Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El DAAM organitza una jornada tècnica sobre els Plans de Millora de la Fertilització agrària a la Catalunya central

query_builder   13 setembre 2012 11:55

event_note Nota de premsa

El DAAM organitza una jornada tècnica sobre els Plans de Millora de la Fertilització agrària a la Catalunya central

 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM) ha organitzat, avui a Calaf i demà a Olius, una jornada tècnica sobre els Plans de Millora de la Fertilització agrària a la Catalunya central (2006-2011).
 
Les comarques de la Catalunya central conformen una de les àrees cerealístiques més importants de Catalunya, ja que el seu clima permet produccions regulars i més elevades que en alguna de les comarques veïnes. En aquestes comarques el pes de la ramaderia també és força important i això fa que a l’hora de tractar els problemes de fertilització del sòl, s’hagi de tenir en compte el volum de dejeccions ramaderes que genera i que necessita ser aprofitat adequadament.
 
La mala utilització de fertilitzants tant minerals com orgànics pot causar problemes en els sòls, en les aigües superficials i subterrànies i en l’emissió de gasos d’efecte hivernacle. Així mateix, en la seva utilització i aplicació al sòl, a banda de conèixer el comportament d’aquests fertilitzants, cal tenir en compte la legislació europea i la seva transposició a l’estat.
 
Amb l’objectiu de conèixer el comportament dels fertilitzants nitrogenats i les necessitats dels cultius, mitjançant la col·laboració de la Universitat de Lleida, l’any 2006 es posen en marxa una sèrie de camps experimentals distribuïts entre les comarques de la Catalunya central, on s’assagen les diferents variables: tipus de fems, moment d’aplicació, dosi, etc. Al mateix temps es va posar en marxa tot un seguit de treballs amb col·laboració directa amb alguns pagesos i ramaders, on se’ls orientava en la millor pràctica de la fertilització agronòmica, ambiental i econòmica; tot això amb la idea que, donat que no es pot col·laborar amb tots, el boca a boca ajudés a estendre aquest coneixement. Tot això conforma el que s’anomena Pla per a la millora de la fertilització agrària a Catalunya central que té la finalitat de generar coneixement i d’oferir, sobre unes sòlides bases experimentals, un consell d’adobat robust per posar a disposició de tècnics i pagesos.
 
Aquests treballs iniciats al Pla de Catalunya central van néixer amb la intenció d’adaptar-se a les canviants situacions social i econòmica i a l’avenç del coneixement que representen. Ara el DAAM està donant continuïtat a aquests treballs per ampliar i millorar aquests coneixements i fruit d’aquesta experiència i d’altres en diferents indrets de Catalunya, està potenciant aquest model d’adquisició de coneixement i transferint-lo al sector mitjançant l’anomenada Xarxa de Plans de fertilització, que hores d’ara cobreix una part molt significativa de Catalunya i que es vol potenciar.
 
La Direcció General d’Agricultura i Ramaderia del DAAM organitza aquesta jornada per a donar a conèixer els resultats, conclusions i recomanacions agronòmiques que, gràcies a la col·laboració dels agricultors de la zona i tècnics implicats, s’han generat durant cinc campanyes agrícoles (2006-2011).
 
Durant la jornada s’entregarà a tots els agricultors col·laboradors del Pla el llibre “La fertilització agrària dels cereals d’hivern a Catalunya Central”, publicació que detalla els resultats i conclusions agronòmiques de les cinc campanyes agrícoles en què s’ha portat a terme aquest projecte.