Salut

L'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona amplia l'horari de la Unitat d'Hemodinàmica

query_builder   15 octubre 2012 13:41

event_note Nota de premsa

L'Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona amplia l'horari de la Unitat d'Hemodinàmica

 
A partir d’avui, el centre assistencial fa angioplàsties primàries per activació del Codi Infart 12 hores al dia, de 8 del matí a 8 del vespre, durant els 7 dies de la setmana.
 
Aquesta ampliació es fa dins el marc de col·laboració permanent dels hospitals Joan XXIII i Sant Joan de Reus.
 
L’objectiu és millorar l’accessibilitat a l’angioplàstia primària amb un interval de temps més curt.
 
A Catalunya es produeixen uns 6.500 infarts a l’any i, d’aquests, el 40% requereixen aquesta intervenció.
 
Avui dilluns 15 d’octubre, es posa en marxa el nou horari, de 8.00 a 20.00 hores, els set dies de la setmana, de la Unitat d’Hemodinàmica situada a l’Hospital Universitari Joan XXIII de Tarragona i compartida amb l’Hospital Universitari Sant Joan de Reus des de la seva posada en marxa el 19 de novembre de l’any 2000. El nou horari ampliat d’aquesta unitat de referència per a tota la província de Tarragona permetrà atendre l’any 2013, aproximadament, entre 70 i 100 pacients infartats que fins ara eren derivats a Barcelona.
 
Actualment, el 70,7% de casos d’activació del Codi Infart al Camp de Tarragona es produeixen en l’horari diürn i el 77,8% a les Terres de l’Ebre.
 
Durant el 2012, la Unitat ha realitzat 72 angioplàsties primàries per Codi Infart, per les 71 de tot l’any 2011 i les 80 de tot el 2010. Quant al conjunt d’intervencions, programades i urgents, que es realitzen en aquesta Unitat, la previsió pel 2012 és arribar a les xifres del 2010, quan es van realitzar 1.279 cateterismes diagnòstics, dels quals 638 van ser angioplàsties.
 
L’objectiu d’aquesta ampliació horària -també comença avui als hospitals Josep Trueta de Girona i Arnau de Vilanova de Lleida- és millorar l’accessibilitat a l’angioplàstia primària amb un interval de temps més curt. En general, s’accepta que el temps òptim entre el primer contacte mèdic i la repermeabilització de l’artèria és de 120 minuts. Es preveu que amb aquesta ampliació horària s’incrementi el nombre de pacients als quals es practica reperfusió amb angioplàstia primària, i que aquests siguin atesos en un temps més curt.
 
L’infart és una causa important de morbimortalitat. A Catalunya, se’n produeixen uns 6.500 casos a l’any i es calcula que prop d’un 40% d’aquests (uns 2.900 a l’any) són infarts aguts de miocardi amb elevació del segment ST (IAMEST). Aquesta tipologia d’infart es caracteritza per ocasionar una obstrucció total del flux sanguini i, per tant, és responsable d’una part molt important de la mortalitat global per infart. Per això, és vital per a la supervivència i les seqüeles dels pacients que el pateixen que l’actuació mèdica sigui com més ràpida millor administrant un tractament repermeabilitzador del vas obstruït. A fi i efecte d’optimitzar els circuits assistencials per a l’atenció urgent a l’IAMEST, es va posar en marxa a Catalunya, l’1 de juny de 2009, el Codi Infart.
 
El Codi Infart és un protocol d’actuació urgent per al tractament de l’IAMEST que comprèn l’activació organitzada i coordinada d’un seguit de dispositius assistencials que permeten l’atenció urgent en la fase aguda de la malaltia quan un pacient és sospitós de tenir un infart i és candidat a reperfusió immediata. En els pacients amb IAMEST, el tractament idoni segons les guies de pràctica clínica és l’angioplàstia primària. A través del programa s’atén qualsevol pacient que alerti el sistema sanitari (112 / Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM), serveis d’urgències d’hospitals comarcals o terciaris, centres d’atenció primària o centres d’urgències d’atenció primària) a causa d’un dolor precordial i sigui diagnosticat d’IAMEST.
 
Resultats a Catalunya
 
El tractament dels pacients amb infart ha millorat notablement gràcies a la posada en marxa del Codi Infart, en termes de teràpia d’elecció i en els temps assistencials oferts. Els anys 2010 i 2011 s’han activat un total de 5.778 codis infart a Catalunya. D’aquests, un 30% han estat diagnosticats en primera instància pel SEM.
 
Des de la implantació del Codi Infart, s’ha incrementat la proporció de pacients amb infart que han rebut algun tipus de tractament de reperfusió, especialment pel que fa al tractament òptim (l’angioplàstia primària) i, segons les dades preliminars del Registre del Codi infart i de l’Enquesta de mortalitat a 30 dies, s’ha produït una reducció notòria de la mortalitat.
 
Durant l’any 2011, prop del 97% dels pacients tractats a través del Codi Infart han rebut algun tipus de tractament de reperfusió. Això suposa un increment notable respecte a les dades prèvies (l’any 2000 només es practicava reperfusió a un 63% i l’any 2006 a un 79%). Cal destacar també que s’ha assolit un 85,7% de reperfusió amb angioplàstia primària entre els infarts tractats en el Codi Infart (l’any 2000 aquesta proporció de tractament era del 5% i el 2006 del 33%).
 
Així doncs, gràcies a l’aplicació del Codi Infart s’ha incrementat la proporció de pacients als quals s’ha practicat reperfusió, s’ha incrementat també la proporció de pacients amb angioplàstia primària, alhora que s’han reduït els principals indicadors de temps assistencial dels pacients amb infart tractats a través d’aquest Codi.