Drets Socials

Joventut obre les inscripcions al programa 'Delegats i delegades en 3D' per fomentar la participació als IES

L'objectiu del programa és que l'alumnat i el professorat adquireixin habilitats per debatre, dinamitzar i decidir

query_builder   2 setembre 2012 12:00

event_note Nota de premsa

Joventut obre les inscripcions al programa 'Delegats i delegades en 3D' per fomentar la participació als IES

L'objectiu del programa és que l'alumnat i el professorat adquireixin habilitats per debatre, dinamitzar i decidir

Imatge del programa
La Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família obrirà demà les inscripcions al programa ‘Delegats i delegades en 3D’, dirigit a tots els centres educatius de secundària de Catalunya (Batxillerat i Cicles Formatius). L’objectiu de la iniciativa és fomentar la cultura participativa entre l’alumnat i el professorat, així com augmentar la capacitat de comprometre’s i d’assumir responsabilitats.
 
El programa preveu que el delegat o delegada de classe, amb el suport del tutor o tutora i l’assessorament d’especialistes en participació, proposin a la resta de l’aula l’inici d’un projecte en el marc de l’institut. Una vegada escollit el projecte de manera consensuada, els estudiants hauran d’assumir tasques i prendre decisions de manera conjunta al llarg del curs, de manera que hauran de posar en pràctica el valor de la responsabilitat i el compromís.
 
En edicions anteriors, alguns d’aquests projectes duts a terme van ser la millora de la convivència, la dinamització de l’hora del pati amb activitats per a la resta de cursos, la millora de la relació entre l’alumnat, l’organització participativa del viatge i la festa de final de curs, la millora del mobiliari de l’aula i del centre, l’organització d’una sala d’estudi o la dinamització de la biblioteca escolar.
De totes maneres, l’objectiu del programa no és la realització del projecte en sí, sinó que l’alumnat i el professorat adquireixin coneixements, eines i actituds per treballar i organitzar-se de manera participativa. En definitiva, que aprenguin a debatre, dinamitzar i decidir, habilitats per a la ciutadania crítica i compromesa.
 
D’aquesta manera, ‘Delegats i delegades en 3D’ respon al dictamen de la nova Llei d’educació, que preveu que els centres promoguin formes de presència, diàleg i coresponsabilitat que afavoreixin el seu compromís amb l’activitat educativa.
 
El programa també es proposa reforçar la figura del delegat com a interlocutor dels estudiants i del professorat, i com a revulsiu dels processos de participació en el marc d’una classe i, per extensió, en el conjunt del centre d’ensenyament.
 
Per tal d’aconseguir un òptim de l’experiència participativa i d’aprenentatge, la Direcció General de Joventut posarà a la disposició de l’IES un especialista en participació que es desplaçarà al centre per formar i acompanyar a delegats i tutors durant tot el procés. Així mateix, la Direcció General de Joventut aportarà el material i els recursos necessaris per a un bon desenvolupament de les diferents fases del programa.
 
Els instituts interessats en inscriure’s al programa tenen temps fins el proper 24 de setembre i ho poden fer a través del web www.gencat.cat/joventut.