Cultura

La directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, elegida nova vicepresidenta de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística

query_builder   4 octubre 2012 18:10

event_note Nota de premsa

La directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, elegida nova vicepresidenta de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística

  • És la primera vegada que un representant català ocupa un càrrec en aquesta xarxa 
  • L'organisme té la finalitat d’influir en les polítiques lingüístiques de la Unió Europea relatives al reconeixement de les llengües regionals i minoritàries i a la gestió de la diversitat lingüística en el context d’Europa
  • Catalunya s’hi va adherir com a membre de ple dret l’any 2009
     
La directora general de Política Lingüística del Departament de Cultura, Yvonne Griley, ha estat elegida avui per unanimitat vicepresidenta de la Xarxa Europea per a la Promoció de la Diversitat Lingüística (Network to Promote Linguistic Diversity NPLD), en representació de la Generalitat de Catalunya. És la primera vegada que un representant català ocupa un càrrec en aquesta xarxa. La designació s’ha produït en el decurs de l’assemblea general de la NPDL que s’ha celebrat avui a Corti (Còrsega). La presidència de l’NPLD serà exercida en aquest nou mandat per Jannewietske de Vries, representant del Govern Regional de Frísia.
 
La directora general de Política Lingüística, que ha estat designada per a un mandat de dos anys, ha remarcat que “d’aquesta manera la Generalitat referma el seu compromís amb la defensa de la pluralitat lingüística europea i l’adequat reconeixement que cal per part de les institucions europees”.
 
Griley ha destacat que “Catalunya  sempre ha volgut aportar a Europa els valors del respecte i la defensa de la diversitat, i ara ho podem fer amb més intensitat des de la vicepresidència de l’NPLD. La  xarxa es va crear per promoure canvis que atorguin a les llengües l’estatus que els correspon. Des de l’NPLD tenim la voluntat de treballar solidàriament per uns valors i uns principis en favor de les llengües d'Europa, especialment aquelles que la història ha castigat per no tenir un estat o ser llengües regionals”.
 
L’NPLD impulsa diversos projectes entre els quals destaquen els de posar en valor la importància de les llengües en el món de l’economia i en la immigració, com a elements per a la cohesió social i de valor afegit. En l’assemblea general celebrada a Corti, l’NPLD ha aprovat també una declaració per demanar l’adhesió de França a la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries, que formava part dels compromisos electorals de l’actual president francès François Hollande.
 
 
Foment de la diversitat lingüística
 
La xarxa NPLD va ser creada l’any 2007 amb la finalitat d’influir en les polítiques lingüístiques de la Unió Europea relatives al reconeixement de les llengües regionals i minoritàries i a la gestió de la diversitat lingüística en el context d’Europa. Catalunya s’hi va adherir com a membre de ple dret l’any 2009.
 
La xarxa compta amb la participació d’alguns governs estatals de la Unió Europea, governs autònoms, associacions i entitats culturals que treballen en la promoció de la pluralitat lingüística, universitats i centres de recerca. Actualment hi són representades de 16 llengües europees: català, occità, escocès, irlandès, basc, gallec, còrnic, bretó, frisó, gal·lès, estonià, finès, suec, lituà, cors i sami.