Direcció General de Comunicació

CPIE

El Govern impulsa la regulació de les Comunitats de Promoció d'Iniciatives Empresarials (CPIE)

query_builder   25 setembre 2012 14:02

event_note Nota de premsa

El Govern impulsa la regulació de les Comunitats de Promoció d'Iniciatives Empresarials (CPIE)

  • Es tracta d’associacions privades no lucratives tutelades pels municipis per impulsar, a través de la col·laboració público-privada, iniciatives de millora i revitalització de l’entorn
 
El Govern impulsa la regulació per llei de les Comunitats de Promoció d’Iniciatives Empresarials (CPIE). Es tracta d’associacions privades no lucratives tutelades pels municipis per posar en pràctica iniciatives de millora i revitalització de l’entorn, complementàries als serveis que presten el conjunt de les administracions públiques. El Consell Executiu ha aprovat avui la memòria prèvia a la tramitació de l’avantprojecte de llei.
 
Amb l’impuls a aquest avantprojecte de llei, el Govern vol incentivar un model de col·laboració público-privada, amb un pes majoritari del sector privat, que permeti dinamitzar i revitalitzar els espais on es concentren activitats empresarials de caire industrial, turístic, comercial o de serveis, a través d’accions i inversions que millorin l’entorn. Un segon objectiu és assolir un sistema de finançament adequat, prioritàriament privat, a través de les aportacions obligatòries que decideixin els membres de les comunitats.
 
Amb aquesta iniciativa el Govern també vol garantir la representativitat de les noves entitats associatives, ja que les CPIE són entitats de pertinença obligatòria, d’acord amb la ubicació d’un determinat establiment en una zona geogràfica.
 
Finalment, l’Executiu també pretén garantir la continuïtat de moltes estructures associatives de Catalunya i evitar el declivi dels entorns urbans i industrials per la manca de finançament públic per a projectes de promoció econòmica i de l’entorn.
 
 
A imatge i semblança dels ‘Business Improvement Districts’
 
La Generalitat ha pres com a model de referència internacional els Business Improvement Districts (BID), sorgits originàriament al Canadà. Són organitzacions dirigides de manera privada, però creades amb l’aprovació de les autoritats locals quan la majoria de propietaris o empresaris d’una zona delimitada acorden, a través d’un procés formal i garantista de votació, pagar una quota o recàrrec obligatori per oferir serveis addicionals dirigits a promocionar i revitalitzar aquella àrea. Aquestes estructures s’estan implantant en centres urbans, barris, polígons industrials, parcs de negocis, petites ciutats de zones rurals, així com en altres àrees d’importància per al desenvolupament territorial, en diferents països com el Canadà, els EUA, la Gran Bretanya, Alemanya, Austràlia, Irlanda, el Japó, Suècia i Nova Zelanda.