Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Agents rurals reben el reconeixement de la Generalitat per la seva trajectòria de més de 25 anys de servei

Pelegrí destaca la consolidació del Cos d'Agents Rurals i la seva contribució per fer possible un desenvolupament més sostenbile del territori i la seva biodiversitat

query_builder   2 octubre 2012 17:01

event_note Nota de premsa

Agents rurals reben el reconeixement de la Generalitat per la seva trajectòria de més de 25 anys de servei

Pelegrí destaca la consolidació del Cos d'Agents Rurals i la seva contribució per fer possible un desenvolupament més sostenbile del territori i la seva biodiversitat

el conseller amb els agents guardonats
el conseller amb els agents guardonats
 
Avui s’ha commemorat l’efemèride al Palau de Pedralbes homenatjant els membres que han complert 25 anys de servei
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, ha presidit aquesta tarda la celebració del 25è aniversari del Cos d’Agents Rurals. Aquest cos, que depèn del Departament d’Agricultura, és competent en la vigilància, el control, la protecció, la prevenció integral i la col·laboració en la gestió del medi ambient.
 
El conseller Pelegrí ha manifestat que “des del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural considerem el Cos d’Agents Rurals com una eina fonamental per el desplegament de les competències”. Ha afegit que l’objectiu és "ajudar a consolidar encara més aquest model i tot ique encara no hem pogut acabar de desenvolupar  el seu desplegament professional definitiu perque el context actual és el que és, ens el plantegem com un dels reptes de futur que mirarem de tirar endavant en la mesura del possible".
 
El cos actual enllaça amb la Guarderia Forestal, traspassada a Catalunya el juliol de 1980 i lliga també amb la tradició del Servei Forestal de la Generalitat de Catalunya, creat el 25 de gener de 1932, que havia tingut com a precedent el del mateix nom creat per la Mancomunitat i que va exercir les seves funcions fins al 1923. Els Agents rurals són un instrument essencial del servei públic per garantir els drets de la ciutadania a un desenvolupament equilibrat i sostenible del territori i la seva biodiversitat, i també de les persones que hi viuen i que contribueixen al seu manteniment i conservació.
 
Segons Pelegrí, es tracta d’un model que “ha estat capaç d’obrir nous àmbits de treball des de la seva integració al Departament d’Agricultura, d’assumir noves responsabilitats i de trobar el necessari equilibri entre les funcions pròpies d’un cos d’agents” . El conseller  ha lloat les tasques de sensibilització, d’informació i de conscienciació imprescindibles que fan possible l’equilibri entre la protecció del medi i el desenvolupament equilibrat de les activitats al nostre territori. Pelegrí ha volgut deixar palès que “la clau de l’èxit d’aquest model es troba, al meu entendre, més enllà de la seva preparació i professionalitat, en el seu coneixement acurat, proper i a fons del territori i de les persones que hi viuen, que coneixen i a les que donen servei i suport.”
 
Aquests 25 anys han permès consolidar un model que ha avançat i evolucionat amb el pas dels anys, un model que combina la polivalència dels agents amb la necessària especialització, però també la flexibilitat i la capacitat de coordinació amb altres instàncies de l’Administració per donar suport i posar-se al servei de la societat rural i del conjunt del territori.
 
  
El nombre de membres del Cos ha anat creixent al llarg dels anys en funció de la progressiva assumpció de competències relacionades amb el medi natural i el medi ambient i ara, també, del món rural i agrari. Concretament,  són més de 500 agents sota un model que es caracteritza per la seva polivalència i especialització. Unes especialitzacions que han contribuït principalment a la creació de la figura d’agent major i el costant esforç que s’ha fet en matèria de formació continuada.
 
Finalment, i per concloure l’acte de celebració, ha volgut agrair a tots els membres del cos d’Agents Rurals la seva bona feina, la dedicació i la constància, la convicció i l’exercici eficaç d’un servei essencial en la nostra societat al llarg d’aquests 25 anys. A més, ha volgut fer un agraïment sincer i explícit  en nom seu i del conjunt del Govern pel sobreesforç i la dedicació especial que han demostrat durant aquests darrers mesos a la prevenció d’incendis durant l’actual i complexa campanya forestal.
 
 
Lliurament de guardons pels 25 anys de servei
 
L’acte de celebració ha servit per commemorar l’efemèride i lliurar guardons als membres del cos que han complert 25  anys de servei. Aquest és el llistat dels agents homenatjats que es troben actualment treballant en les diferents àrees bàsiques comarcals:
 
Alt Camp
1
Alt Empordà
3
Alt Urgell
2
Alta Ribagorça
4
Bages
1
Baix Camp
2
Baix Ebre
4
Baix Llobregat
3
Baix Penedès
1
Barcelonès
1
Berguedà
4
Cerdanya
4
Conca Barberà
1
Garraf
2
Garrotxa
2
Gironès
4
Maresme
2
Noguera
1
Osona
1
Pallars Jussà
4
Pallars Sobirà
6
Pla de l'Estany
1
Pla d'Urgell
1
Priorat
1
Ribera d'Ebre
1
Ripollès
6
Segrià
4
Selva
4
Solsonès
2
Tarragonès
2
Terra Alta
1
Urgell
1
Vallès Occidental
3
Vallès Oriental
2
 
82
 

2  

Imatges

Pelegrí amb els guardonats

Pelegrí amb els guardonats 6096

fotos dels agents guardonats

fotos dels agents guardonats 6430