Salut

Salut posa en marxa la campanya de vacunació antigripal

query_builder   1 octubre 2012 12:18

event_note Nota de premsa

Salut posa en marxa la campanya de vacunació antigripal

La campanya d’aquest any insisteix en la importància de la vacunació  en les persones que tenen problemes de salut crònics
 
L’Agència de Salut Pública de Catalunya distribuirà 1.250.000 dosis de vacunes
 
L’any passat el 70% dels majors de 65 anys es van vacunar
 
La vacunació antigripal és la mesura de prevenció primària fonamental per prevenir la grip i les seves complicacions 
 
El director de l’Agència de Salut Pública de Catalunya, Antoni Mateu, acompanyat per la subdirectora de promoció de la Salut, Carmen Cabezas i del responsable del Programa de Cronicitat del Departament de Salut, Albert Ledesma, ha presentat la campanya de vacunació antigripal d’ enguany, que es desenvoluparà durant els mesos d’octubre i novembre als centres vacunals.
 
La campanya 2012-2013. Un dels objectius del Pla de Salut ( 2011-2015) és l’atenció als pacients crònics i és per això que la campanya d’aquest any vol insistir en la importància de la vacunació d’aquest pacients. La campanya de la grip 2012-2013 pretén mantenir una cobertura superior al 70% en les persones de més de 65 anys.
 
També és un objectiu prioritari millorar la cobertura dels treballadors de la salut per un doble motiu: perquè poden actuar com una font d’infecció per a persones de risc i perquè formen part del col·lectiu de serveis essencials per a la comunitat.
 
A més, el pressupost de la campanya de vacunació d’aquest any és de 5.100.000 euros, molt similar a la de l’any passat. El Departament de Salut distribuirà 1.250.000 dosis de vacunes per tal d’immunitzar els grups de població que es consideren prioritaris i que han estat consensuats amb la resta de comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat i Política Social. Les vacunes estaran disponibles als centres vacunals des de començaments d’octubre i la durada prevista de la campanya serà de 2 mesos (octubre-novembre).  Donat que normalment l’activitat gripal comença a finals de desembre,  començaments de gener, durant tot  el període vacunal es pot fer la vacunació de forma òptima i els centres vacunals organitzaran la seva activitat per distribuir l’activitat vacunal durant tot aquest període.
 
Els grups de risc a vacunar són les persones amb alt risc de complicacions, entre les que es troben aquelles que pateixen certes malalties cròniques (pulmonars, cardiovasculars, diabetis, insuficiència renal, etc.), les internades en institucions tancades (residències geriàtriques, centres de malalts crònics, malalts mentals, etc.), les dones embarassades, les persones amb obesitat mòrbida  i totes les persones de 60 o més anys d’edat.
  
També s’han de vacunar les persones que poden transmetre la grip a les persones d’alt risc, especialment els treballadors sanitaris i els d’institucions amb persones d’alt risc com residències geriàtriques o centres de malalts crònics.
 
Els membres dels serveis públics, essencials per a la comunitat, s’hauran de vacunar per tal de minimitzar la interrupció de la seva activitat durant els brots gripals: policies, bombers, personal de protecció civil, personal que treballa en emergències sanitàries, personal d’institucions penitenciàries i d’altres centres d’internament per resolució judicial, etc.
 
La vacuna d’aquest any Aquesta temporada hi ha canvis en dues de les soques vacunals ( A (H3N2) i B) respecte les de l’any anterior però les indicacions de vacunació antigripal estacional son les mateixes de la temporada anterior
 
 La vacuna per la temporada 2012-2013 inclou les tres soques recomanades per l’OMS per  l’’hemisferi nord:
  • A/California/7/2009 (H1N1)pdm09
  • A/Victoria/361/2011 (H3N2)
  • B/Wisconsin/1/2010 (del llinatge de virus B/Yamagata)
La soca A/California/7/2009 (H1N1)pdm09 és la mateixa que la recomanada anys anteriors com A/California/7/2009 (H1N1), de tota manera la nomenclatura actual s’ha adaptat a les recomanacions de la OMS que es poden consultar a la nota de 18 octubre de 2011 de normalització de la terminologia de la pandèmia A (H1N1) 2009.
Les soques A (H3N2) i B son diferents de les recomanades la temporada anterior en base a les dades globals de vigilància de la grip, les característiques epidemiològiques i antigèniques, les respostes serològiques a les vacunes estacionals trivalents 2011-12, i la disponibilitat de soques candidates i reactius.
La vacunació antigripal anual està recomanada per aconseguir protecció contra les soques que circularan amb més probabilitat durant la temporada gripal i normalment cada any hi ha canvis en aquestes soques.
  
La grip, un problema important de salut pública. La grip continua sent un problema important de salut pública, com a conseqüència de l’‘elevat nombre de casos  que es produeixen  cada any  i la presència de complicacions i sobremortalitat en grups específics de població, entre ells les persones d’edat avançada i les que tenen patologies cròniques. L’ increment de les taxes de consulta i d’hospitalització, juntament amb el nombre de dies de treball perduts per la malaltia, suposen costos directes i indirectes elevats per a la societat.
 
S’estima que pot afectar entre el 5% i el 20% de la població general; que de les persones internades en institucions fins al 50% emmalalteix de grip cada any, i que aproximadament el 25% dels  processos respiratoris febrils podrien ser produïts per la grip.
 
L'activitat gripal a Catalunya de la temporada 2011-12 va ser moderada amb un pic d’activitat més elevat que en d’altres temporades però sense assolir el nivell de la temporada pandèmica. Es va associar a una circulació predominant del virus de la grip A (H3), amb una contribució creixent de virus de la grip B a partir del pic de l'ona epidèmica. Va ser una temporada tardana en relació a les epidèmies estacionals de grip prèvies, amb el pic de màxima activitat gripal a meitat de febrer de 2012.
 
A Catalunya es van notificar  a la xarxa d’hospitals sentinella 148 casos greus confirmats amb infecció per virus de la grip. El rang d’edat dels casos va de 0 a 101anys, dels quals 90% presentaven  algun factor de risc. D’aquests, un 42% dels que es disposava d’informació vacunal  constaven  com no vacunats.
 
El nivell de cobertura vacunal assolit la temporada anterior entre les persones de més de 65 anys va ser d’un 70%.
 
 
Algunes característiques de la grip Els principals símptomes de la grip són febre alta (més de 38 ºC), calfreds, malestar general, tos intensa i persistent, mal de cap i dolors musculars. Té una durada de 5 a 7 dies, tot i que alguns dels símptomes poden durar una setmana o dues. Al tractar-se d’una malaltia vírica, no cal prendre antibiòtics. Molts dels símptomes de la grip són similars als dels refredats i altres malalties respiratòries. Les persones que pateixen malalties cròniques poden necessitar que se les hospitalitzi en cas de contraure-la.
La vacuna antigripal és la millor mesura per prevenir tant la grip com les seves complicacions. Les vacunes actuals estan molt purificades i gairebé no donen reaccions locals ni generals.
Cal recordar que aquestes vacunes no contenen virus amb capacitat infectiva; per tant, qualsevol infecció respiratòria o coriza que pugui aparèixer després de rebre la vacuna és deguda a agents no relacionats amb aquesta.
 
 
 Més informació a  www.canalsalut.gencat.cat

1  

Fitxers adjunts

Campanya grip

Campanya grip
PDF | 1869