que ha col·laborat a la Biblioteca de Palafrugell i a d’altres centres culturals d’aquesta població. Des del Servei de Biblioteques de la Generalitat es vol impulsar la figura del viquipedista resident a les biblioteques.
 
 
Incorporació de nous continguts
 
El projecte de col·laboració també preveu la incorporació com a articles a la Viquipèdia de diversos continguts relacionats amb les biblioteques. Entre els temes que es volen publicar, hi ha l’Argus (el catàleg de les biblioteques públiques de Girona, Lleida, Tarragona i Terres de l'Ebre) per afavorir-ne  l’accés al fons bibliogràfic. Així mateix, està previst que es reaprofitin les guies bibliogràfiques que elabora el Servei de Biblioteques per ampliar la bibliografia i referències dels articles corresponents a l'enciclopèdia.
 
També es preveu relacionar el Pla Nacional de Lectura amb el projecte Viquitexts (Wikisource originalment en anglès), una biblioteca digital multilingüe de textos originals lliures de drets (clàssics grecs, literatura catalana segle XIX, etc). Els editors d'aquest projecte escanegen, copien, transcriuen i validen textos clàssics per fer-los accessibles en línia de manera gratuïta. Es vol vincular aquest projecte a mig termini amb el Pla Nacional de Lectura, ja que afavoreix l'accessibilitat a la cultura i a les obres de la literatura mundial.
 
Les biblioteques també publicaran a la Viquipèdia fotografies sota llicència  Creative Commons. La Viquipèdia és un lloc amb molta visibilitat i cada cop més institucions culturals volen que les seves col·leccions o fons siguin el més accessibles possibles per a tothom. Carregar imatges compatibles conservades a les biblioteques permetrà millorar la visibilitat d’aquests tipus de fons.
 
Així mateix, també es vol impulsar, per mitjà de les biblioteques, la presència de continguts vinculats al territori i a la història local.