Salut

El conseller visita la Unitat de Valoració de la Memòria i de Demències de l'Institut d'Assistència Sanitària

Segons el Registre de Demències de Girona, de cada deu casos diagnosticats a la Regió Sanitària, més de la meitat són d'Alzheimer.

query_builder   21 setembre 2012 14:05

event_note Nota de premsa

El conseller visita la Unitat de Valoració de la Memòria i de Demències de l'Institut d'Assistència Sanitària

Segons el Registre de Demències de Girona, de cada deu casos diagnosticats a la Regió Sanitària, més de la meitat són d'Alzheimer.

Boi Ruiz
El conseller de Salut, Boi Ruiz, ha visitat aquest matí la Regió Sanitària Girona, on ha inaugurat el Centre de Diàlisi a Pineda de Mar i, posteriorment, ha fet una visita a la Unitat de Valoració de la Memòria i de les Demències de l’Institut d’Assistència Sanitària, coincidint amb el Dia Mundial de l’Alzheimer.
 
A Pineda de Mar, acompanyat dels representats de l’empresa Diaverum, el conseller ha inaugurat les instal·lacions del nou Centre de Diàlisi del Maresme,  que permet donar assistència a 60 pacients en un espai de 1.600 metres quadrats. Aquest nou Centre ha tingut un cost d’un milió i mig d’euros i compta amb un equip humà format per una vintena de professionals.
 
Posteriorment, el conseller ha visitat la Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències de l’Institut d’Assistència Sanitària, al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, coincidint amb la commemoració del Dia Mundial de l’Alzheimer, la demència més prevalent entre la població. Professionals de la Unitat han explicat la tasca que desenvolupen, tant des de la vessant assistencial i de recerca com des del Registre de Demències de Girona.
 
 
La Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències
 
La Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències (UVaMiD) de l’Institut d’Assistència Sanitària es va crear l’any 1988 i va ser el primer dispositiu assistencial especialitzat de l’Estat espanyol dirigit al diagnòstic i seguiment dels pacients amb demència. Durant aquest temps, la Unitat ha atès més de 10.000 pacients. L’any 2011, va realitzar un total de 3.750 visites i 3.369 sessions de rehabilitació cognitiva.
 
La Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències, ubicada al centre sociosanitari La República del Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt-Girona), està integrada per un equip de professionals sociosanitaris de diverses especialitats orientats a l’assistència, la formació i la recerca en l’àmbit de les demències.
 
L’any 1995, en col·laboració amb el Dr. Martin Roth de la Universitat de Cambridge, la UVaMiD va traduir, adaptar i validar el Cambridge Mental Disorders of the Elderly Examination (CAMDEX), que va ser la primera entrevista estandarditzada disponible a l’Estat espanyol per explorar els trastorns psicogeriàtrics més freqüents. Així mateix, la UVaMiD va realitzar, a la dècada dels noranta, els primers estudis epidemiològics poblacionals sobre la prevalença, la incidència i la mortalitat associada a les demències de l’Estat espanyol.
 
Actualment, cal destacar la seva contribució a la normalització de l’exploració neuropsiquiàtrica dels pacients amb demència, adaptant i validant nombrosos instruments clínics de valoració, i la seva participació en assajos clínics internacionals. També és notòria la recerca realitzada per la UVaMiD sobre resultats en salut associada a les demències (efectivitat de tractaments farmacològics i rehabilitació cognitiva, manifestacions neuropsiquiàtriques, utilització de recursos, qualitat de vida, etc.).
 
L’any 2006 la UVaMiD va iniciar un projecte de recerca sobre un model assistencial integrat, basat en la implantació de la telemedicina entre l’atenció primària i l’especialitzada, per al diagnòstic i el seguiment de pacients amb demència. Actualment, el SISDDAP (Sistema informatitzat de suport al diagnòstic de demència per a l’atenció primària) s’ha consolidat en el sistema habitual de la pràctica clínica. Ja està implantat en catorze àrees bàsiques de salut de la Regió i està donant molts bons resultats. El 43% de les primeres visites realitzades en els sis primers mesos de l’any s’ha fet a través de la telemedicina, i l’experiència ha estat molt ben acollida tant pels professionals com pels usuaris. S’han reduït el nombre de visites i les proves complementàries, i això ha repercutit en una disminució de la llista d’espera.
 
 
El Registre de Demències de Girona: cinc anys de vigilància epidemiològica i de recerca clínica
 
El Registre de Demències de Girona (ReDeGi), des de l’any 2007, registra la informació clínica sobre els nous casos de demència diagnosticats als dispositius d’atenció especialitzada de la Regió Sanitària Girona. Hi participen els hospitals de Campdevànol, Blanes, Figueres, Palamós, Olot, Josep Trueta de Girona i Santa Caterina de Salt, a través dels metges especialistes en neurologia, geriatria, psiquiatria o medicina interna que atenen les demències.
 
Com a dispositiu de vigilància epidemiològica, la funció del ReDeGi és la d’aportar informació de tipus poblacional sobre la pressió assistencial que representen els casos de demència. Aquesta informació és d’utilitat per a la planificació i distribució dels recursos sanitaris i socials ajustats, i a més aporta informació detallada sobre les característiques clíniques i demogràfiques dels casos de demència diagnosticats. El ReDeGi també és una eina útil per a la recerca des d’una perspectiva de salut pública. Des de la seva creació, s’han presentat catorze comunicacions en congressos nacionals i internacionals i s’han publicat deu articles de recerca en revistes científiques de prestigi.
 
 
 
Les dades del Registre de Demències de Girona
 
El Registre de Demències de la Regió Sanitària Girona (ReDeGi) ha registrat des del 2007, any de la seva creació, un total de 3.549 casos de demències. Durant el període 2007-2011,  la taxa d’incidència de casos diagnosticats de demència a la Regió Sanitària Girona és de 6,7 casos per cada 1.000 persones en la població de més de 64 anys, i de 13,4 casos per cada 100.000 persones en la població de 30 a 64 anys.
 
En el seu conjunt, de cada 10 casos de demència diagnosticats, entre 5 i 6 corresponen a la malaltia d’Alzheimer. La denominada demència mixta (malaltia d’Alzheimer i malaltia cerebrovascular) és el segona categoria més freqüent de demència, amb el 12,8% dels casos. La demència amb cossos de Lewy i la demència frontotemporal són els subtipus de demències neurodegeneratives més freqüents després de la malaltia d’Alzheimer, amb el 5,0% i el 3,1% dels casos, respectivament.
 
La mitjana d’edat dels casos registrats és de 79,7 anys i el 60,7% són dones. Del total de casos, el 65,9% resideixen al seu domicili, el 25,2% en el domicili d’un familiar i el 8,9% en un centre de llarga estada.
 
El 59,7% dels casos ha estat derivat per al seu diagnòstic en una fase lleu de la demència. El temps mitjà entre l’inici dels símptomes i el diagnòstic clínic és de 2,6 anys. En el 26,1% dels casos, hi havia antecedents familiars de demència i en el 20,0%, antecedents personals de depressió. La presència de factors de risc cardiovasculars és elevada entre els pacients amb demència. Concretament, el 54,9% tenen hipertensió arterial, el 30,2% colesterol i el 21,8% diabetis.