Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural

S'obre la temporada de recol·lecció de bolets al Paratge de Poblet

query_builder   10 octubre 2012 14:38

event_note Nota de premsa

S'obre la temporada de recol·lecció de bolets al Paratge de Poblet

Rovelló
El Departament d’Agricultura inicia al bosc de Poblet, propietat de la Generalitat, una prova pilot per regular la recol·lecció de bolets que pretén afavorir la gestió forestal i el desenvolupament rural
 
Els boletaires poden obtenir des d’avui una autorització que té un cost de 10 euros per temporada i que permet collir bolets en més de 3.000 hectàrees; la recaptació revertirà directament en la millora de l’hàbitat micològic de la zona regulada
 
 
El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural informa que, a partir d’avui, 10 d’octubre de 2012, es podran tramitar les autoritzacions del Pla pilot per a la regulació de la recol·lecció de bolets al Paratge Natural d’Interès Nacional (PNIN) de Poblet i la seva zona d’influència.
 
El Departament ha establert una normativa específica per a les forests de propietat de la Generalitat del PNIN de Poblet i la seva zona d’influència. Es tracta d’una prova pilot que permetrà fer un estudi sobre les repercussions que  la recol·lecció de bolets té sobre els terrenys forestals i poder establir l’ordenació d’aquesta activitat en el marc de la protecció del medi i de l’ús racional i equilibrat del territori. És la primera vegada que la Generalitat regula aquesta activitat i ho fa en boscos de la seva propietat i en una zona de gran afluència de boletaires.
 
Els boletaires hauran de tenir una acreditació amb un cost de 10 euros per temporada que permet collir bolets en més de 3.000 hectàrees. La recaptació revertirà directament en la millora de l’hàbitat micològic de la zona regulada.
 
En compliment de la normativa reguladora de Recol·lecció de bolets al Paratge Natural de Poblet, i després d’observar els primers fongs sapròfits en les parcel·les de mostreig, sorgits amb la pluja caiguda el passat 29 de setembre,  l’equip gestor del Paratge Natural de Poblet ha donat per fixada la temporada boletaire 2012-2013. A més, el Servei Meteorològic de Catalunya preveu noves precipitacions a la zona que podrien fer aparèixer més bolets.
 
Les autoritzacions del Pla pilot per a la regulació de recol·lecció de bolets al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i la seva zona d’influència es podran obtenir als llocs següents:
 
Els habitants empadronats a l’Espluga de Francolí, Montblanc, Prades i Vimbodí i Poblet podran sol·licitar l’autorització a les oficines del seu ajuntament.
 
La resta d’autoritzacions es podran tramitar presentant el full de sol·licitud disponible en el web del Departament a l’Oficina Comarcal del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural a Montblanc, l’Oficina Comarcal de Turisme al Monestir de Poblet i l’Oficina Municipal de Turisme de Montblanc.
 
D’acord amb l’Ordre AAM/254/2012, el preu públic és de 10,00 € i s’abonarà en un únic pagament per temporada i persona. Per a les persones veïnes de les poblacions integrades a la zona regulada el preu serà d’1,00 €, i per a les persones jubilades i els menors de menys de 17 i de més de 14 anys serà de 5,00 €. Els menors de 14 anys no hauran de pagar.
 
La proposta del pla pilot
 
La durada del pla és de dos anys, i s’aplica a les forests públiques propietat de la Generalitat de Catalunya dins l’àmbit territorial del Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i a les forests públiques contigües de la seva zona d’influència. Concretament, abasta 2.276 ha del terme municipal de Vimbodí i Poblet, 221 de l’Espluga de Francolí, 798 de Montblanc i 18 de Prades.  A més dels boscos de la Generalitat, s’hi sumen 207 ha del bosc propietat de l’Ajuntament. En total, la zona d’aplicació de la normativa reguladora abasta 3.520 ha.
 
Autoritzacions de recollida de bolets
 
Es poden recol·lectar com a màxim 6 quilograms per persona i dia. Les persones sol·licitants rebran un document acreditatiu nominal que permetrà a la persona física que el posseeixi anar a collir bolets durant tota la temporada.
 
Les zones autoritzades estaran degudament senyalitzades i les infraccions se sancionaran segons estableixen les lleis forestals. La vigilància de la zona es farà a través del cos d’Agents Rurals del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural.
 
La motivació de la normativa i el bosc de Poblet
 
En els últims 20 anys, l’activitat de recol·lecció de bolets ha sofert un increment de practicants desmesurat. El bosc de Poblet és una zona boletaire de gran qualitat a les comarques tarragonines (massa forestal ben gestionada, característiques del sòl, orientació, gran varietat micològica). En anys de bona collita boletaire, condicionada per precipitació i climatologia favorables, hi ha una gran afluència de “caçadors de bolets” en el bosc de Poblet i zones limítrofes; les bones comunicacions i els nuclis urbans pròxims comporten una afluència de visitants excessiva per a la zona.
Les característiques del sòl dels boscos públics del PNIN i dels limítrofes, sòls silicis i àcids, comporten una varietat de fongs molt més rica que l’existent en sòls calcaris i bàsics. Aquestes característiques dins les comarques de Tarragona solament es donen en el bosc de Poblet i algunes zones del Priorat i el Baix Camp.
El bosc de Poblet tradicionalment és una zona boletaire molt bona a causa de la seva massa forestal i varietat florística, les característiques del seu sòl i les reforestacions dutes a terme durant els anys seixanta del segle passat (Pinus pinaster sobre llicorelles) que han comportat una important micorizació del sistema radical d’aquestes reforestacions joves amb una gran producció de rovelló per ha superior als 80 kg/ha en anys bons. L’increment de boletaires comporta que els terrenys forestals pateixin una concurrència de visitants excessiva, no controlada, la qual cosa perjudica considerablement el mantell forestal, és en detriment de la seva producció i, el que és més greu, malmet el miceli i les arrels de les espècies forestals micorizades.
A part de tots aquests danys directes, hi ha un conjunt d’afectacions derivades de l’activitat mateixa com són els danys en camins i senders pel trànsit concentrat de vehicles i persones, i, encara més greu, la gran quantitat de deixalles abandonades en el medi forestal, la qual cosa comporta que la colla de manteniment del Paratge hagi de fer treball extra durant un període estimat de dos mesos després de la temporada boletaire.
A més, els bolets tenen un preu de mercat moltes vegades elevat. Tanmateix, actualment a Catalunya la seva recol·lecció és gratuïta i no genera cap benefici directe al propietari forestal, però sí que comporta en canvi perjudicis. Aquest fet és totalment injust per al propietari que ho ha de gestionar, atès que el manteniment de la massa forestal en bones condicions és un benefici mediambiental per a la societat de valor incalculable.