Justícia

Fernández Bozal: Catalunya sempre ha estat compromesa amb la modernització de la justícia

query_builder   27 setembre 2012 15:12

event_note Nota de premsa

Fernández Bozal: Catalunya sempre ha estat compromesa amb la modernització de la justícia

La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, ha visitat aquest dijous l’expositor del Departament a la fira Simo Network 2012 i ha participat en la cloenda
 
El Departament de Justícia dóna a conèixer als visitants l’eina de modernització de la justícia, la plataforma e-justícia.cat, que s’està implantant a Catalunya
 
El Departament de Justícia participa en la fira internacional de serveis i solucions TIC, Simo Network 2012, que enguany té com a sector convidat l’àmbit de la justícia, on es mostren noves aplicacions tecnològiques adreçades a institucions, empreses i particulars.
 
La consellera de Justícia, M. Pilar Fernández Bozal, ha visitat aquest matí l’estand de l’exposició amb la presentació de la plataforma e-justícia.cat, eina bàsica per al nou model d’oficina judicial, que compleix el que estableix el text de compatibilitat del Consell General del Poder Judicial. L’e-justícia.cat dóna resposta a les necessitats dels usuaris de l’Administració de justícia i millora l’eficàcia i eficiència dels processos judicials.
 
La consellera, que també ha participat en la cloenda de la fira juntament amb Fernando Roman, secretari d’Estat, i altres convidats, ha destacat que “Catalunya sempre ha estat compromesa en els processos de modernització de la justícia, i fa més de 25 anys que treballa de forma ininterrompuda en un únic sistema per fer-lo evolucionar i aconseguir resultats fructífers”.
 
En aquest sentit, la consellera ha remarcat que “un dels elements bàsics de la transformació que necessita la justícia són, sens dubte, les tecnologies de la informació i la comunicació” i ha assegurat que “modificar les lleis no resoldrà el problema de l’agilitat de la justícia sinó que se solucionarà posant al servei del ciutadà els mitjans tecnològics més eficients”.
 
El director general de Modernització del Departament de Justícia, Xavier Fabregat, va participar en la taula de treball Una gestió processal única, moderada pel secretari general de l’Administració de Justícia del Ministeri, Joaquin Silguero. Fabregat va destacar que “cal solucionar de manera urgent la dispersió de les dades judicials en més de 700 servidors de bases de dades i va incidir en el fet que només disposen d’una única base de dades les comunitats de Canàries, Navarra i Catalunya”. Xavier Fabregat va recordar que “Catalunya disposa ja de l’expedient judicial electrònic implementat en el Jutjat de 1a Instància número 37 de Barcelona, i totes les comunicacions entre jutjats i Mossos d’Esquadra es fan en format telemàtic i s’ha suprimit del tot el paper”.
 
 
.
L’e-justícia.cat
 
L’e-justícia.cat és un sistema informàtic orientat a la tramitació electrònica dels processos judicials, basat en la gestió de documents electrònics i la utilització de la signatura electrònica. Un cop implementat, els jutjats catalans tindran disponibilitat per treballar sense papers.
 
Aquest sistema està configurat per mòduls i permet conformar l’expedient judicial electrònic ja que disposa d’un gestor documental on queden arxivats tots els documents rebuts en qualsevol moment del procediment, els que han estat emesos pel jutjat, tots els tràmits associats i les gravacions de les vistes que s’han celebrat.
 
D’aquesta manera, es pot substitutir el volum de documents en paper per arxius informàtics que contindran totes les parts de l’expedient judicial en un mateix suport telemàtic, amb el consegüent estalvi de temps i paper.
 
Actualment conviuen dos sistemes d’informació a l’Administració de justícia a Catalunya: el Temis2 i l’e-justícia.cat fins a la total implantació del sistema modular e-justícia.cat, que es realitzarà en tres fases durant un període de vuit anys. L’e-justícia.cat incrementarà l’eficàcia en la gestió processal i facilitarà l’intercanvi d’informació sincronitzada i en temps real.
 
El Departament de Justícia ja ha incorporat diferents mòduls al sistema e-justícia.cat, com són:
 
  • extranet per a professionals
  • presentació telemàtica de demandes
  • presentació telemàtica d’escrits i documents (amb o sense trasllat de còpies)
  • còpies autèntiques
  • ús generalitzat de la signatura electrònica
  • actuacions automatitzades: Codi segur de verificació (CSV) i segell electrònic
  • segells de temps (time stamping)
  • document judicial electrònic
  • expedient judicial electrònic
  • conservació dels documents electrònics
 
La peça clau de la modernització de l’Administració de justícia a Catalunya és l’expedient electrònic, amb la implantació de la signatura electrònica, actualment en marxa al Jutjat de Primera Instància núm. 37 de Barcelona. Aquesta serà l’eina que farà possible l’autèntica revolució en la manera de treballar de l’Administració de justícia.