Interior

Felip Puig: "Ens comprometem, President Companys, a que els resultats siguin diferents"

query_builder   15 octubre 2012 20:45

event_note Nota de premsa

Felip Puig: "Ens comprometem, President Companys, a que els resultats siguin diferents"

FOTO
 
El conseller Puig ha assistit aquesta tarda a l’acte commemoratiu en memòria del 72è aniversari de l’afusellament del president Lluís Companys, al Tarròs (Tornabous), i ha destacat que al president Companys li hagués agradat viure aquests moments de gran “transcendència” per al poble de Catalunya i s’ha compromès a treballar perquè el procés engegat a Catalunya obtingui uns resultats positius. “El camí aquesta vegada serà diferent, President Companys; els mitjans, President Companys, també seran diferents; confiem i ens comprometem, President Companys, a que els resultats també siguin diferents”.
 
Puig ha afegit, però, que “hi ha una cosa que no ha de canviar i que no la volem canviar” “és que les nostres aspiracions nacionals s’han de basar en el compromís amb la democràcia i les llibertats i en la fidelitat dels dirigents politics al poble de Catalunya”.
 
El conseller ha dit que l’acte d’avui està “carregat de simbolisme” i ha afegit que “fa molt de temps que aquesta commemoració no es produïa en moments tan especials pel país i pels ciutadans de Catalunya”. “Feia temps que no es detectava tanta il·lusió en el futur del país i hem de recolzar-nos en aquesta il·lusió que ens permetrà superar totes les altres dificultats”.
 
En aquest sentit, Puig s’ha referit a l’ofensiva recentralitzadora de l’Estat espanyol per retallar l’autogovern de Catalunya i de les dificultats de l’encaix de Catalunya dins Espanya i ha afegit: “El president Companys ja ho va veure-ho aixi fa 75 anys”. “Va ser un home que es va adonar de les dificultats insuperables de voler encaixar Catalunya dins una Espanya que es negava aleshores, i que es nega avui de nou amb tota rotunditat, a reconèixer aquest caràcter plurinacional”.
 
Puig ha recordat que Companys va haver de pagar amb la seva vida “haver tingut aquesta gosadia” i, en aquest sentit, ha apel·lat a l’exercici pacífic, polític i democràtic per engegar el procés. “És evident que les condicions d’avui no son les d’aquella època”.  “Per primera vegada no comptaran ni les fortaleses amb exercits ni els recursos naturals ni la força de la violència. Per primera vegada en tres segles estarem en condicions de plantejar aquest conflicte des d’una aposta pacífica, de convivència, de diàleg, políticament, amb democràcia i pertanyent a Europa”.
 
El titular d'Interior ha posat com exemple la figura i els valors del president Companys per “ser capaços de construir el nostre futur”. “Hem de construir un país, un estat propi, un estat democràtic, volem construir un estat europeu”. “Avui més que mai estem en condicions que Catalunya pugui decidir el seu futur en democràcia, en Europa i amb la voluntat del poble de Catalunya”, ha reblat.
 
Posteriorment als parlaments, s’ha fet una ofrena d’una corona de llorer al Monument al President Lluís Companys. Desprès, el conseller Puig ha visitat el Centre d’Interpretació Lluís Companys, i l’ajuntament de Tornabous i ha signat el llibre d’honor del consistori.
 
A l’acte també han participat l’alcalde de Tornabous, Amadeu Ros; el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el delegat del Govern de la Generalitat a Lleida, Ramon Farré; la presidenta del Consell Comarcal de l’Urgell, Rosa M. Mora, i l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, entre d’altres.