Salut

El servei d'hemodinàmia de l'Hospital Trueta amplia el seu horari i dóna cobertura des d'avui 12 hores al dia

query_builder   15 octubre 2012 11:40

event_note Nota de premsa

El servei d'hemodinàmia de l'Hospital Trueta amplia el seu horari i dóna cobertura des d'avui 12 hores al dia

 
Amb l’ ampliació s’estima que a l’any es realitzaran angioplàsties primàries a uns 240 pacients amb activació de Codi infart, un 60% més que ara
 
A partir d’avui l’hemodinàmia de l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta ampliarà el seu horari i passarà a estar en funcionament 12 hores al dia, 365 dies a l’any. Amb aquesta ampliació del servei es calcula que es podran realitzar entre 80 i 90 reperfusions amb angioplàstia primària més que fins ara, en pacients que hagin patit un infart agut de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST), els casos pels quals s’activa el Codi infart. Actualment el servei realitza unes 150 angioplàsties primàries a l’any, xifra que passarà a incrementar-se fins als 230-240.
 
Fins ara s’ha estat donant servei els dilluns i dimecres de 8 h. a 20 h. i la resta de dies laborals de 8 h. a 15 h. Totes les persones que tenien un infart agut de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST) fora d’aquest tram horari eren derivats en algun centre de Barcelona per realitzar l’angioplàstia primària. Amb l’ampliació horària es passarà de donar un servei de 48 hores setmanals a més de 84, de manera que a partir d’avui, si els pacients arriben a l’Hospital Trueta abans de les 20h, qualsevol dia de l’any, la prova se’ls realitzarà aquí. La realització d’una angioplàstia pot durar entre una i tres hores. Es calcula amb aquest horari de funcionament es donarà cobertura entre el 65% i el 75% d’infarts aguts de miocardi amb elevació del segment ST que es produeixin a la Regió Sanitària de Girona. L’any 2010 el codi infart es va activar 282 vegades en pacients gironins, l’any passat 234 i en els vuit primers mesos del 2012 ja s’ha activat en 213 ocasions.
 
Per poder fer front a aquest increment d’activitat s’ha contractat un metge cardiòleg hemodinamista més (de 3 passen a 4) i s’han reorganitzat els professionals d’infermeria.
 
Les angioplàsties són un procediment pel qual es desobstrueixen les artèries coronàries dels pacients que han patit un infart de miocardi o una angina de pit. Aquest consisteix en passar un tub o catèter a través d’una artèria femoral (a través de l’engonal) o radial (a través del canell) i fer-lo arribar fins a l’artèria coronària del cor que està afectada. A la punta del catèter hi ha un baló que s’infla quan arriba a la zona afectada i es desobstrueix l’artèria. A continuació s’insereix un dispositiu metàl·lic anomenat stent que evita que l’artèria es torni a obstruir.
 
L’increment horari del servei d’hemodinàmia s’ha dut a terme de manera paral·lela en tres dels hospitals de l’ICS (a més del Trueta de Girona, el Joan XXIII de Tarragona i l’Arnau de Vilanova de Lleida). L’objectiu d’aquesta ampliació horària és millorar l’accessibilitat a l’angioplàstia primària amb un interval de temps més curt. En general, s’accepta que el temps òptim entre el primer contacte mèdic i la repermeabilització de l’artèria és de fins a 120 minuts. Es preveu que amb aquesta ampliació horària a més d’incrementar el nombre de pacients als quals es practica reperfusió amb angioplàstia primària, aquests seran atesos en un temps més curt.
 
L’infart és una causa important de morbimortalitat. A la Regió Sanitària Girona, se’n produeixen uns 650 casos a l’any i es calcula que prop d’un 40% d’aquests són infarts aguts de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST). Aquesta tipologia d’infart es caracteritza per ocasionar una obstrucció total del flux sanguini i, per tant, és responsable d’una part molt important de la mortalitat global per infart. Per això, és vital per a la supervivència i les seqüeles dels pacients que el pateixen que l’actuació mèdica sigui com més ràpida millor administrant un tractament repermeabilitzador del vas obstruït. A fi i efecte d’optimitzar els circuits assistencials per a l’atenció urgent a l’IAMEST, es va posar en marxa a Catalunya, l’1 de juny de 2009, el Codi infart.
 
El Codi infart és un protocol d’actuació urgent per al tractament de l’IAMEST que comprèn l’activació organitzada i coordinada d’un seguit de dispositius assistencials que permeten l’atenció urgent en la fase aguda de la malaltia quan un pacient és sospitós de tenir un infart i és candidat a reperfusió immediata. En els pacients amb IAMEST, el tractament idoni segons les guies de pràctica clínica és l’angioplàstia primària. A través del programa s’atén qualsevol pacient que alerti el sistema sanitari (112 / Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), serveis d’urgències d’hospitals comarcals o terciaris, CAP o CUAP) a causa d’un dolor precordial i sigui diagnosticat d’IAMEST.
 
15 d’octubre de 2012