Drets Socials

7è Ple de l'Experiència

Cleries: "Com més sobirania tingui Catalunya més benestar social tindrà la seva gent i, per tant, també la seva gent gran"

query_builder   1 octubre 2012 14:18

event_note Nota de premsa

Cleries: "Com més sobirania tingui Catalunya més benestar social tindrà la seva gent i, per tant, també la seva gent gran"

La presidenta del Parlament i el conseller de Benestar Social i Família han participat avui en el 7è Ple de l’Experiència, coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran
 
Hi han assistit 200 persones provinents d’arreu del país convocades pel Consell de la Gent Gran de Catalunya
7è Ple de l'Experiència
El Parlament de Catalunya ha acollit avui el 7è Ple de l’Experiència on han assistit prop de 200 persones coincidint amb el Dia Internacional de la Gent Gran.
 
L’Assemblea General de Nacions Unides, el 14 de desembre de 1990, va proclamar l’1 d’octubre Dia Internacional de la Gent Gran. La comunitat internacional insta d’aquesta manera a reflexionar sobre els reptes socials i polítics que suposa el creixent envelliment demogràfic i proposa vetllar per una vellesa digna i segura. Governs, associacions, institucions i totes les persones estan convidades a adherir-se a aquesta commemoració i a involucrar-se al desenvolupament d’una societat apta per a totes les edats.
 
La finalitat d’aquesta jornada festiva i reivindicativa és difondre una imatge més positiva de l’envelliment, conscienciar la societat sobre la situació de la gent gran i els desafiaments i problemes que ha d’afrontar.
 
Han presidit la sessió la presidenta de la cambra catalana, Núria de Gispert, i el conseller de Benestar Social i Família, Josep Lluís Cleries. El Ple de l’Experiència és una iniciativa anual que té com a objectiu fer arribar les inquietuds i les reflexions de les persones grans als partits polítics amb representació parlamentària i al conjunt de la societat.
 
En la sessió d’avui han intervingut també representants dels grups parlamentaris, així com tres vocals del Consell de la Gent Gran de Catalunya. Aquests darrers han presentat tres ponències sobre la qualitat de vida de la gent gran, la seva participació activa i les relacions intergeneracionals, i les afectacions de la crisi sobre el col·lectiu.
 
Les pensions, l’assistència a les persones dependents o la sostenibilitat de l’Estat del Benestar han estat algunes de les qüestions tractades durant la sessió. En aquest sentit, el conseller Cleries ha recordat diverses accions de Govern d’aquesta legislatura que han tingut com a objectiu primordial la gent gran, per exemple la lluita contra els maltractaments de les persones grans amb l’aprovació i aplicació del protocol d’actuacions; els projectes impulsats per la Secretaria de Família d’entre les propostes fetes des dels consells comarcals amb motiu de la celebració de l’Any de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional; la posada al dia i impuls de l’aplicació de la Llei de la dependència, i la lluita contra la pobresa, destacant en aquest sentit que no s’han rebaixat els complements de les pensions.
 
El conseller Cleries ha assegurat que “amb els recursos que genera Catalunya i unes estructures d’estat sòlides i pròpies podríem donar la resposta que es mereixen els ciutadans i les ciutadanes del nostre país. Com més sobirania tingui Catalunya més benestar social tindrà la seva gent i, per tant, també la seva gent gran”. Quelcom que ha justificat preguntant-se: “de què ens serveix legislar o publicar normatives si després deslleialment uns altres vénen, ens passen el rasclet i acaben laminant els nostres anhels?”.
 
En relació a la difícil conjuntura socioeconòmica actual, Cleries també ha volgut fer un “reconeixement a la generositat i al compromís que la gent gran esteu fent per tirar endavant moltes famílies del nostre país”. Quelcom que entronca plenament amb l’Any Europeu de l’Envelliment Actiu i la Solidaritat Intergeneracional: “avui per superar els grans reptes que hem d’afrontar és indispensable la solidaritat entre les generacions. Un valor que vosaltres esteu fomentant, però que sobretot hem de saber transmetre a les generacions futures”, ha afegit.
 
El conseller de Benestar Social i Família també s’ha referit als 21 projectes d’entitats socials d’arreu del país que la Generalitat ha subvencionat en motiu del mateix any europeu i que tenen per objectiu promoure la participació de les persones grans com a elements actius de la societat i també la solidaritat entre generacions. “Una prova evident”, ha dit, “del compromís del Govern de Catalunya amb la gent gran”.
 
Finalment, Cleries ha destacat la recent aprovació per part del Govern del “Protocol marc i orientacions d’actuació contra els maltractaments a les persones grans” que s’està demostrant una bona eina per a la prevenció i l’actuació davant d’aquells casos on se sospiti que existeix qualsevol tipus de maltractament contra les persones grans. Així mateix, ha defensat el paper del Consell de la Gent Gran de Catalunya com a motor que aglutini totes les sensibilitats al voltant de les problemàtiques i necessitats que afecten a la gent gran del país.
 
Per acabar el conseller Cleries s’ha referit a un poema de Salvador Espriu en fer una crida als assistents al Ple amb un: “ens mantindrem fidels per sempre més al servei d’aquest poble”, encoratjant les persones grans a seguir treballant pel país com han fet fins ara.