Els consellers de Salut, Boi Ruiz, d’Economia i Coneixement, Andreu Mas-Colell, i d’Empresa i Ocupació, Francesc Xavier Mena, han mantingut avui una reunió amb el president de Farmaindustria, Jordi Ramentol, i diversos representants de companyies farmacèutiques amb presència a Catalunya, així com dels tres departaments de la Generalitat.
La finalitat de la reunió ha estat promoure un conjunt de mesures que han d’afavorir el desenvolupament i el manteniment de l’eix estratègic que actualment suposa per a l’economia productiva de Catalunya el sector biofarmacèutic i de tecnologies mèdiques. La col·laboració entre l’Administració i la indústria afavorirà la sostenibilitat i la innovació del sector farmacèutic sense deixar de banda la necessitat de racionalització de la prestació farmacèutica.
La major implicació de la Generalitat es traduirà en el desenvolupament clar de tres àmbits d’actuació, com són la racionalització de la prestació farmacèutica, el foment de la recerca i la innovació i la promoció del nou model d’economia productiva i internacionalització del sector.
Col·laboració entre la indústria farmacèutica i l’Administració
El sector farmacèutic està fortament implantat a Catalunya, amb presència de grups d’empreses de capital català i alguns dels principals grups internacionals. Representa el cinquè sector més productiu de la Unió Europea, amb una facturació a Catalunya de prop de 2.500 milions d’euros (el 38% correspon a laboratoris amb seu a Catalunya) i, pel que fa a exportacions, el 41,4% de les exportacions que es fan a l’Estat espanyol són d’empreses catalanes.
Davant aquestes dades, i per tal de fomentar la sostenibilitat i la innovació en el sector, la Generalitat inicia un període de col·laboració amb la indústria farmacèutica que ha de potenciar l’ocupació laboral (actualment hi treballen 21.200 persones, el 3,3% de l’ocupació industrial a Catalunya i el 56% de l’ocupació del sector farmacèutic espanyol), la producció (a Catalunya representa un 3,5% de la producció europea similar a la dels Països Baixos (4%), Dinamarca (3,7%) o Suècia (3,6%), i el desenvolupament d’aquest eix estratègic per a Catalunya i el seu teixit industrial.