Salut

Boi Ruiz inaugura la 9a Conferència Anual INEBRIA

query_builder   27 setembre 2012 12:07

event_note Nota de premsa

Boi Ruiz inaugura la 9a Conferència Anual INEBRIA

Catalunya ha estat pionera a Europa en la implementació de polítiques efectives en l’àmbit de l’alcohol i les drogues.
Avui, 27 de setembre, el conseller de Salut ha inaugurat la 9a Conferència Anual INEBRIA (International Network on Brief Interventions for Alcohol and Other Drugs), que es celebra al CaixaForum de Barcelona del 27 al 28 de setembre, i que organitza la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.
 
La xarxa INEBRIA, fundada l’any 2004, va celebrar la primera Conferència a Barcelona, amb l’impuls de la Subdirecció General de Drogodependències que, des de llavors, en té la secretaria permanent.
 
Sota el títol "From Clinical Practice to Public Health: The two dimensions of Brief Interventions" (De la pràctica clínica a la salut pública: les dues dimensions de les intervencions breus) aquesta edició de la Conferència té com a objectius principals potenciar la investigació en la implementació de les intervencions breus (IB) com a eina de salut pública, ampliar l'aplicació de les IB a altres drogues i continuar promovent l'ús de les noves tecnologies en la implementació de les IB.
 
La Conferència reunirà a Catalunya més de 130 experts de 20 països diferents per tractar, entre d’altres, els temes següents: l’aplicació de les IB en l’àmbit hospitalari i, concretament, en emergències mèdiques, en l’àmbit educatiu, amb població adolescent, en l’àmbit laboral, de la salut mental i en el de la salut maternoinfantil; el desenvolupament de les IB en països en vies de desenvolupament; i l’experiència i l’eficàcia de l’aplicació de les IB amb l’ús de noves tecnologies, com els mòbils o Internet.
 
La xarxa INEBRIA
INEBRIA aglutina més de 360 experts en la identificació precoç i la IB en l’alcohol i altres drogues de 35 països d’arreu del món, i compta amb el suport de l’Organització Mundial de la Salut (OMS).
 
Entre els objectius principals d’INEBRIA destaquen el lideratge mundial de la investigació, el desenvolupament, l’avaluació i la promoció de les bones pràctiques basades en l’evidència de la identificació primerenca i l’aplicació de les IB en el consum de risc de l’alcohol i altres drogues. Així mateix, es pretén promoure la investigació en l’eficàcia de les IB en el consum de les drogues en contextos més amplis com a mesures de prevenció i reducció de danys.
 
En els darrers anys, INEBRIA està fent un esforç per expandir-se als països en vies de desenvolupament i per incloure tots els experts que treballen les IB en altres substàncies psicoactives, a més a més de l’alcohol.
 
Intervencions breus a Catalunya
A Catalunya, s’estima que un 4,4% de la població general fa consums de risc o perjudicials d’alcohol, percentatge que s’eleva fins a un 15% en població atesa a l’atenció primària. A més, l’alcohol és la substància més consumida (94,8%) i la que més inicis de tractament ocasiona a la xarxa especialitzada (45%).
 
D’altra banda, Catalunya ha estat pionera a Europa en la implementació de polítiques efectives en l’àmbit de l’alcohol i les drogues. En concret, la Subdirecció General de Drogodependències de l’Agència de Salut Pública de Catalunya porta més de 17 anys treballant de forma continuada en la implementació de les intervencions breus en l’atenció primària, amb el programa "Beveu menys".
 
El programa "Beveu menys" disposa actualment d’una xarxa amb més de 560 referents a 335 centres d’atenció primària (CAP) i ha format més de 6.000 professionals d’infermeria i medicina. Aquest programa compta amb el suport de la Societat Catalana de Medicina Familiar i Comunitària (CAMFIC) i de l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC).
 
El "Beveu menys" és l’únic programa a Europa que s’ha implementat a tots els CAP d’una regió. Va ser considerat bona pràctica de salut en la reunió de la Plataforma Tècnica de Cooperació en Salut del Comitè de les Regions d’Europa, que va tenir lloc la tardor de 2010 a Brussel·les, promoguda per la Direcció General de Salut i Polítiques de Consum de la Comissió Europea (DG SANCO) i el Comitè Europeu de Regions.
 
Gràcies als bons resultats obtinguts i a l’evidència acumulada de les IB, la Subdirecció General de Drogodependències pretén estendre’n l‘aplicació a l’àmbit hospitalari, la salut laboral i la salut maternoinfantil, i també en l’àmbit de les drogues.
 
El consum d’alcohol
Segons l’OMS, a Europa els problemes d’alcohol i drogues representen el tercer i vuitè factor de risc, respectivament, per la morbimortalitat. Pel que fa a l’alcohol, pot ocasionar fins a 250 problemes de salut com, per exemple, la dependència de l’alcohol, el càncer i altres malalties del fetge. Pel que fa a la repercussió de l’alcohol en l’economia, els costos associats a un consum de risc suposen cada any uns 300 euros per capita.
 
Entre les polítiques més efectives per reduir-ne el consum i els problemes associats, més enllà de la regulació de la venda i la promoció, el cribratge i les IB han demostrat ser efectives atès que s’han reduït fins a un 20% el consum de risc i els problemes associats en l’àmbit de l’atenció primària. A més, són eines que els professionals de la salut poden aplicar fàcilment i que constitueixen un recurs fonamental per a la prevenció i el tractament dels problemes d’alcohol.