Salut

Les vacunacions són una mesura preventiva fonamental per a la salut de la població

query_builder   10 octubre 2012 15:16

event_note Nota de premsa

Les vacunacions són una mesura preventiva fonamental per a la salut de la població

El Consell Assessor Salut Pública ha celebrat una sessió científica en què ha lliurat a l’Agència de Salut Pública de Catalunya un informe de recomanacions per a l’elaboració d’un programa per a la millora de les vacunacions.
Actualment, cada any es vacunen a Catalunya més d’1.700.000 persones i el calendari inclou vacunes per a catorze malalties diferents.
Les vacunacions han suposat l’estalvi de més de 900.000 casos de malalties i, per tant, de les complicacions i morts que hi poden estar associades.
Avui, 10 d’octubre, l’Agència de Salut Pública de Catalunya (ASPCAT) ha celebrat a Barcelona una sessió científica sota el títol "Les vacunacions: una mesura essencial per a la salut de la població", que ha reunit més de dos-cents professionals d’aquest àmbit.
 
L’objectiu de la sessió ha estat tractar el paper clau de les vacunacions per a la salut pública de la població, destacant-ne els beneficis i analitzant l’evolució dels programes de vacunacions a Catalunya. A més, s’ha presentat el document Les vacunacions, una mesura preventiva fonamental per a la salut de la població. Rellevància actual de les vacunacions, elaborat pel Consell Assessor de Salut Pública de l’ASPCAT.
 
En aquest informe, el Consell Assessor de Salut Pública recomana a l’ASPCAT que elabori un programa per a la millora de les vacunacions a Catalunya que, a més de l’estratègia d’implantació i manteniment dels programes de vacunacions i del seu registre, impulsi de forma prioritària els aspectes següents:
 
- Les activitats continuades de formació i actualització en matèria de vacunacions a les quals puguin accedir tots el professionals sanitaris que desenvolupen la seva activitat en el sistema sanitari públic de Catalunya.
- L’educació per a la salut de totes les persones, especialment dels pares i les mares, sobre la importància que tenen les vacunacions per a la salut individual i col·lectiva.
- La comunicació informativa, tant als professionals sanitaris com als mitjans de comunicació i als ciutadans, sobre els programes de vacunació que es despleguen a Catalunya, elaborant estratègies perquè la informació arribi a grups específics de risc.
- La recerca en l’àmbit de les vacunacions, potenciant especialment la realització d’estudis epidemiològics que puguin proporcionar un elevat coneixement sobre la situació immunitària tant a nivell general com en col·lectius específics, i també sobre l’impacte de les vacunacions en la salut de la població.
Aquestes recomanacions han estat elaborades seguint les línies d’acció assenyalades per l’Organització Mundial de la Salut i les principals agències públiques de salut i societats científiques nacionals i internacionals.
 
Vacunacions a Catalunya
El sistema sanitari públic català proporciona les vacunes essencials per a la infància i per a les persones adultes que, en total, actuen enfront de catorze malalties diferents. A més, totes les vacunes incloses al calendari de vacunacions sistemàtiques són gratuïtes, tenen caràcter voluntari, és a dir, són recomanades pel sistema sanitari però no imposades a ningú, i constitueixen un dret per al ciutadans ja que formen part de les prestacions sanitàries bàsiques.
 
Actualment, a Catalunya es vacunen anualment més d’1.700.000 persones en prop de 1.000 centres vacunals i el nivell de cobertura és elevat. A més, la majoria de les primovacunacions infantils se situa per sobre del 90% i la de la grip en majors de 65 anys està al voltant del 70%.
L’eficàcia de les vacunacions com a mesura preventiva ha suposat l’estalvi de més de 900.000 casos de malalties i, per tant, de les complicacions i morts que hi poden estar associades.

1  

Fitxers adjunts

Sobre les vacunes

Sobre les vacunes
PDF | 179