Delegació a Girona

Cleries: "En la lluita contra l'Alzheimer tan important és la batalla científica com la social per donar veu als afectats i a les seves famílies"

query_builder   21 setembre 2012 19:34

event_note Nota de premsa

Cleries: "En la lluita contra l'Alzheimer tan important és la batalla científica com la social per donar veu als afectats i a les seves famílies"

El conseller de Benestar Social i Família ha presidit avui a Girona el 20è aniversari de l’Associació de Familiars de Demència Senil i Alzheimer (FADESIA) coincidint amb el dia internacional d’aquesta malaltia
Una imatge de l'acte de commemoració dels 20 anys de Fadesia
El conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries, ha presidit avui a Girona el 20è aniversari de l’Associació de Familiars de Demència Senil i Alzheimer (FADESIA), amb la participació també del primer tinent d’alcalde, Jordi Fàbrega, i del president de la Diputació de Girona, Jaume Torramadé, entre d’altres autoritats. L’acte ha coincidit amb el Dia Internacional de l’Alzheimer que se celebra cada 21 de setembre.
 
Durant la seva intervenció Cleries ha assegurat que “en la lluita contra l’Alzheimer tan important és la batalla científica com la batalla social per donar veu als afectats i a les seves famílies”. En aquest sentit, el conseller ha assenyalat que “encara que avui estem aquí commemorant el Dia Internacional de l’Alzheimer, pel Departament de Benestar Social i Família l’atenció dels que pateixen la malaltia i les seves famílies no és una qüestió de la qual ens ocupem en una data determinada, sinó que és una prioritat i un treball constant”.
 
Cleries s’ha compromès a continuar implementant polítiques de suport a les persones: “malgrat la crisi aquest Govern continuarà prioritzant l’atenció a les persones, especialment a les més vulnerables perquè guanyin en autonomia, per garantir la seva qualitat de vida i perquè puguin tenir una vida digna”. Uns objectius que, tal com ha avançat, quedaran recollits en la futura Llei catalana de l’autonomia personal, actualment en fase de redacció.
 
Segons ha insistit el conseller, aquesta malaltia “no només afecta als milers de persones que la pateixen a casa nostra, també té efectes importants sobre les seves famílies, cuidadores i cuidadors”. Per aquest motiu, ha recordat, el Departament de Benestar Social i Família promou una formació específica per a cuidadors no professionals: “la formació d’aquests cuidadors esdevé fonamental per poder donar un millor atenció a les persones dependents i, alhora, els permet compartir experiències amb d’altres cuidadors en situació similar”. Els cursos s’adapten a les diferents formes de dependència, també a la vinculada a l’Alzheimer, i tenen una durada de 25 hores.
 
El conseller de Benestar Social i Família ha reconegut la “tasca imprescindible i indispensable” que desenvolupen entitats com FADESIA, que funcionen com a “punts de trobada i grups de pressió de les famílies per defensar els seus legítims interessos, compartir problemàtiques, necessitats i solucions”. Aquesta associació ofereix un ampli catàleg de serveis com suport psicològic als familiars, grups de suport a les famílies, assessorament jurídic o estimulació i fisioteràpia a domicili.  
 
L’Alzheimer ja és la principal causa de demència en persones més grans de 65 anys. Actualment, hi ha més de 35 milions de persones arreu del món afectades per algun tipus de demència, de les quals 7 milions a Europa. A Catalunya es calcula que la malaltia afecta a unes 100.000 persones. 
 
Finalment, el conseller ha celebrat el progressiu reconeixement social que estan aconseguint tots els afectats per l’Alzheimer gràcies al testimoni i l’experiència personal de personatges públics que també pateixen o han patit la malaltia, com ara l’escultor Eduardo Chillida, l’expresident Adolfo Suárez, l’exministre Jordi Solé Tura o el mateix president Maragall: “en els últims anys el testimoni de malalts il·lustres com el president Maragall, capaços de reconèixer en públic la seva situació i promoure iniciatives per erradicar la malaltia com la Fundació que porta el seu nom, ha representat un pas de gegant, un abans i un després en la normalització i sensibilització col·lectiva sobre el que representa l’Alzheimer per als malalts i les seves famílies, essent un exemple de coratge i implicació que mereix tot el nostre reconeixement”.

1  

Fitxers adjunts

Una imatge de la commemoració de 20 anys de Fadesia

Una imatge de la commemoració de 20 anys de Fadesia
JPG | 808