Servei Meteorològic de Catalunya

En el conjunt de Catalunya, el dissabte 29 de setembre ha estat el dia més plujós des del 12 de març de 2011.

query_builder   1 octubre 2012 12:22

event_note Nota de premsa

En el conjunt de Catalunya, el dissabte 29 de setembre ha estat el dia més plujós des del 12 de març de 2011.

 
El mes ha estat termomètricament normal en el conjunt del país, a excepció d’àmplies zones del litoral i algun punt de la Catalunya Central on ha estat càlid. En canvi, al Pirineu  i a punts de la depressió Central ha estat fred.
 
El mes ha estat plujós o molt plujós al Prepirineu, la Costa Brava i punts del litoral central i del Segrià. Ha estat sec a la Depressió Central, Terres de l’Ebre, a àmplies zones del Pirineu Central i Occidental, a la serralada Prelitoral, a la comarca del Maresme i al nord del cap de Creus, i tot molt sec a la conca de Tremp. A la resta del país ha estat normal.   
 
La meteorologia del mes de setembre ha vingut marcada per una disposició zonal dels centres d’acció, fet que ha provocat, d’una banda, que Catalunya quedés afectada pel pas d’una sèrie de pertorbacions d’origen atlàntic, i d’altra banda, un bloqueig de les masses d’aire fred procedents d’altes latituds i un predomini del flux de ponent en superfície. D’aquesta manera, durant els primers vint dies del mes, les precipitacions més importants es van concentrar al Pirineu Oriental i al Prepirineu, amb una distribució de les precipitacions típicament estiuenca, amb tempestes en aquestes zones de muntanya provocades pel pas de solcs amb aire relativament fred en alçada i una temperatura encara alta en superfície. En aquest període cal remarcar l’episodi de precipitacions que va afectar el país entre els dies 7 i 13 de setembre, com a conseqüència d’una ondulació del corrent en jet que va afavorir el pas d’un seguit de sistemes frontals. Les precipitacions més destacades recollides a les Estacions Meteorològiques Automàtiques (EMA) gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC) van ser els 79,6 mm de Lladurs (el Solsonès), els 68,4 mm de Cabanes (l’Alt Empordà) o els 66,9 mm del Santuari de Queralt (el Berguedà).
 
L’arribada de la tardor va coincidir amb la formació d’una gran pertorbació ubicada a la latitud de les illes Britàniques, que va anar enviant sistemes frontals sobre el Principat entre els dies 23 i 30. Cal remarcar la pertorbació que va afectar Catalunya entre els dies 27 i 30, que si bé va provocar precipitacions generals, aquestes van ser molt més importants a la meitat est del país com a conseqüència d’un recorregut de la baixa al llarg de la Mediterrània i amb un flux del sud-est i de l’est en superfície. Les precipitacions van ser molt abundants al llarg del dia 29. En el conjunt de Catalunya, aquest dia és el més plujós des del 12 de març de 2011. La taula següent senyala les precipitacions per sobre dels 75 mm registrades entre els dies 27 i 30 de setembre a les EMA gestionades pel SMC:
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Parets del Vallès
el Vallès Oriental
97,9
Vilanova del Vallès
el Vallès Oriental
95,9
Caldes de Montbui
el Vallès Oriental
80,0
Vic
Osona
79,5
Vinyols i els Arcs
el Baix Camp
78,9
Begues - PN del   Garraf
el Baix Llobregat
78,8
Sant Llorenç Savall
el Vallès Occidental
78,8
 
El mes de setembre ha estat termomètricament normal en el conjunt del país, a excepció d’àmplies zones del litoral i algun punt de la Catalunya Central on el mes ha estat càlid. (Figura 1). En canvi, al Pirineu i a punts de la depressió Central el mes ha estat fred.
 
Aquesta distribució espacial de les anomalies és conseqüència dels fluxos de ponent i del sud-oest que han predominat durant el mes.
 
La taula següent mostra les anomalies positives més significatives (diferències de la temperatura mitjana mensual de setembre respecte a la mitjana climàtica mensual del mes de setembre pel període de referència 1961-1990) a les EMA gestionades pel SMC. Es destaquen les EMA que han tingut una anomalia tèrmica per sobre de +1,0 ºC:
 
Nom de l’EMA
Comarca
Anomalia (ºC)
Barcelona - el Raval
el Barcelonès
+1,6
Sant Pere de Ribes - PN del Garraf
el Garraf
+1,5
Espolla
l’Alt Empordà
+1,2
Aldover
el Baix Ebre
+1,2
Barcelona - Observatori Fabra
el Barcelonès
+1,2
Vinyols i els Arcs
el Baix Camp
+1,1
                                                                                             
La distribució de la precipitació ha estat molt irregular. El setembre ha estat plujós o molt plujós al Prepirineu, la Costa Brava i punts del litoral central i del Segrià. En canvi, ha estat sec a la Depressió Central, Terres de l’Ebre, a àmplies zones del Pirineu Central i Occidental, a la serralada Prelitoral, a la comarca del Maresme i al nord del cap de Creus, i fins i tot molt sec a la conca de Tremp. A la resta del país el mes de setembre ha estat normal  (figura 2). Les pertorbacions atlàntiques dels primers dies del mes (tempestes que van afectar al nord del país) juntament amb l’episodi registrat entre els dies 27 i 30 que va afectar la meitat est del país són els factors que han donat aquesta distribució de la precipitació
 
La taula següent mostra les EMA gestionades pel SMC en les quals la precipitació acumulada durant el mes de setembre ha superat els 100 mm:
 
Nom de l’EMA
Comarca
PPT (mm)
Vilanova de Meià
la Noguera
144,4
Lladurs
el Solsonès
131,6
Ulldeter (2.410 m)
el Ripollès
131,0
Santuari de Queralt
el Berguedà
126,6
la Quar
el Berguedà
116,7
Olot
la Garrotxa
114,6
la Bisbal d'Empordà
el Baix Empordà
113,9
Perafita
Osona
111,0
Cassà de la Selva
el Gironès
110,1
Castelló d'Empúries
l’Alt Empordà
108,2
Orís
Osona
104,0
Espot (2.519 m)
el Pallars Sobirà
102,8
Lac Redon (2.247 m)
la Val d'Aran
102,3
Parets del Vallès
el Vallès Oriental
101,9
Certascan (2.400 m)
el Pallars Sobirà
100,6
 
Figura 1:
 
Mapes de temperatura mitjana del mes de setembre de 2012 i de diferència d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades de les estacions integrades a la XEMA (Xarxa d’Estacions Meteorològiques Automàtiques), gestionada pel Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). No inclouen els valors de temperatura si no es disposa del 80% de totes les dades.
 
Temperatura mitjan mensual
Diferència temp mitjana mensual i climàtica
Figura 2:
 
Mapes de precipitació acumulada durant el mes de setembre de 2012 i de percentatge d’aquesta respecte de la mitjana climàtica
Mapes elaborats amb dades d’estacions automàtiques gestionades pel Servei Meteorològic de Catalunya. No inclouen els valors de precipitació d’una estació concreta si no es disposa de les dades d’un episodi significatiu d’aquesta estació.
 
Precipitació acumulada setembre
% precipitació respecte la mijana climàtica
Aquesta informació s’ampliarà a través de la publicació del butlletí mensual definitiu a partir del dia 15 del mes en curs. Totes aquestes informacions es publicaran a www.meteo.cat
 
 
Barcelona, 1 d’octubre de 2012
 

5  

Fitxers adjunts

Butlletí mensual setembre

Butlletí mensual setembre
PDF | 726

Temperatura mitjana setembre

Temperatura mitjana setembre
PNG | 352

Diferència temperaura mitjana i climàtica

Diferència temperaura mitjana i climàtica
PNG | 206

Precipitació acumulada setembre

Precipitació acumulada setembre
PNG | 350

Percentatge de precipitació respecte la mitjana climàtica

Percentatge de precipitació respecte la mitjana climàtica
PNG | 226