Servei Meteorològic de Catalunya

L'any pluviomètric 2011-2012 ha estat sec a la major part de Catalunya, especialment a la meitat oest del país

query_builder   7 setembre 2012 13:19

event_note Nota de premsa

L'any pluviomètric 2011-2012 ha estat sec a la major part de Catalunya, especialment a la meitat oest del país

 
Al conjunt del país, ha estat l’any pluviomètric més sec des del 2004-2005
 
És el quart any consecutiu amb dèficit pluviomètric en alguns punts de les Terres de l’Ebre
 
 
Quan es vol fer el balanç de les reserves hídriques d’un territori, generalment s’utilitza l’anomenat any pluviomètric o any hidrològic, que correspon al període comprès entre l’inici de la tardor d’un any i el final de l’època estival de l’any següent. L’any pluviomètric 2011-2012, que va de l’1 de setembre de 2011 fins al 31 d’agost de 2012, ha estat sec a la major part de Catalunya, especialment a la meitat oest. Tot i així, l’any es pot qualificar de pluviomètricament normal a bona part de la Costa Brava, als massissos del Montseny, del Garraf i del Port, a cavall de les comarques del Bages i l’Anoia i en alguns punts del Barcelonès i del Tarragonès. Fins i tot, l’any pluviomètric 2011-2012 ha resultat plujós en algunes zones elevades del Pirineu Occidental, tant de la Val d’Aran com de l’extrem nord del Pallars Sobirà.
 
El dèficit pluviomètric ha estat especialment marcat en alguns sectors de les Terres de l’Ebre, del Priorat, al voltant de la Segarra i a la conca de Tremp, zones on la precipitació acumulada al llarg de l’any amb prou feines ha superat el 50% respecte la mitjana climàtica. A molts altres sectors de les comarques de l’oest del país, així com de la Cerdanya, del nord d’Osona i alguns punts del Vallès, la precipitació acumulada ha estat inferior al 70% de la mitjana climàtica.
 
En termes de conques hidrogràfiques, l’any pluviomètric 2011-2012 ha estat especialment sec a les conques del Segre i l’Ebre. Pel que fa a les conques dels rius catalans que desemboquen directament al Mediterrani, també ha estat un any majoritàriament sec, però en aquest cas els dèficits pluviomètrics han estat menys accentuats.
 
Pel que fa a l’excepcionalitat d’aquest any pluviomètric, per trobar-ne un de clarament més sec cal remuntar-se fins a l’any pluviomètric 2004-2005, quan la precipitació no va assolir ni tan sols el 50% respecte la mitjana climàtica a bona part de l’interior del país. D’altra banda, resulta destacable que en alguns sectors de les Terres de l’Ebre, concretament en punts de la Terra Alta, del Baix Ebre i del Montsià, aquest ha estat el quart any pluviomètric consecutiu amb precipitació inferior a la mitjana climàtica.
 
En referència a l’evolució estacional de la precipitació, la tardor de 2011 va ser irregular, amb unes àrees on l’estació va ser plujosa, sobretot al quadrant nord-est, i unes altres on la precipitació recollida va quedar per sota de la mitjana, cap a ponent. L’hivern, en canvi, va resultar molt més homogeni, amb una precipitació extraordinàriament escassa a pràcticament tot el territori, excepte a l’extrem nord-occidental. La primavera va tornar a ser irregular, ja que mentre algunes àrees van presentar dèficit pluviomètric (especialment prop del litoral, prelitoral i comarques de ponent), en d’altres la precipitació acumulada va superar la mitjana climàtica (sobretot prop del Pirineu i Prepirineu). Finalment, l’estiu ha estat sec a gairebé tot Catalunya, excepte en alguns punts del Segrià, de l’Urgell, del Pirineu Occidental i del massís del Garraf, on ha estat pluviomètricament normal.
  
Aquestes dades es desprenen de l’informe elaborat pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) a partir de les dades de precipitació recollides a la Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques (XEMA). L’informe complet es pot consultar al final d’aquesta nota i al web del Servei Meteorològic de Catalunya.
 
 
Mapes de la precipitació acumulada al llarg de l’any pluviomètric 2011-2012 i del percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
 
Mapes elaborats amb dades d’estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya. S’han exclòs les dades de les EMA que tenen menys d’un 95% de dades disponibles o que no han enregistrat correctament algun episodi de precipitació destacat.
Mapa PPT
Mapa APPT
A nivell informatiu, l’SMC considera que un període ha estat molt sec quan les quantitats enregistrades han estat per sota del 30% respecte a la mitjana climàtica; sec, si ha plogut entre un 30% i un 90%; normal, si els totals enregistrats se situen entre un 90% i un 110%; plujós, entre un 110% i un 190%; i molt plujós si la precipitació acumulada està per damunt del 190%.
 
 
Barcelona, 7 de setembre de 2012

4  

Fitxers adjunts

Nota ínformativa

Nota ínformativa
PDF | 233

Butlletï any pluviomètric 2011-2012

Butlletï any pluviomètric 2011-2012
PDF | 1961

Mapa PPT

Mapa PPT
PNG | 251

Mapa APPT

Mapa APPT
PNG | 199