Cultura

L'Obra Social "la Caixa", el Departament de Cultura i el Bisbat d'Urgell presenten la restauració de l'Església de Santa Maria d'Arties

query_builder   28 setembre 2012 15:02

event_note Nota de premsa

L'Obra Social "la Caixa", el Departament de Cultura i el Bisbat d'Urgell presenten la restauració de l'Església de Santa Maria d'Arties

 
  • La intervenció ha tingut un cost de 500.000 euros, que ha aportat l'Obra Social "la Caixa" en el marc del Programa Romànic Obert que impulsa juntament amb el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya 
  • La restauració ha estat possible gràcies a l'acord entre l’Obra Social ”la Caixa”, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya i el Bisbat d'Urgell
  • La intervenció ha permès dur a terme la restauració a l'interior del temple, un dels més importants de l'arquitectura romànica aranesa. S'ha actuat en el sistema de calefacció, l'adequació del cancell, la renovació de la finestra gòtica i la restauració de les pintures murals. També s'han dut a terme actuacions de millora de la plaça d'Arties
Santa Maria d'Arties
El director general de Patrimoni del Departament de Cultura, Joan Pluma; l'arquebisbe d'Urgell, Joan Enric Vives; el síndic d'Aran, Carlos Barrera; i el director d'Àrea de Negoci de "la Caixa" del Pirineu Oest i la Vall d'Aran, Jordi Nisarre, han inaugurat avui les obres de restauració de l'Església de Santa Maria d'Arties, a la Val d'aran.
 
Les obres s’emmarquen en el Programa Romànic Obert impulsat conjuntament per l’Obra Social "la Caixa" i el Departament de Cultura, una línia d’actuació iniciada per ambdues entitats per a la conservació del patrimoni arquitectònic català. El programa contempla una inversió de 18.275.000 euros a càrrec de "la Caixa" per dur a terme accions dirigides a la restauració i millora de monuments i elements romànics, i a la difusió d’aquests béns patrimonials. Ambdues institucions van signar el conveni per posar en marxa aquest programa el gener del 2009.
 
Aquesta inversió per part de ”la Caixa” ha permès iniciar actuacions en 77 monuments i elements del patrimoni romànic català. Les accions que s’hi fan inclouen, a més de treballs de restauració i conservació, intervencions arqueològiques, de sanejament, senyalització i adaptació a persones amb dificultats de mobilitat.
 
A la demarcació de Lleida, l’entitat financera inverteix gairebé 6 milions d’euros en intervencions a 32 monuments, entre els que hi ha el grup d'esglésies romàniques de la Vall de Boí –declarades Patrimoni Mundial per la UNESCO l'any 2000- i les esglésies de Santa Maria de Gerri de la Sal i de Santa Maria d'Arties. La inversió en aquesta darrera actuació ha estat de 500.000 euros.
 
 
Restauració de l'interior del temple i de les pintures murals
 
L'església parroquial de Santa Maria d'Arties, situada al nucli antic de la població, és una de les més importants de l'arquitectura romànica aranesa i està declarada bé cultural d'interès nacional.
 
El temple data dels segles XII-XIII, és de planta basílica, amb tres naus acabades en tres absis semicirculars, dels quals actualment es conserven els dos laterals. Compta amb dues portades d'accés –una al mur de migdia i una segona mirant al nord- així com un campanar de transició entre el romànic i el gòtic –datat en els darrers anys del segle XIII i primers del XIV- adossat als peus de la nau central. L'església conserva un important patrimoni en el seu interior, amb pintures murals i retaules d'estil gòtic i barroc.
 
La intervenció ha permès actuar en profunditat a la interior de l'església i completar la seva rehabilitació integral. La intervenció ha comptat amb un equip tècnic multidisciplinar amb tasques d'arquitectura, restauració, construcció i restauració artística. Les obres han tingut una durada de sis mesos.
 
En el marc del Programa Romànic Obert, les obres han permès cloure els treballs iniciats en anys anteriors per restaurar l'estructura i l'interior de l'església. Entre les actuacions que s'han realitzat, hi ha el canvi del paviment així com la renovació de la calefacció, amb la instal·lació d'un nou sistema impulsat per aire. També s'ha adequat el cancell d'entrada al temple, construït amb paraments de vidre laminat i polivinil transparent.
 
Així mateix, s'ha restaurat la finestra gòtica situada a la portada de migdia. S'ha desmuntat la part cega deixant la seva obertura en la dimensió original que tenia, i s'ha refet el basament amb pedra així com la part malmesa de l'exterior. També s'ha rehabilitat el cor de fusta existent en el primer pis i també la balconada interior de fusta. Per últim, també s'ha dut a terme una restauració de les pintures murals situades a les voltes de les dues naus laterals.