Salut

El III Task Force de Polítiques Farmacèutiques Innovadores per a l'Accés i el Finançament de Nous Medicaments consolida Catalunya com a referent

query_builder   10 octubre 2012 16:41

event_note Nota de premsa

El III Task Force de Polítiques Farmacèutiques Innovadores per a l'Accés i el Finançament de Nous Medicaments consolida Catalunya com a referent

 

  • El Servei Català de la Salut promou l’intercanvi d’experiències sobre la innovació en polítiques farmacèutiques.
  • Algunes de les iniciatives dels models europeus presentats en els task force de 2010 i 2011 s’han implantat en el Pla de salut 2011-2015 del Departament de Salut.
III TaskForce

 

Avui, 10 d’octubre, s’ha celebrat a Barcelona el III Task Force de Polítiques Farmacèutiques Innovadores per a l’Accés i el Finançament de Nous Medicaments, organitzat pel Servei Català de la Salut (CatSalut).
 
L’objectiu d’aquesta iniciativa, consolidada i liderada per Catalunya, ha estat compartir coneixement i experiències internacionals sobre la introducció de la innovació en polítiques farmacèutiques, una de les prioritats del sistema sanitari català.
 
El projecte del task force té l’origen en la voluntat del CatSalut d’afrontar el context econòmic actual amb la posada en marxa de mesures que incorporin canvis estructurals, tenint en compte que la presa de decisions en la gestió farmacèutica en l’àmbit públic s’ha de fer accedint a la innovació, fet que permet mantenir i millorar els resultats de salut.
 
En aquest sentit, el task force permet a Catalunya prendre com a referència les polítiques innovadores i els projectes internacionals, aprendre de l’experiència d’altres països i establir una xarxa de contactes i relacions amb els seus representants per conèixer les claus de les iniciatives més innovadores per a la seva implementació al sistema de salut català.
 
Arran de l’èxit de les edicions anteriors i del coneixement útil aportat sobre aspectes innovadors en models de polítiques farmacèutiques a Europa, el CatSalut ha ampliat el context del III Task Force amb la intervenció de ponents internacionals del Canadà i Escòcia. En aquesta ocasió, han participat Kenneth Paterson, president del Consorci Escocès de Medicaments de 2008 a 2011, i Barbara Shea, vicepresidenta de l’Agència Canadenca de Medicaments i Tecnologies de Salut de 2003 a 2011, ambdós amb una àmplia trajectòria reconeguda en l’àmbit de les polítiques farmacèutiques.
 
S’espera que el III Task Force celebrat avui permetrà valorar les propostes dels models del Canadà i Escòcia i la seva eventual aplicació a l’entorn sanitari de Catalunya. En aquesta ocasió, el Task Force ha comptat amb la participació de professionals sanitaris de l’àmbit català, però també d’altres comunitats autònomes i de l’Administració central, la qual cosa ha facilitat un debat més global que ha incorporat múltiples perspectives.
  
Iniciatives impulsades a partir de les edicions anteriors del task force
El I Task Force, celebrat el 2010, va comptar amb representants d’Alemanya, Itàlia i el Regne Unit, mentre que al II Task Force, que va tenir lloc el 2011, hi van participar agents dels sistemes sanitaris de França i Suècia.
 
L’experiència d’aquestes dues edicions ha permès al CatSalut identificar aspectes clau i posar en marxa actuacions per millorar la prestació farmacèutica a l’entorn sanitari català. Concretament, l’intercanvi de coneixement de les sessions s’ha materialitzat en l’impuls d’algunes iniciatives al Pla de salut 2011-2015 del Departament de Salut:
 
  • Programes d’harmonització farmacoterapèutica per tal de facilitar un accés equitatiu als tractaments farmacològics i millorar els resultats en salut. A l’octubre de 2012 es disposa de més de 50 fàrmacs harmonitzats i 40 en procés. 
  • Registres de pacients per tal de mesurar resultats en salut en condicions de pràctica clínica habitual. Actualment, està en fase de pilotatge a diversos centres sanitaris. 
  • Inici d’un nou model de contractació amb un major enfocament a aconseguir resultats en salut, i en el cas dels medicaments a través dels acords de risc compartit vinculats a resultats en salut en l’àmbit del CatSalut.

 

10 d’octubre de 2012