Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

El Departament d'Agricultura treballa per conservar les poblacions de truita comuna a Catalunya

query_builder   27 setembre 2012 13:34

event_note Nota de premsa

El Departament d'Agricultura treballa per conservar les poblacions de truita comuna a Catalunya

Fotografia d'una truita autòctona
Fotografia d'una truita autòctona
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural  està treballant amb tres línies estratègiques per a la conservació de les poblacions de truita comuna a Catalunya: la primera, continuant amb el projecte de recuperació de la truita comuna que es va iniciar al 2008, projecte de conservació ex situ que consisteix a capturar femelles de truites autòctones de diferents rius, fresar-les al centre de recuperació de fauna del Pont de Suert, i criar els alevins al propi centre, retornant els adults al seu medi una vegada fresats. Enguany, el centre ja disposa de diversos exemplars reproductors separats per conques procedents dels alevins eclosionats al 2009.
 
La segona línia estratègica consisteix en la conservació in situ mitjançant la promoció de trams d’alevinatge vora els rius, trams de poc pendent i d’aigües tranquil·les on el cabal es manté estable durant tot l’any. La idea és capturar una part dels alevins del propi riu i mantenir-los al tram d’alevinatge fins que siguin juvenils, els quals s’alliberaran una altra vegada als rius d’on provenen. Amb aquesta mesura es vol aconseguir de minimitzar l’elevada mortalitat d’alevins que es produeix any rere any als rius de Catalunya per causes variades, com poden ser la variació brusca de cabals, la predació, etc.
 
I la tercera línia consisteix a donar suport al projecte que està realitzant l’empresa Ambiens, SL, la qual també captura exemplars reproductors del propi riu, els fresa a les seves instal·lacions i posa els ous en caixes Vibert que es tornen al riu per tal que finalitzin el procés d’eclosió. Precisament, per obtenir fons per a aquest projecte, l’empresa realitza sortides per escoltar la brama del cérvol a les muntanyes del Berguedà.
 
Podeu obtenir més informació a la pàgina web http://www.ambiens.cat/cms/ca/biodiversitat/ecoturisme/brama_cervol.html
 
Les tres línies estratègiques responen a la voluntat del Departament de conservar i/o millorar les poblacions de truita comuna als rius de Catalunya.
 
 

1  

Fitxers adjunts

Fotografies del projecte de recuperació de la truita

Fotografies del projecte de recuperació de la truita
ZIP | 1471