Drets Socials

Benestar Social i Família posa en marxa el nou registre unificat d'instal·lacions juvenils

Tota l'activitat de les 416 instal·lacions que hi ha Catalunya s'integrarà en l'Oficina Virtual de Tràmits i la Finestreta Única Empresarial

query_builder   16 octubre 2012 10:00

event_note Nota de premsa

Benestar Social i Família posa en marxa el nou registre unificat d'instal·lacions juvenils

Tota l'activitat de les 416 instal·lacions que hi ha Catalunya s'integrarà en l'Oficina Virtual de Tràmits i la Finestreta Única Empresarial

El director general de Joventut del Departament de Benestar Social i Família, Toni Reig, ha presentat aquest matí el registre unificat d’instal·lacions juvenils. El nou sistema permetrà racionalitzar costos i fer més eficients i àgils totes les gestions relacionades amb els albergs de joventut, cases de colònies, granges escola, aules de natura i campaments juvenils que hi ha Catalunya, que actualment són 416.
 
Fins avui, totes les empreses, entitats o associacions que havien de tramitar l’alta, la baixa o iniciar modificacions sobre la instal·lació juvenil que gestionaven, havien de seguir un procés burocràtic relativament llarg a través del consell comarcal i la Direcció General de Joventut del Departament de Benestar Social i Família. El nou sistema permetrà fer qualsevol comunicació a través d’un sistema informàtic implementat per l’Administració Oberta de Catalunya.
 
D’aquesta manera, tant el Departament com els consells comarcals podran validar, inscriure i registrar ràpidament qualsevol tràmit, així com tenir unificades totes les dades i informacions referents a les instal·lacions juvenils. Aquesta major cooperació interadministrativa permetrà racionalitzar i economitzar recursos.
 
Simultàniament amb aquesta millora, la tramitació electrònica de les instal·lacions juvenils també s’incorporarà a l’Oficina Virtual de Tràmits i a la Finestreta Única Empresarial. Per aquestes dues vies, els titulars i empresaris dels centres per a joves podran iniciar els seus tràmits des d’un únic punt d’entrada.
 
Al marge de les novetats que suposa el nou registre, les competències de l’administració pública sobre les instal·lacions juvenils continuarà amb els mateixos paràmetres. Per una banda, els consells comarcals tenen delegades les competències sobre l’execució, legalització i inspecció de les instal·lacions, mentre que el Departament continua assumint les competències pel que fa a registre, assessorament i l’alta inspecció.
 
Més de 40.000 places
 
El 2012 tancarà registrant el nombre més alt d’instal·lacions juvenils a Catalunya, amb un total de 416. El creixement des del 1998, quan n’hi havia 305, ha estat d’unes 8 noves instal·lacions cada any (resultat de les noves incorporacions i de les baixes). Justament, el 2012 ha estat l’any que ha experimentat un saldo positiu més alt en relació a l’any anterior, amb un total de 19 instal·lacions més que el 2011, creixement impulsat per l’entrada en funcionament de nous albergs de joventut.
 
Les 416 instal·lacions juvenils tenen capacitat per a allotjar un total de 40.398 joves cada dia. Al llarg de l’any, la capacitat és de 14,7 milions de pernoctacions.
 
Per tipologies, les instal·lacions més nombroses són les cases de colònies (220), seguides dels albergs de joventut (144), les granges d’escola i aules natura (27) i els campaments juvenils (25). En els darrers anys, s’ha detectat una tendència de lleugera disminució de les cases de colònies i d’un fort augment dels albergs de joventut. En concret, el 2002 hi havia 237 cases de colònies, 17 més que avui, mentre que el nombre d’albergs de joventut era de 43 albergs, 101 menys que els que hi ha avui.
 
Les comarques que més instal·lacions juvenils concentren són les del Barcelonès (47), Osona (31), Vallès Oriental (26), la Garrotxa (22), l’Alt Empordà (19), el Ripollès (17) i la Ribera d’Ebre (17).