Protecció Civil

Protecció Civil posa en Prealerta el pla INUNCAT per la previsió d'un front que escombrarà el país de sud a nord a partir de la propera matinada

query_builder   28 setembre 2012 12:51

event_note Nota de premsa

Protecció Civil posa en Prealerta el pla INUNCAT per la previsió d'un front que escombrarà el país de sud a nord a partir de la propera matinada

  • Els ruixats podran afectar demà tot el territori i, al litoral, les precipitacions podran anar acompanyades de mala mar i fortes onades que afectin les platges
  • La DGPC demana extremar la precaució en la conducció en les zones afectades per les pluges
Protecció Civil de la Generalitat (DGPC) ha emès, aquest migdia, una Prealerta del pla especial d’emergències per inundacions a Catalunya (INUNCAT) derivada de les informacions facilitades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC), de risc per pluges intenses que escombraran el país de sud a nord a partir de la propera matinada i durant tot el dia de demà.
 
Segons l’avís de l’SMC, els ruixats, que poden ser d’intensitat superior als 20 l/m2 en 30 minuts, aniran acompanyats de tempestes locals. Inicialment les precipitacions afectaran la demarcació de Terres de l’Ebre i amb el pas de les hores s’estendran cap al nord i seran generals. Demà s’espera que els xàfecs vagin acompanyats puntualment de calamarsa i que s’acumulin quantitats d’aigua entre 50 i 100 mm.
 
Paral·lelament l’SMC ha emès un avís de risc per estat de la mar amb onades que puguin superar el llindar dels 2,5 metres (maregassa). Hi haurà mar de fons de l’est i nord-est i el vent de component est bufarà amb ratxes fortes.
 
Avui al vespre (20h a 2 de la matinada), s’esperen possibles ruixats a Baix Ebre, Montsià i Terra Alta. Durant la nit, s’estendran les pluges a Alt i Baix Camp, Baix Penedès, Conca de Barberà, Garrigues, Priorat, Ribera d’Ebre, Segrià i Tarragonès.
 
Al matí (de 8 a 14 hores), hi ha més probabilitat que plogui a les comarques de Terres de l’Ebre (Ribera d’Ebre); Tarragona (Alt i Baix Camp, Conca de Barberà i Priorat) ; Barcelona (Alt Penedès, Vallès Occidental i Vallès Oriental); Catalunya Central (Anoia, Bages, Berguedà, Osona i Solsonès); Lleida (Garrigues, Noguera, Pla d’Urgell, Segarra, Segrià i Urgell); Girona (Garrotxa, Gironès, Pla de l’Estany, Ripollès i Selva); Alt Pirineu i Aran (Pallars Jussà). Amb menor probabilitat s’esperen ruixats a l’Alt i Baix Empordà (Girona); Alt Urgell, Alta Ribagorça, Cerdanya, Pallars Sobirà i Vall d’Aran (Alt Pirineu i Aran); Baix Ebre, Terra Alta i Montsià (Terres de l’Ebre); Baix Penedès i Tarragonès (Tarragona); Baix Llobregat, Barcelonès, Maresme i Garraf (Barcelona).
 
Demà s’actualitzarà la previsió de risc amb nova informació.
 
La Direcció General de Protecció Civil recomana als ajuntaments netejar embornals que puguin estar plens de pols o fulles seques i a la ciutadania que vigili que els desguassos a terrats o patis interiors de les cases estiguin nets de fulles seques, terra o pols.
 
També es recomana fer seguiment de les informacions meteorològiques, així com extremar les precaucions i seguir els consells d’autoprotecció de protecció civil a http://www20.gencat.cat/portal/site/interior/menuitem.c8dca3082ff3fddf65d789a2b0c0e1a0/?vgnextoid=22358f47dced4210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextchannel=22358f47dced4210VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD&vgnextfmt=default