Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

La Taula Sectorial de la Llet analitza l'actual situació del sector

query_builder   18 setembre 2012 09:33

event_note Nota de premsa

La Taula Sectorial de la Llet analitza l'actual situació del sector

 
 
El director general d’Agricultura i Ramaderia del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), Miquel Molins, acompanyat del director general de d’Alimentació, Qualitat i Indústries Agroalimentàries, Domènec Vila, i del director de l’Agència Catalana de Consum, del Departament d’Empresa i Ocupació, Alfons Conesa, va presidir, el passat dia 12 de setembre, la reunió de la Taula Sectorial Agrària de la Llet, que es va celebrar a Barcelona.
 
Per part del sector hi van ser presents representants de les organitzacions professionals agràries Unió de Pagesos (UP) i JARC, de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), de l’Associació de Ramaders de Cabrum de Catalunya, del Gremi d’Indústries Làcties de Catalunya, i del Laboratori Interprofessional Lleter de Catalunya.
 
En el decurs de la reunió es va posar de manifest l’actual situació del sector i la voluntat del DAAM de marcar un full de ruta consensuat amb els estaments relacionats amb el sector lleter, especialment productors i indústries, per tal de mirar de com fer front a la difícil situació que travessa en aquests moments.
 
Els principals punts duts a anàlisi i debat van ser la seva disconformitat en l’ús sistemàtic de la llet per part de la distribució com a producte reclam en els lineals a un preu per sota del cost de producció, els contractes entre productors i compradors, la importació/exportació de llet, la creació d’un segell de proximitat per a la llet produïda a Catalunya, i la creació d’Organitzacions de Productors Lactis.
 
El sector va insistir a defensar uns contractes amb uns preus indexats en base a una sèrie de factors a analitzar, el més important dels quals és el del cost de producció, argumentant que quan el cost de la producció de llet augmenta s’ha de veure repercutit en el preu rebut per al productor per la venda de llet. Des del DAAM es va emplaçar a la indústria a fer propostes en aquest sentit, atès l’ampli coneixement que té dels mercats i contractes d’altres països, i alhora es va comprometre a fer l’anàlisi de les mateixes i el seguiment acurat dels contractes, en el marc de la nova normativa estatal que entra en vigor el proper 3 d’octubre, així com a preparar una jornada d’informació als ramaders sobre els nous contractes i les organitzacions de productors de llet.
 
D’altra banda, des del DAAM es va emplaçar, tant al sector de la indústria com al de la producció, a estudiar i contemplar el Codi de Bones Pràctiques Comercials, on també està present la distribució, per tal de tractar tots aquests temes.