Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

Pelegrí inaugura la Jornada Forestal de Sant Francesc dedicada a la recol·lecció de bolets

query_builder   4 octubre 2012 11:31

event_note Nota de premsa

Pelegrí inaugura la Jornada Forestal de Sant Francesc dedicada a la recol·lecció de bolets

Fotografia de la presentació de la Jornada Forestal
Fotografia de la presentació de la Jornada Forestal
El conseller ha afirmat que la regulació de l’activitat boletaire és un nou pas per millorar la gestió dels boscos catalans
 
El conseller d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí, acompanyat del director general de Medi Natural i Biodiversitat, Josep Escorihuela, ha inaugurat aquest matí la Jornada Forestal de Sant Francesc 2012 a Sant Llorenç de Morunys (Solsonès).
 
La jornada està organitzada pel Centre de la Propietat Forestal (CPF), adscrit al Departament d’Agricultura, i està adreçada a professionals del sector forestal  com poden ser silvicultors, propietaris, tècnics i empresaris forestals.
 
La trobada d’enguany, amb el títol Regulació de la recol·lecció de bolets a Catalunya. Experiència pilot a la finca privada “El Monegal”, mostra una iniciativa particular de regulació de la recollida de bolets d’un propietari forestal i donar a conèixer el potencial d’aquest producte del bosc i les tècniques silvícoles que poden ajudar a augmentar-ne la seva producció.
 
Precisament sobre la regulació de l’activitat boletaire, per primera vegada el Departament d’Agricultura ha engegat un pla pilot al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet que pretén afavorir la gestió forestal i el desenvolupament rural. És la primera vegada que la Generalitat regula aquesta activitat i ho fa en boscos de la seva propietat i en una zona de gran afluència de boletaires.
 
Pelegrí, en el decurs de l’acte d’inauguració  de la Jornada Forestal, ha explicat que la regulació dels bolets “és un tema complex que cal fer amb consens, però que des del mateix Departament d’Agricultura hem estat capaços de posar en marxa i donar forma a l’etern debat de la regulació de la recol·lecció”. El conseller ha afirmat que un cop finalitzada la temporada de bolets, si l’experiència ha funcionat, s’ampliarà a la resta de boscos de titularitat pública de la Generalitat, que són el 20% del total a Catalunya.
 
El conseller ha explicat que darrera un bolet hi ha un bosc i un propietari i per això és important afrontar amb valentia aquests tipus de regulacions “és un exemple d’un nou model, una nova gestió dels nostres boscos i de l’aprofitament dels seus fruits”. La recaptació revertirà directament en la millora de l’hàbitat micològic de la zona regulada i per tant en el propi medi natural i a favor del propietari sigui un propietari privat o sigui la mateixa Generalitat.
 
Finalment, Pelegrí ha explicat que la regulació boletaire és un nou pas endavant per millorar la gestió dels nostres boscos. Perquè ha quedat clar que “el futur dels nostres boscos passa per trobar la millor forma de gestionar-los i regular-ne la recol·lecció de bolets, en pot ser un bon exemple”.