Territori

TES activa el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea metropolitana de Barcelona

query_builder   9 octubre 2012 12:34

event_note Nota de premsa

TES activa el protocol per contaminació atmosfèrica a l'àrea metropolitana de Barcelona

  • L’augment de partícules en l’atmosfera per una intrusió de pols sahariana empitjora la qualitat de l’aire
 
  • El protocol previst en aquests casos preveu des de la disminució dels límits de velocitat en els principals accessos a Barcelona i recomanar l’ús del transport públic fins a instar les elèctriques i cimenteres a reduir les emissions
Contaminació a Barcelona
Contaminació a Barcelona
La velocitat als accessos de Barcelona quedarà limitada des d’aquest migdia per raons mediambientals. El Servei Català de Trànsit (SCT), a instàncies del Departament de Territori i Sostenibilitat, regularà a través de la senyalització variable la velocitat a les entrades i sortides de Barcelona per la C-31, C-32, i el tram entre el Papiol i l’Avinguda Diagonal (AP-7 i B-23). L’SCT establirà el limit màxim de velocitat, que no podrà ser superior als 90 km/h a les vies equipades amb els sistmes de velocitat variable, llevat que aquest limit ja sigui inferior, com succeeix en alguns trams. A més, a les resta de vies es recomanarà circular a aquesta velocitat a través dels panells de missatgeria variable.
 
La mesura s’ha pres arran la previsió d’un episodi ambiental degut a una intrusió de pols sahariana amb concentracions de pols en superfície d’entre 20 i 40 μg/m3, associada a unes condicions atmosfèriques que en dificultaran la dispersió. Territori i Sostenibilitat, a través de la Direcció General de Qualitat Ambiental, farà un seguiment acurat de l’episodi per aixecar la mesura temporal tan bon punt es prevegi una disminució de la concentració.
 
Fins el moment, aquests són els nivells de partícules (PM10) que estan detectant les principals estacions de la Xarxa de Vigilància i Control de la Qualitat de l’Aire:
 
Els límits que marca la Unió Europea per a aquest contaminant són:
 
 
 
 
Base temporal
Valor
Valor límit diari per a la protecció de la salut humana
24 hores
50 µg/m³
no es podrà superar més de 35 ocasions per any
Valor límit anual per a la protecció de la salut humana
1 any civil
40 µg/m³
 
 
Aquestes mesures estan previstes dins el Pla de Millora de la Qualitat de l'Aire amb l'objectiu de complir amb els límits de contaminants exigits per la normativa comunitària. Es tracta de preveure l’episodi, emetre consells generals i informar la població perquè utilitzi els transports públics si s’ha de desplaçar, gestionar els límits de velocitat i instar les elèctriques i cimenteres a reduir les emissions.
 
El darrer episodi ambiental es va produir entre el 10 i el 14 d’octubre de 2011, en aquell cas per alts nivells d’òxids de nitrogen (NOx).

1  

Fitxers adjunts

Nota de premsa

Nota de premsa
PDF | 62