Servei Meteorològic de Catalunya

Xàfecs tot el dia

query_builder   30 agost 2012 14:00

event_note Nota de premsa

Xàfecs tot el dia

 
Els xàfecs que ja han descarregat al terç nord del país, i al litoral i Prelitoral de Tarragona han deixat quantitats puntualment abundants.
 
 La resta de jornada continuaran descarregant tempestes, que localment podran ser fortes, sobretot a la meitat est del país i a les comarques tarragonines.
 
El Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) informa que al llarg de les darreres hores han caigut alguns xàfecs localment acompanyats de tempesta que, durant la tarda d’ahir dimecres 29 i la matinada d’avui dijous 30, han afectat al nord i oest del país, i que al llarg del matí d’avui s’han començat a concentrar al litoral i prelitoral, sobretot al de Tarragona.
 
Des de la tarda d’ahir fins a les a les 13:00 hores d’avui s’han acumulat quantitats de precipitació puntualment abundants a punts del terç nord del país. A la següent taula es mostren les dades de precipitació acumulada al llarg del que portem d’episodi a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA) del SMC.
Taula pluja
La predicció per les properes hores indica que les precipitacions continuaran afectant a molts punts del país i seran en forma de xàfec i tempesta, que localment podran ser fortes, especialment a la meitat est del país i al sector nord del litoral i prelitoral de Tarragona. Aquestes tempestes també podran anar puntualment acompanyades de calamarsa o pedra i amb fortes ratxes de vent. A la nit, les pluges aniran desapareixent pel sector central del litoral i del prelitoral.
Fins al final de l’episodi, les quantitats de precipitació recollides podran ser abundants (fins a 50 mm en 24 hores), tot i que puntualment allà on els xàfecs siguin més importants les quantitats acumulades podrien arribar a ser molt abundants (entre 50 i 100 mm en 24 hores).
 
També cal destacar la tramuntana que al llarg de tot el matí ja ha anat bufant entre moderada i forta a l’Empordà, amb cops que han arribat als 81,7 km/h a l’estació de la XEMA de Portbou. Durant la tarda d’avui dijous i sobretot la matinada de demà divendres 31 encara es reforçarà més, sobretot al nord de l’Alt Empordà on bufarà amb cops molt forts. A les Terres de l’Ebre el mestral també es reforçarà durant la segona meitat del dia d’avui, amb mestral que bufarà moderat amb alguns cops forts.
Aquesta entrada de vent del nord farà que la temperatura baixi entre moderadament i acusada arreu de Catalunya, sobretot a l’interior. Les mínimes de demà divendres al matí baixaran fins a valors d’entre 3 i 8 ºC al Pirineu, entre 7 i 12 ºC al Prepirineu, entre 9 i 14 ºC a la depressió Central, entre 12 i 17 ºC al prelitoral i entre 15 i 20 ºC al litoral.
 
Amb aquesta previsió, el Servei Meteorològic de Catalunya ha emès un Avís de Situació Meteorològica de Risc (SMR) de nivell 1 per pluja per avui dijous, i un altre Avís de SMR de nivell1 per vent  per demà divendres.
 
 
Més informació a www.meteo.cat i a les xarxes socials facebook.com/meteocat i @meteocat

1  

Fitxers adjunts

Nota informativa

Nota informativa
PDF | 115