Direcció General de Comunicació

Internacionalització

Sortir a l'exterior, objectiu dels programes del Govern de suport a la internacionalització

query_builder   1 octubre 2012 08:34

event_note Nota de premsa

Sortir a l'exterior, objectiu dels programes del Govern de suport a la internacionalització

 
 
L'exportació representa un dels indicadors positius de l’economia catalana. Les exportacions catalanes, en els darrers dos anys, han crescut a un ritme superior al 10% de mitjana.  Durant els primers set mesos del 2012 les empreses catalanes han assolit un rècord històric en el volum d’exportacions amb 34.371,1 milions d’euros, un 6,7% més que en el mateix període de l’any passat. Per primera vegada l’any 2011 i en el que portem del 2012 les exportacions catalanes han superat les vendes catalanes a la resta de l’Estat. El primer trimestre del 2012 les vendes a Espanya han representat el 45,6% de la facturació de les empreses catalanes i l’exportació a la resta del món el 54,4%.
 
El Departament d’Empresa i Ocupació, a través d’ACC1Ó – l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana-, posa al servei de les empreses catalanes diversos programes per iniciar-se en l’exportació o bé consolidar els seus projectes internacionals. Les tres principals eines són les jornades Go Export, el programa Iniciació a l’Exportació i l’assessorament dels Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó arreu del món.
 
 
Què és?
 
Les jornades Go Export, a les quals ja hi han assistit més de 1.000 empresaris de tota Catalunya, proporcionen els recursos i les eines necessàries per planificar la incursió comercial a d’altres països. Enguany es duran a terme 200 sessions Go Export per tot Catalunya.
 
Després de participar a les sessions Go Export, les empreses catalanes poden inscriure’s al programa Iniciació a l’Exportació, que té un any de durada i posa al servei de les empreses el suport d'experts en comerç internacional i en màrqueting digital que treballen colze a colze amb l’empresa per ajudar-la a sortir a l’exterior. 200 empreses ja hi participen.
 
D’altra banda, els 34 Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó, ubicats a les principals capitals comercials del món, duen a terme projectes de consolidació de l’empresa a l’exterior.
 
 
A qui s’adreça?
 
Les jornades Go Export, així com el programa Iniciació a l’Exportació, s’adrecen a empreses catalanes, industrials o de serveis, que exportin menys del 20% del volum de facturació o que concentrin el 60% de la seva exportació en un mercat o dos clients.
 
Pel que fa als serveis que ofereixen els Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó, es destinen a les empreses que ja estan internacionalitzades –que ja exporten o ja estan presents a l’exterior-. Durant el primer semestre del 2012 han acompanyat 513 projectes empresarials d’expansió internacional.
 
 
En què consisteix?
 
Go Export són sessions pràctiques de cinc hores de durada, amb un màxim de 20 persones, on els empresaris obtenen les eines necessàries per planificar amb èxit la incursió comercial a d’altres països.
 
La sessió, dirigida per un expert en internacionalització, analitza el potencial exportador de cada empresa participant i elabora un full de ruta personalitzat que recull els seus principals mercats potencials i el mode d’accedir-hi. A partir d’aquí, l’empresa ja disposa de l’impuls necessari per a planificar l’estratègia internacional i començar a exportar.
 
El programa Iniciació a l’Exportació, de la seva banda, té un any de durada i proporciona 50 hores de dedicació d'un assessor expert en internacionalització i 25 hores de dedicació d'un assessor en estratègia digital empresarial. Per assegurar la posada en marxa i l'execució efectiva del pla, un tècnic en comerç exterior dedica un terç de la seva jornada laboral, durant tot un any, a desplegar el pla de negoci internacionalment, a ajudar a donar les primeres passes i a aconseguir vendes a l’exterior. És l'acompanyament per començar a exportar. Gairebé el 50% de les empreses participants han augmentat la venda anual en més del 10%.
 
El programa Iniciació a l’Exportació, unitari a nivell català, s’emmarca en el Pla d’Actuacions Industrials i Empresarials de la Generalitat per al període 2012-2014 i suma per primer cop la cooperació dels principals agents empresarials de Catalunya: ACC1Ó, les cambres de comerç catalanes, PIMEC, CECOT, AMEC i Foment del Treball Nacional.
 
Els 34 Centres de Promoció de Negocis d’ACC1Ó, ubicats als cinc continents, treballen amb experts sobre el terreny per assessorar l’empresa catalana durant el seu projecte d’expansió. Les oficines tenen un àmbit d’actuació de més de 70 mercats. Compten amb un equip de professionals en internacionalització que proporcionen als empresaris l’orientació que ajuda a disminuir els riscos inherents al complex entorn internacional.
 
La cerca del millor canal de comercialització, el suport en el procés d’implantació al mercat, l’assessorament en la constitució de l’empresa o la selecció de personal a destí són alguns dels serveis que ofereixen les oficines. A través de la xarxa, les empreses també poden participar en missions empresarials o obtenir estudis de mercat.
 
Amb la col·laboració del Centre de Promoció de Negocis, l’empresa aconsegueix un estalvi en el temps de dedicació, esforços i recursos, i minimitza el risc i els costos d’entrada en un nou mercat.
 

Per a més informació, Internacionalització al Pla de Govern.