Oficina del President

Govern

President Mas: "En aquest moment la prioritat són els accessos als ports competitius i el corredor ferroviari del Mediterrani"

query_builder   27 setembre 2012 23:41

event_note Nota de premsa

President Mas: "En aquest moment la prioritat són els accessos als ports competitius i el corredor ferroviari del Mediterrani"

  • El cap de l’Executiu ha participat a la inauguració de la nova terminal de contenidors del Port de Barcelona, que esdevé la terminal semiautomatitzada més avançada de la Mediterrània
El president Mas i el rei Joan Carles durant l'acte d'inauguració de la nova terminal
El president Mas i el rei Joan Carles durant l'acte d'inauguració de la nova terminal
El president de la Generalitat, Artur Mas, ha assegurat aquesta nit que, en un moment com l’actual, en què “ens juguem la nostra capacitat exportadora”, “la prioritat són els accessos als ports competitius i el corredor ferroviari del Mediterrani”. “Hem lluitat molt a Europa perquè sigui una realitat i ara ens falta l’empenta final per no equivocar-nos de prioritats en un moment crucial i clau”, ha remarcat.
 
El cap de l’Executiu ha llançat aquest missatge durant la inauguració de la nova terminal de contenidors del Port, i després que el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Rafael Catalá, hagi anunciat que els pressupostos de l’Estat per al 2013 inclouran una partida per a finançar la construcció dels accessos ferroviaris definitius. El president ha dit que celebrava que una notícia de la qual ha sentit a parlar des de fa més de 15 anys “sigui finalment una realitat” perquè, tal i com ha subratllat, “si no tenim les infraestructures a punt, per molt que s’inverteixi, sempre quedarem per sota de les nostres capacitats”.
 
Després de visitar la Barcelona  Europe  South  Terminal  (BEST), que estarà plenament operativa el 2013, el president ha destacat que aquesta no és una inversió qualsevol, sinó “estratègica”, en la mesura que “reforça la nostra capacitat d’obrir-nos cap a l’exterior”, un element que Artur Mas considera bàsic per a Catalunya.
 
El president ha assegurat que, en un moment en què la situació és tan complicada com l’actual, el fet que “el conjunt de la nostra economia sigui capaç de competir internacionalment, i cada cop millor, és un gran actiu”, i ha remarcat que “invertir en Catalunya, en la principal economia exportadora del sud d’Europa, és altament rendible per a Catalunya i per a tots”.
 
Durant el seu discurs, el cap del Govern també ha ressaltat el “lideratge” que Catalunya està assumint “dins d’Espanya i al sud d’Europa” en relació amb la “capacitat de situar els nostres productes a l’exterior” i enfront d’un mercat interior dèbil. “Des d’aquesta capacitat pròpia de ser competitiva a l’exterior, Catalunya està excel·lint”, ha explicat el president, després de destacar que Catalunya representa el 28% de tota l’exportació espanyola, exportant el doble que comunitats com Madrid o València.
 
L’empresa Tercat, del grup Hutchison Port Holdings, ha invertit en la nova terminal 300 milions d’euros, en la seva primera fase. El president ha volgut agrair a la companyia “el gran esforç” fet i “l’excel·lent i dur treball” que ha permès que la infraestructura sigui una realitat.
 
També ha donat les gràcies a tots els treballadors i personal del Port per la “bona disposició i l’altíssima professionalitat” demostrada, i ha assegurat que la feina que fan diàriament és “un servei per a l’economia catalana i per mantenir l’esperança que aquest és un país que se’n pot sortir”.
 
Per últim, ha destacat la feina de tots els presidents del Port, que han assistit en ple a l’acte, perquè “des de sensibilitats polítiques diferents, han actuat en la mateixa direcció”. I aquesta actitud, ha subratllat,  demostra que “quan tothom fa pinya i empeny en la bona direcció, les coses surten i surten bé”.
 
 
Porta d’entrada estratègica al sud d’Europa
 
La Barcelona Europe South Terminal  (BEST) serà la terminal semiautomatitzada més avançada de la Mediterrània i potenciarà  Barcelona  com  una  plataforma  logística  líder  i com la porta d’entrada  estratègica del sud d’Europa.   
 
La infraestructura disposarà d’una estació ferroviària de 8 vies, esdevenint així la major terminal ferroviària de tots els ports de l’Estat, amb connexió a la xarxa ferroviària d’ample europeu. Un cop finalitzada, la terminal disposarà d’un total de 100 hectàrees, una longitud de línia de moll de 1.500 metres i un calat de 16,5 metres.
 
L’acte, que ha estat presidit pel rei Joan Carles, ha comptat també amb la presència de la ministra de Foment, Ana Pastor; el director general de HPH, John  E. Meredith, i el director de la companyia a Europa, Clemence Cheng; l’alcalde del Prat de Llobregat, Luis Tejedor; el conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder; el secretari general de la Presidència i portaveu del Govern, Francesc Homs; l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias;el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge, Rafael Catalá; el director general de Tercat, Alejandro Kouruklis; el president de l’Autoritat Portuària de Barcelona, Sixte Cambra; i el president de Ports de l’Estat, José Llorca.
 

1  

Imatges

Fotografia de la inauguració de la nova terminal

Fotografia de la inauguració de la nova terminal 445