Direcció General de Comunicació

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

query_builder   26 agost 2012 12:41

event_note Nota de premsa

Comunicat diari de risc d'incendi forestal

 
Segons el mapa diari de perill d’incendi forestal que elabora la Direcció General del Medi Natural i Biodiversitat, el perill d’incendi forestal baixa lleugerament al litoral i prelitoral central i a les zones de les comarques del Gironès on ha plogut i es manté sense gaire canvis a la resta. Hi ha perill molt alt i puntualment extrem en gairebé tot l’interior i en tots dos extrems del país. Perill alt al litoral i prelitoral central i en zones del Prepirineu. Hi ha perill moderat en zones elevades del Pirineu Occidental i Oriental.
 
Mapa risc incendi
  
Els Bombers de la Generalitat han donat per controlat aquesta nit l’incendi forestal que, des de divendres, afectava la comarca del Gironès. Un total de vuit dotacions terrestres i un mitjà aeri continuen a la zona vigilant i apagant petites revifades i soques que fumegen. D’altra banda, es manté un dispositiu de dues dotacions al Pla de Manlleu per fer tasques d’inspecció del perímetre afectat pel foc.
 
Tot i les precipitacions que han afectat molts punts del país en aquestes darreres hores, es manté l’alt risc d’incendi en moltes zones del territori. A més, s’espera vent de ponent a l’interior i la marinada guanyarà força. És per això que els Bombers de la Generalitat, juntament amb el cos dels Agents Rurals, han previst rutes de vigilància aèria per les zones més vulnerables. A més, efectius del Grup d’Actuacions Forestals (GRAF) faran rutes terrestres per aquells punts més sensibles del territori pel que fa al d’incendi forestal.
 
Cal destacar que no hi ha situacions meteorològiques de risc segons el Servei Meteorològic de Catalunya. La previsió meteorològica per avui és la següent:
 
Cel poc ennuvolat en general, tot i que al litoral i prelitoral hi haurà intervals de núvols baixos fins a mig matí, sobretot al sector central i nord on persistiran localment. Al final del dia els núvols baixos augmentaran i s'estendran a altres punts de l'interior. A més, a partir del migdia creixeran algunes nuvolades al Pirineu i al quadrant nord-est que localment deixaran el cel molt ennuvolat i no es descarta algun ruixat feble.
 
Les màximes seran similars o lleugerament més baixes, tot i que a ponent podran pujar lleugerament. Oscil·laran entre 22 i 27ºC al Pirineu, entre 26 i 31 ºC al litoral i entre 30 i 35ºC a l'interior.
 
En general el vent bufarà fluix amb cops moderats. Al llarg del matí s’imposarà el component oest a l'interior i el component sud al litoral i prelitoral. Independentment, la tramuntana bufarà a l'Empordà entre fluixa i moderada, amb cops forts fins al migdia. A la vall de l'Ebre bufarà el mestral entre fluix i moderat fins a migdia.
 
La Direcció General de Protecció Civil (DGPC) manté activat en fase d’alerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya (INFOCAT). A través del CECAT la DGPC ha comunicat a les administracions locals i a les sales centrals dels cossos operatius les mesures previstes i manté contacte permanent amb els anteriors per tal de fer seguiment exhaustiu de l'episodi.
 
D’acord amb la previsió de risc d’incendi forestal facilitada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), el Pla Alfa a nivell 3 es mantindrà activat en 148 municipis de les següents comarques: Alt Empordà, Alt Camp, Alt  Penedès, Anoia, Bages, Baix Camp, Baix Ebre, Conca de Barberà, Garrigues, Montsià, Priorat, Ribera d’Ebre, Segarra, Solsonès i Terra Alta. El llistat complet es pot consultar a través de l’enllaç web següent: http://www.gencat.cat/mediamb/incendis/graf/alfa3.pdf. Aquest contingent de municipis serà modificat en funció de l’evolució de la situació durant els propers dies.
 
Les activitats considerades de risc que cal evitar als municipis afectats són: generar restes vegetals, activitats agrícoles, tasques de manteniment d'infraestructures (línies elèctriques, línies fèrries, carreteres) i l’execució de l'obra civil a menys de 500 metres del bosc. També s’hi prohibeixen les activitats agrícoles susceptibles de generar ignicions. No queda prohibit el llaurar els camps per a la prevenció d’incendis. Finalment, també se suspenen les activitats cinegètiques de mitja veda en aquests municipis., la circulació motoritzada pel bosc i totes les activitats pirotècniques.
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural manté les restriccions d’accés als espais naturals de la riera de Merlès, així com als massissos següents:
 
 
  • Tarragona/Terres de l’Ebre: Massís dels Ports de Tortosa Beseit, Serralada del Montsant i Muntanyes de Prades.
 
  • Girona: Massís de l’Albera i Cap de Creus.

1  

Fitxers adjunts

Mapa diari risc incendi forestal

Mapa diari risc incendi forestal
JPG | 68